Crna kronika
POLICIJA GA ZAUSTAVILA NA AUTOCESTI KOD OKUČANA

Turčin švercao ilegalne migrante
Objavljeno 9. veljače, 2024.
Nastavlja se svakodnevni lov policije na ilegalne migrante i osobe koje ih prevoze u Brodsko-posavskoj županiji. Kako stoji u priopćenju PU brodsko-posavske, policajci su u srijedu prijepodne na području Okučana kontrolirali automobil austrijskih nacionalnih oznaka koji je vozio 46-godišnji Turčin. Policajci su u automobilu zatekli više stranih državljana. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da su strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku, a za 46-godišnjaka se sumnja da je iz koristoljublja, prema prethodnom dogovoru s nepoznatim osobama, u automobil primio strane državljane u namjeri da ih preveze do Zagreba. Prema stranim državljanima proveden je postupak u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonom o strancima.

Policijski službenici su osumnjičenog 46-godišnjaka uz kaznenu prijavu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske.

Unatoč svakodnevnim uhićenjima vozača koji prevoze ilegalne migrante, šverc je i dalje svakodnevan u tri županije kroz koje prolazi autocesta A3, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. U gotovo svim slučajevima migranti uz pomoć vodiča s bosanskohercegovačke, ali i hrvatske strane granice prelaze rijeku Savu i nakon toga stupaju u kontakt s vozačima koji ih primaju u vozila (većinom je riječ o kombijima), te ih prevoze do Zagreba ili blizine slovenske granice. Vozači pak imaju pomoć u sunarodnjacima koji se u automobilu voze ispred i upozoravaju o eventualnim policijskim patrolama. M.Bugarić
PUSTILI SU IH, PA IH OPET TRAŽE
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv tri državljanina Rumunjske (24, 38 i 20 godina). Prvi je u kombiju, u tovarnom prostoru bez sjedala, ventilacije i sigurnosnih pojasa, prevozio dva punoljetna i osam maloljetnih Afganistanaca, a ispred njega su u autu bila druga dvojica, no policajci su ih zaustavili. Sud im je prvo ukinuo istražni zatvor i pustio ih na slobodu, no nakon žalbe istražni je zatvor opet određen. Međutim, Rumunji su sada nedostupni, pa je sud za njima raspisao tjeralicu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana