Ekonomija
UGROŽENA EGZISTENCIJA POLJOPRIVREDNIKA

Topla zima izazvala pomutnju u prirodi
Objavljeno 10. veljače, 2024.
Neuobičajeno blaga zima i suša uništavaju usjeve i ugrožavaju egzistenciju poljoprivrednika u Italiji, upozorio je u četvrtak vodeći poljoprivredni lobi Coldiretti. Zima je bila iznimno blaga diljem južne Europe. Španjolska je zabilježila najtopliji siječanj u povijesti mjerenja, koji se nastavio na dugotrajnu sušu u Kataloniji i Andaluziji. Topla zima izazvala je pomutnju u prirodi, upozorila je udruga talijanskih poljoprivrednika. Neke biljke već su u cvatu i stradat će ako temperatura padne, objašnjavaju.

Suša pak prijeti poremećajima u sjetvi žitarica, mahunarki i povrća, što bi moglo utjecati i na stočnu hranu. “Poljoprivreda je grana talijanskog gospodarstva najizloženija posljedicama klimatskih promjena, iz dana u dan”, naglašavaju u Coldirettiju.

Udruga traži pomoć za poljoprivrednike, koji se moraju prilagođavati promjenama vremenskih uvjeta i njihovu utjecaju na cikluse usjeva, upravljanje vodom i tlom. Institucije bi trebale poduprijeti inovacije, poput upotrebe dronova, robota i satelita te zelene genetike “bez genetskih promijenjenih organizama”. Talijanski poljoprivrednici pridružili su se velikom valu prosvjeda diljem Europe protiv visokih troškova, jeftinog uvoza i niskih otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda. H
Možda ste propustili...

POD PŠENICOM JE 140 TISUĆA HEKTARA

Manje hektara pod žitaricama

POVEĆAT ĆE ULAGANJA U ODRŽIVI RAZVOJ

Dalekovod s rastom prihoda od 20 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAD POTRAŽNJE

U Americi silosi prepuni kukuruza

2

OBRAZOVANJEM DO RASTA PRODUKTIVNOSTI

Manje je poljoprivrednika samo s osnovnom školom

3

UGOSTITELJI JOŠ U FAZI PRILAGODBE

Napojnice su - prilika za privlačenje radne snage