Autoglas
GOODYEAR

Neznanje o gumama može vas stajati tisuće eura
Objavljeno 13. veljače, 2024.
U različitim europskim zemljama vrijede različiti zakoni o gumama, u nekima su kazne goleme, u nekima zimska oprema nije obvezna

Varljive su ove temperature, od 15 u plusu pa do jutarnjih minusa, koji se očekuju idućih dana. Kako bi vozači lakše pripremili vozila za zimska putovanja, Goodyear donosi vodič koji obuhvaća ključne informacije o obvezama i preporukama za upotrebu zimskih guma u skladu s propisima pojedinih zemalja Europe.Važno je znati da u različitim europskim zemljama vrijede i različiti zakoni o gumama. Ne dajte da vas otežana vožnja u zimskom razdoblju obeshrabri, jer je Goodyear izradio koristan vodič za europske vozače, koji će vas bez problema provesti kroz često složene propise o gumama u pojedinim zemljama.

Zimske gume prilagođene su vožnji na nižim temperaturama jer time omogućuju bolje prianjanje i sprječavaju proklizavanje. Najčešće se prikladnim zimskim gumama smatraju one koje na bočnici imaju oznaku M + S, neke zemlje vjeruju da je oznaka M + S neprimjerena i zahtijevaju samo gume koje nose oznaku 3PMSF ili simbol snježne pahuljice, npr. Njemačka, a treće odgovarajućim gumama smatraju one i s jednim i s drugim simbolom. Simbol snježne pahuljice u usporedbi s oznakom M + S osigurava gumi zadovoljavanje zahtjevnijih kriterija za vožnju u zimskim uvjetima te joj omogućuje vrhunsko kočenje i skretanje na mokrom i grubom ledu, mekom i tvrdom snijegu te bljuzgavici.

Propisi o upotrebi


U Hrvatskoj je za sve vrste motornih vozila zimska oprema obvezna od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Zimska oprema podrazumijeva četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg. Slično je i u Sloveniji, gdje obveza za zimsku opremu vrijedi od 15. studenoga tekuće do 15. ožujka iduće godine.

Ako ne znate gdje i kada montirati zimske gume, vaše neznanje moglo bi biti razlog skupih kazni ili, još gore, moglo bi pridonijeti povećanom riziku od opasnih prometnih nesreća. Osim upotrebe zimskih guma vozači se trebaju pridržavati i nekih sigurnosnih savjeta. Važno je da provjerite svoje vozilo prije nego što krenete na put te provjerite dubinu gaznog sloja i tlak u gumama; na prianjanje utječu premalo i previše napuhane gume, odnosno nepravilan tlak zraka. Vozači trebaju prilagoditi način vožnje uvjetima na cesti i usporiti kada je hladnije i sklisko. Važno je napomenuti da je odgovornost vozača utvrditi najnovija pravila o zimskim gumama tijekom putovanja u svakoj regiji ili zemlji.

Italija


Zimske gume ili lanci za snijeg obvezni su na nekoliko područja u Italiji, i to na dionicama autoceste i običnih cesta označenih prometnim znakovima na kojima je ispisan tekst obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (obveza posjedovanja zimskih guma ili lanaca za snijeg).

Ta se obveza općenito primjenjuje od 15. studenoga do 15. travnja, međutim, ima i iznimaka. Na primjer, u sjeverozapadnoj Italiji, u regiji Dolina Aoste, zimske gume obvezne su između 15. listopada i 15. travnja. U gradu Bolzanu u Južnom Tirolu zimske gume obvezne su uvijek u slučaju snijega, leda ili sličnih vremenskih uvjeta. Tamo su propisane gume označene simbolom M + S ili simbolom 3PMSF.

Francuska


U Francuskoj su zimske gume s oznakom M + S ili 3PMSF odnosno lanci za snijeg obvezni od 1. studenoga do 31. ožujka u 34 francuska departmana u planinskim područjima poput Alpa, Središnjeg masiva i Pireneja. Na ulazu i izlazu iz svakog departmana postavljeni su prometni znakovi kako bi jasno označili potrebu za zimskim gumama i/ili lancima za snijeg.

Trenutačno i gume s oznakom M + S zadovoljavaju navedenu obvezu, ali od 1. studenoga 2024. u tim će regijama biti dopuštene samo zimske gume s oznakom 3PMSF.

Njemačka


Njemačka je uvela zakonski zahtjev da vozila u zimskim uvjetima budu opremljena gumama s oznakom 3PMSF još 2017. godine. Prijelazna faza trenutačno dopušta nastavak upotrebe guma s oznakom M + S proizvedenih prije 1. siječnja 2018., ali ta dozvola istječe 30. rujna 2024. Za razliku od Francuske, u Njemačkoj nije definirano točno razdoblje kada se primjenjuju propisi o zimskim gumama, a zakonski ste obvezni montirati zimske gume samo ako vremenski uvjeti to zahtijevaju.

Milan Bugarić
NEKE ZEMLJE BEZ ZIMSKE OPREME
Albanija, Andora, Belgija, Cipar, Danska, Gruzija, Irska, Island, Lihtenštajn, Mađarska, Malta, Monako, Nizozemska, Poljska, Portugal, Švicarska, Ukrajina i Velika Britanija ne propisuju obveznu zamjenu guma tijekom zimskog razdoblja. Međutim, kako bi se osigurala maksimalna sigurnost, Goodyear preporučuje vozačima da, gdje god je to moguće, voze s gumama koje su prikladne za sve uvjete, s obzirom na nepredvidive zimske vremenske prilike. Nagrađivani asortiman Goodyearovih cjelogodišnjih i zimskih guma osigurava vozačima da mogu putovati s više samopouzdanja u bilo kojoj regiji i u zahtjevnim vremenskim uvjetima. Ako planirate putovati u Europi tijekom zime, provjerite propise kod nadležnih tijela u svakoj odredišnoj zemlji te u departmanu ili regiji vašeg boravka kako biste bili u tijeku s najnovijim pravilima o zimskim gumama za svog posjeta.

OVO SU PRAVILA U OSTATKU EUROPE
U preostalom dijelu Europe razdoblje i potrebne oznake zimskih guma razlikuju se ovisno o zemlji, stoga je odgovornost vozača provjeriti relevantna pravila za zemlju u kojoj voze. Ako živite ili se vozite po Austriji, Češkoj, Finskoj, Grčkoj, Kosovu, Luksemburgu, Norveškoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Srbiji ili Švedskoj zakonski imate obvezu montirati zimske gume samo ako to zahtijevaju vremenski uvjeti. Na primjer, u Austriji između 1. studenoga i 15. travnja zimske gume ili lanci za snijeg moraju biti montirani kada su ceste prekrivene snijegom, bljuzgavicom ili ledom, ali u drugim uvjetima u tom razdoblju nema zakonske obveze.