Mozaik
OSJEČKI KLUB OXYGENE

Novi hrvatski jazz: Nastupit će kvintet Kozmodrum
Objavljeno 12. veljače, 2024.
Novoselić nije samo bubnjar nego i odličan producent i aranžer, ali prije svega skladatelj

U nastavku Serije koncerata novog hrvatskog jazza, u petak, 16. veljače, u klubu Oxygene (Županijska 7, Osijek), s početkom u 21 sat, nastupit će zagrebački kvintet Kozmodrum.Kozmodrum je nastao 2015. kao ideja da se jazz-glazbu spoji s plesnom klupskom glazbom. Idejni začetnik je bubnjar i kompozitor Janko Novoselić, koji je za taj projekt okupio ekipu glazbenika s kojima već dugo surađuje i svira. Uz Janka Novoselića na bubnjevima, bend čine Elvis Penava i Ivan Kapec na gitarama, Goran Delač na basu i Hrvoje Galler na klavijaturama. Prvi početci bili su u zagrebačkom Jiggy baru, gdje je Kozmodrum redovito svirao i isprobavao različite ideje i aranžmane. Slijedio je i prvi album "Na Tragu Satelita", izdan za vlastitu etiketu Zona Muzika, koji je naišao na odlične kritike. S drugim albumom "Gravity" (Zona Muzika i PDV) Kozmodrum je zakoračio još dublje u svijet elektroničke glazbe, kako plesne tako i ambijentalne. Iako sklon eksperimentima Kozmodrum je zadržao svoj plesni izričaj i na trećem albumu, jednostavno nazvanom "Kozmodrum", koji je objavljen za etiketu Rika Muzika. Taj je album 2021. godine osvojio mnoge DJ ljestvice diljem svijeta, pa su album puštali Gilles Peterson i Tom Ravenscroft na radiju BBC 6, zatim Toshio Matsuura na tokijskom Worldwide FM-u i mnogi drugi radijski urednici i DJ-evi. Jazz i fusion improvizacije, post-rock eksperimenti, house i techno estetika, čak i afrokubanska ritmika; sve se to nalazi na križanju gdje nastaju kompozicije koje piše Janko Novoselić. Te se kompozicije uživo sviraju otvoreno, iz kompozicije u kompoziciju (ili s dijela na dio) prelazi se na znak, bez pauza između kompozicija i uz plesne ritmove u prvom planu, pa bi se koncerte ovog benda moglo opisati i kao instrumentalnu interpretaciju DJ seta.

Svi koji prate zbivanja na hrvatskoj glazbenoj sceni znaju tko je Janko Novoselić - jedan od najcjenjenijih hrvatskih bubnjara koji je svakim svojim novim glazbenim projektom/bendom dao poseban kreativni glazbeni pečat. No Novoselić nije samo bubnjar nego i odličan producent i aranžer, ali prije svega skladatelj, koji je s projektom Kozmodrum stigao do trećeg albuma. Objavila ga je sve agilnija diskografska kuća Rika Muzika, smještena u Londonu, s ciljem osvajanja globalnog tržišta pomno odabranim izdanjima. Takvo jedno izdanje upravo je album Kozmodruma. Novoselić je s Kozmodrumom svojevrsni pionir organske plesne glazbe, koja nije tek pozadinska instrumentalna glazba nego i bogata glazbena priča koja tjera na ples uz prigodan osmijeh.

Cijena ulaznice je pet eura. Program Serija koncerata novog hrvatskog jazza sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade “Kultura nova”, Hrvatskog društva skladatelja – ZAMP-a, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Tanja Kvorka
Koncerte ovog benda moglo bi se opisati i kao instrumentalnu interpretaciju DJ seta

Možda ste propustili...

KRENULI NA TURNEJU, STIŽU U HRVATSKU

Ice-T i Body Count nastupaju u Zagrebu

POZNATI KULINARSKI ŠEF

Ramsay doživio tešku nesreću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana