Osijek
JUBILARNA, 20. DONJOGRADSKA KOBASIJADA

Proizvođači kobasica se vraćaju tradiciji
Objavljeno 12. veljače, 2024.
Udruga proizvođača domaće slavonske kobasice Donjogradski kobasičar Osijek organizirala je 20., jubilarnu manifestaciju Donjogradska kobasijada, u prostorijama ŠD-a Olimpija. Pobjednik u kategoriji kobasica je Marko Jukić iz Osijeka, a u kategoriji kulenovih seka Nikola Barišić iz Valpova.

- Usprkos afričkoj svinjskoj kugi, i ove su se godine ponovno okupili proizvođači slavonske kobasice i kulenove seke iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema na našoj Kobasijadi. Također, imamo goste, proizvođače iz Zagreba i Varaždina. U okviru Kobasijade održano je 20. ocjenjivanje domaće slavonske kobasice i 14. ocjenjivanje kulenove seke - rekao je Damir Lukač, predsjednik udruge Donjogradski kobasičar.


Prof. dr. sc. Goran Kušec (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek), predsjednik ocjenjivačke komisije, ističe da je Donjogradska kobasijada najstarije natjecanje u ocjenjivanju domaće slavonske kobasice u Hrvatskoj, na kojem tradicionalno sudjeluju proizvođači te slavonske delicije iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema.

- Primjećujemo da se proizvođači vraćaju tradiciji, staroj recepturi i korijenima, odnosno da se kobasice i kulenove seke prave onako kako su ih pravili naši stari u ovom dijelu Hrvatske, a ne po nekim modernim receptima, iz drugih dijelova svijeta. Ove godine dominiraju ljute kobasice - rekao je prof. Kušec.

Uz njega, kobasice i kulenove seke ocjenjivao je i prof. dr. sc. Vladimir Margeta (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek). "Ocjenjujemo 51 uzorak kobasice i 30 uzoraka kulenove seke. Analiziramo brojne parametre, a najvažniji su izgled i okus proizvoda", rekao je prof. Margeta. V. Latinović

Vesna Latinović
Možda ste propustili...

NA RUŽAN PRIZOR UPOZORILI GRAĐANI

Divlje odlagalište u Našičkoj očišćeno

ZANIMLJIVA NAGRADA NA JEDNOM OD OSJEČKIH KVIZOVA

Hipokrasni kirurzi putuju u Sarajevo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

SPORAZUM IZMEĐU GRADA OSIJEKA I EKONOMSKOG FAKULTETA

Studenti na praksu
u gradsku upravu

3

ROĐENDAN PD-A SV. JOSIPA

Sv. Augustin: Tko pjeva, dvostruko moli