Crna kronika
TEŠKA PROMETNA NESREĆA U BELIŠĆU

Autom naletio na pješakinju na zebri, umrla je u bolnici
Objavljeno 13. veljače, 2024.
Od siline udara auta 74-godišnja pješakinja odbačena je na travu pokraj ceste

Policija je objavila detalje koji su doveli do prometne nesreće koja se dogodila u nedjelju oko 18.55 u Belišću, nakon koje je u osječkom KBC-u preminula 74-godišnja pješakinja.- Do prometne nesreće došlo je kada je 49-godišnji vozač, došavši do pješačkog prijelaza u Ulici Matije Gupca, prednjom lijevom stranom osobnog automobila udario u 74-godišnju pješakinju koja je prelazila kolnik. Od siline udara pješakinja je odbačena na travnatu površinu. Pješakinja je prevezena u Klinički bolnički centar Osijek, gdje je od zadobivenih ozljeda preminula. Očevid su obavili policijski službenici Policijske postaje Belišće. Vozač osobnog automobila nije bio pod utjecajem alkohola i u vrijeme vožnje koristio se sigurnosnim pojasom. Protiv 49-godišnjeg vozača slijedi prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo "izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu" - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. Nesretna pješakinja treća je žrtva prometa u Osječko-baranjskoj županiji od početka godine.

Dva dana prije, u petak, oko 12.30 na zebri u UlicI bana Ivana Mažuranića u Novoj Gradiški dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđena 11-godišnja djevojčica. Očevidom je utvrđeno da je 53-godišnji vozač obilazio zaustavljena vozila preko pune uzdužne crte, a potom je na obilježenom pješačkom prijelazu udario u pješakinju (2013. godište) koja je ondje prelazila cestu. U nesreći je teže ozlijeđena pješakinja, koja je nakon pružanja liječničke pomoći u Općoj bolnici u Novoj Gradiški puštena kući.

Na cestama Republike Hrvatske tijekom vikenda dogodile su se 63 prometne nesreće s nastradalim osobama, od kojih 15 pripada kategoriji teških prometnih nesreća. Dogodile su se tri nesreće s poginulim osobama i 12 nesreća s teško ozlijeđenim osobama. U navedenim teškim prometnim nesrećama četiri su osobe smrtno stradale, 15 ih je zadobilo teške, a pet lake ozljede. Ukupno je ozlijeđeno 87 osoba. Prema podatcima Ravnateljstva policije, od početka ove godine u prometnim nesrećama na hrvatskim prometnicama smrtno su stradale 22 osobe.

Iz policije upozoravaju vozače motornih vozila da s povećanim oprezom sudjeluju u prometu u zoni pješačkih prijelaza, većih trgovačkih centara, igrališta, škola i drugih mjesta gdje se može očekivati veći broj pješaka, posebice djece, kako bi mogli pravodobno zaustaviti vozilo. Također, vozače se upozorava da ne parkiraju vozila na nogostupima, raskrižjima i na pješačkim prijelazima kako time ne bi ometali sudjelovanje ostalih sudionika u prometu. Pješaci su prije prelaska ceste na pješačkom prijelazu dužni uvjeriti se da to mogu sigurno obaviti.

Sandra Lacić
SAVJET PJEŠACIMA
Pješacima se savjetuje da ne izlaze i ne istrčavaju na kolnik između parkiranih vozila i vozila u pokretu, jer je tada velika opasnost od događanja prometne nesreće. Pješak je dužan koristiti pješački prijelaz ukoliko prijelaz od njega nije udaljen više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja. Pješacima iz policije savjetuju da isključivo koriste nogostupe, a ukoliko to nisu u mogućnosti da se kreću uz lijevi rub kolnika, kako bi u slučaju potrebe mogli propustiti vozila koja im dolaze u susret. Za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti (kiša, magla, snijeg i slično) pješaci moraju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti, a pješaci u skupini obavezni su kretati se u koloni jedan po jedan.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike