Regija
NITKO NEĆE DOBITI ZEMLJU LOŠIJE KVALITETE, TVRDE U OPĆINI

Stari Jankovci idu u komasaciju
Objavljeno 12. veljače, 2024.
STARI JANKOVCI - Općina Stari Jankovci je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede održala sastanak s vlasnicima poljoprivrednog zemljišta na svom području, k.o. Stari Jankovci, a tema sastanka bila je komasacija.

Javni poziv Ministarstva poljoprivrede u sklopu Programa komasacije poljoprivrednog zemljišta otvoren je do 2026. godine, a financira se iz Mehanizma za oporavak i otpornost u iznosu od 33.180.702 eura i iz nacionalnih sredstava iznosom od 6.636.140 eura. Zahvaljujući tim sredstvima u ovom programu, vlasnici poljoprivrednog zemljišta koji su obuhvaćeni komasacijom oslobođeni su udjela u njezinu financiranju, eventualnoj zamjeni zemljišta i dr.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta obuhvaćeni komasacijom, osim što su oslobođeni financiranja, javno su uključeni u sudjelovanje u komasacijskom postupku i bit će obaviješteni o svakom koraku, kao što su: analiza kvalitete i plodnosti tla, geodetske izmjere, planiranje novog katastarskog plana i parcelizacije na obuhvaćenom području, rekonstrukcija postojeće ili izgradnja nove mreže putova i kanalske mreže. Nijedan vlasnik neće dobiti zemljište manje plodnosti i kategorizacije kvalitete prilikom nove diobe zemljišta, a ako vlasnici pristanu na provedbu postupka komasacije, on će se provesti u razdoblju od dvije godine.

Prednosti su poljoprivrednog zemljišta obuhvaćenog komasacijskim postupkom, osim njegova okrupnjavanja, omogućena suvremenija poljoprivredna proizvodnja, veća konkurentnost na tržištu i povećanje vrijednosti zemljišta, navode iz općinske uprave Starih Jankovaca. D.S.R.
Možda ste propustili...

NA ZABAVNO-POUČNOJ STAZI

Izviđači obilježili BP Day u Valpovu

VIŠE POSJETA I SADRŽAJA, VEĆI PRIHODI

Vukovarski vodotoranj je obišlo 327.218 posjetitelja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana