Autoglas
VOLKSWAGEN NAJPRODAVANIJI MODEL JE OSVJEŽEN

Redizajnirani Golf 8 stiže ovoga proljeća
Objavljeno 13. veljače, 2024.
Volkswagen svjetskom premijerom Golfa predstavlja novu fazu u evoluciji s potpuno novorazvijenim infotainment sustavom

Osma generacija Golfa uskoro će doći u svom redizajniranom izdanju. Volkswagenov najprodavaniji model u ožujku će obilježiti 50. rođendan, a prodajne u mu brojke ‘brutalne‘. Do danas je proizvedeno više od 37 milijuna vozila, a čisto matematički gledano, to znači da se svaki dan tijekom posljednjih 50 godina više od 2000 ljudi diljem svijeta odlučilo kupiti novi Golf! Volkswagen sada svjetskom premijerom predstavlja najnoviju fazu u evoluciji modela Golf s potpuno novorazvijenim infotainment sustavom i sljedećom generacijom plug-in hibridnog pogona.Redizajnirani Golf i Golf Variant prepoznatljivi su po izmijenjenom prednjem dijelu. Logotip je prvi put na europskim tržištima osvijetljen, a tu su i novodizajnirana LED glavna svjetla. U vrhunskoj varijanti IQ.LIGHT LED matrix glavna svjetla uključuju nova snažna duga svjetla s dosegom do 500 metara. Interijer novog modela opremljen je novorazvijenim, intuitivnim infotainment sustavom (MIB4) sa samostojećim dodirnim zaslonom. Na donjem dijelu zaslona nalaze se ergonomski optimizirani i osvijetljeni dodirni klizači za upravljanje temperaturom i glasnoćom. Noviteti su i poboljšano višenamjensko kolo upravljača i novi govorni asistent IDA. Upotrebom prirodnog govora, IDA se može upotrebljavati ne samo za upravljanje funkcijama kao što su klima-uređaj, telefon ili navigacijski sustav već i za pristup online informacijama iz svih zamislivih područja – od vremenske prognoze do pitanja opće kulture.

Novi plug-in hibridni pogoni s funkcijom brzog punjenja istosmjernom strujom nude dodatnu snagu i doseg s električnim pogonom od oko 100 km. Posebno zanimljivo za sve vozače bez wallboxa kod kuće: visoko učinkoviti djelomično hibridni pogoni od 48 V. Sportski karakter modela Golf GTI1 dodatno je naglašen: izlazna snaga njegova motora s turbopunjačem narasla je za 15 kW, na 195 kW (265 KS). Snaga motora 2.0 TSI sa 150 kW (204 KS) također je povećana za 10 kW1. Devet različitih djelomičnih hibrida (eTSI), plug-in hibrida (eHybrid i GTE), benzinskih motora opremljenih turbopunjačem (TSI) i dizelskih motora opremljenih turbopunjačem (TDI) bit će dostupno za liniju proizvoda u fazi lansiranja.

Volkswagen će novi Golf i Golf Variant lansirati s razinom opreme Life (srednja razina), Style (elegantna vrhunska razina opreme) i R-Line (sportska vrhunska razina opreme). Dva legendarna sportska modela linije proizvoda GTE1 i Golf GTI1 – pozicionirana su neovisno. Asortiman pogonskih sklopova modela Golf u početku će se sastojati od dva plug-in hibridna pogona (eHybrid1 i GTE1), dva djelomično hibridna sustava s tehnologijom od 48 V (eTSI), četiri benzinska motora opremljena turbopunjačem (TSI) i dva dizelska motora opremljena turbopunjačem (TDI). Elitni sportaši – Golf GTI Clubsport1, Golf R1 i Golf Variant R1 – također će uslijediti u drugoj polovini godine (modeli R s pogonom na sve kotače 4MOTION). Dodatne verzije s pogonom na sve kotače sa 150 kW TSI motorom također će biti predstavljene sljedeće godine. Zajedničko svim modelima Golf su novorazvijena generacija infotainment sustava, novi, osvijetljeni upravljački elementi za automatski klima-uređaj kao i nova LED glavna svjetla i LED stražnja svjetla.

Milan Bugarić
GOLF GTE I GTI
Golf GTE uvijek je bio blisko povezan s modelom Golf GTI. Oba modela dijele dizajn prednjeg dijela specifičan za GT. Razlikuju se straga: GTI ima okrugle kromirane ispušne cijevi lijevo i desno od crnog difuzora. GTE, koji se obično vozi na električni pogon, karakterizira elegantna kromirana traka iznad difuzora umjesto ispušnih cijevi. U serijskoj opremi oba modela uključeni su 17-inčni Richmond kotači od lakog metala. GTIe prvi put može opremiti opcijskim unutarnjim aplikacijama od pravih karbonskih vlakana.

Možda ste propustili...