Osijek
PREVENTIVNI PROJEKT “STOP TRGOVANJU LJUDIMA”

Predavanja po srednjim školama
Objavljeno 13. veljače, 2024.
Tijekom školske godine 2023./2024. održana su i održavaju se predavanja u srednjim školama na području Osječko-baranjske županije, u okviru lokalnog preventivnog projekta “Stop trgovanju ljudima”.

- Budući da se suradnjom i partnerstvom, kroz razvoj i unaprjeđivanje resursa za prevenciju u zajednici i edukacijom, može znatno pridonijeti upoznavanju i senzibiliziranju javnosti o problemu trgovanja ljudima, policijski službenici za poslove prevencije, Ureda načelnika, Policijske uprave osječko-baranjske učenike i učenice srednjih škola kroz edukativna su predavanja informirali o tome kako reagirati kod sumnje da se radi o trgovanju ljudima, a to je u slučajevima primamljivih poslovnih ponuda bez referenci, dobro plaćenih poslova bez prethodnog razgovora o kvalifikacijama, ugovoru, radnom iskustvu i slično, naglašavanjem žurnosti i odlične zarade prilikom zapošljavanja, nejasnim i nemoguće provjerljivim podacima o “poslodavcu” te velikih obećanja. Tako mogu biti iskorišteni za robovski rad, prosjačenje, nezakonito posvajanje djece, sklapanje lažnog ili prisilnog braka te trgovanje ljudskim organima - doznajemo iz policije.

Učenici su informirani i da trgovanje ljudima obuhvaća vrbovanje, prijevoz, skrivanje, transport, eksploataciju osobe, pri čemu se koristi sila, prijetnja, otmica, prijevara, a ovakva se vrsta kaznenih djela ostvaruje radi prisilnog i neregularnog rada, prosjačenja, lažnih usvajanja, lažnih i prisilnih brakova, pornografije, prostitucije i trgovine ljudskim organima.

Telefonske linije na kojima je moguće zatražiti pomoć i dobiti sve informacije, odnosno upozoriti na slučajeve za koje se sumnja na trgovanje ljudima su 192 - policija i 0800 7799 - SOS telefon. S.Lacić
Možda ste propustili...

ROĐENDAN PD-A SV. JOSIPA

Sv. Augustin: Tko pjeva, dvostruko moli

MATICA UMIROVLJENIKA OSIJEKA

Proslava Dana žena u Bellsu

SNAŠLA IH NEVOLJA, DOGODIO IM SE POŽAR

Pomozite u obnovi kuće josipovačke obitelji Mučel

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

GOST SUSRETA UGODE DAMIR DOLEŽAL, PRAVNIK I ZALJUBLJENIK U FOLKLOR

Ponosan na ljubav prema zavičaju i domovini, koje su predstavljali svijetu

3

GRADONAČELNIK ISPUNIO OBEĆANJE

Azilu za pse umjesto tri sada 17 kilovata snage