Tehno
U KONTAKTU S NAJMANJE JEDNIM PROIZVOĐAČEM IZ AZIJE

Apple razvija najmanje dva prototipa preklopnog iPhonea, očekuju se 2026.
Objavljeno 9. veljače, 2024.

Dobro obaviješteni izvori iz svijeta moderne tehnologije tvrde da kompanija Apple trenutno razvija najmanje dva prototipa preklopnog iPhonea, prenosi portal Klix.ba.Riječ je o flip uređajima dizajniranim u formi koju imaju Samsungov Galaxy Z Flip5 i Oppo Find N3 Flip, a ne kao veći uređaji kakvi su Samsung Galaxy Z Fold5 i OnePlus Open. Treba odmah istaknuti kako to ne znači da će Apple zaista na tržište plasirati te uređaje, jer je moguće da kompanija iz Cupertina samo eksperimentira s tom formom dizajna. Ovi mobiteli nisu dio planova za ovu ili sljedeću godinu, tako da bi se jedan od njih mogao pojaviti tek na jesen 2026., i to samo ako taj projekt dobije zeleno svjetlo za proizvodnju.

Tvrtka Apple je u kontaktu s najmanje jednim proizvođačem iz Azije koji bi imao ulogu dobavljača dijelova za preklopni iPhone, no garancija za realizaciju projekta još uvijek nema. Sve što se nađe na tržištu s legendarnim logotipom mora zadovoljiti Appleove visoke standarde.

U Appleu su namjeravali još 2018. proizvesti preklopni uređaj koji bi bio tanak kao aktualni modeli iPhonea kada su “zatvoreni”, no tehnologija baterija i ekrana jednostavno nije bila dovoljno napredna. Zanimljivo, kompanija je navodno željela da mobitel ima i vanjski ekran za korištenje kad je uređaj sklopljen, baš kao Huaweijev model Mate X. Mnogi smatraju da to i nema smisla, zbog problematičnog dizajna i kvarova.

Potom je, 2020. godine, kompanija zaustavila razvoj preklopnog iPhonea, te se fokusirala na preklopni iPad, o kojem se također špekulira, a koji se na tržištu ne očekuje prije 2026. godine. Međutim, sada se čini da Apple paralelno radi na tim uređajima.

Trenutno inženjeri pokušavaju riješiti problem nabora na ekranu, a jedan od zadataka je i razvoj šarke koja bi omogućila da ekran leži potpuno ravno, tako da ne bi negativno utjecao na korištenje Apple Pencil olovkom.

LG i Samsung Display već se povezuju s preklopnim iPadom, no nije poznato koje bi kompanije proizvodile ekrane za preklopni iPhone.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

HITACHI, VLASNIK GLOBALLOGICA, I GOOGLE CLOUD

U partnerstvu za generativnu umjetnu inteligenciju

TEST MEANIT LED RADIOBUDILICA B15

Moderna budilica koju ćete svakako voljeti

MONITORI PHILIPS EVNIA 27M2N3200A I 24M2N3200A

Novi monitori dizajnirani za gaming entuzijaste

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJVEĆA DEVELOPERSKA KONFERENCIJA U OVOM DIJELU EUROPE

Infobip Shift prvi put obuhvaća tri dana

2

MONITORI PHILIPS EVNIA 27M2N3200A I 24M2N3200A

Novi monitori dizajnirani za gaming entuzijaste

3

TEST MEANIT LED RADIOBUDILICA B15

Moderna budilica koju ćete svakako voljeti