Dome slatki dome
UREĐENJE DOMA

Prostor mora imati svoju osobnost i prepoznatljivost
Objavljeno 8. veljače, 2024.
Inspiraciju uvijek možete naći u salonima namještaja, katalozima, na internetu...

Ako sami uređujete dom, prema sebi morate biti objektivni psiholozi, svrstati se u određenu skupinu ljudi - među one koje zadovoljavaju određene boje u prostoru, količina dnevnog i umjetnog svjetla, potrebe za otvorenošću ili zatvorenošću prostora, stil opremanja i razni drugi faktori koji utječu na konačan ugođaj prostora.Prava mjeraNalaženjem prave mjere spram individualnog i svega onoga što je odredila struka, praksa ili trend pronaći će se i idealno rješenje za vaš dom. Kada se govori o elementima koje obvezno treba slijediti pri opremanju interijera, onda se oni vežu uz funkcionalnost prostora, iako je i ona ponekad individualizirana.

Npr. radni stol poželjno je postaviti tako da dnevno svjetlo dolazi s prednje ili lijeve strane, no pojedinci koji se samo povremeno služe računalom zaključit će kako im nije bitan kut ulaska dnevnog svjetla, pa će radni stol postaviti u zonu koja i nije prirodno osvijetljena. No pristup je posve drukčiji kada se radi o postavljanju radnog stola vašeg djeteta, koje svakodnevno uči, piše zadaće ili crta na tom stolu. U tom je slučaju nužno slijediti sva poznata pravila o odnosu stola i ulaska dnevnog svjetla. Prostor, poput osoba, mora imati svoju osobnost i prepoznatljivost.

Osobnost


Vaš dom je odraz vas samih i to treba naglasiti. Interijer doma može biti hladan, topao, elegantan, temperamentan, smirujući, nepredvidljiv, romantičan, strastven itd. Ugođaj doma kreirajte prema osobnom doživljaju. Inspiraciju možete naći u salonima namještaja, katalozima, fotografijama na internetu, ali nikada nemojte kopirati viđeno, nego ga interpretirajte na vlastiti način stvarajući vlastite vrijednosti koje izgledom svog doma prezentirate drugima.
 
Monika Galović Rolich, mag.ing.arh.
Uvijek praktično
Poznata pravila o funkcionalnosti poželjno je primjenjivati i u kuhinji, jer su se pokazala iznimno dobrima. Kada sve posložite na funkcionalan način, individualizirati možete oblikovanje kuhinje te odabir materijala i boja. Preporuka je slijediti opća pravila o praktičnosti i funkcionalnosti (eventualno ih korigirati prema vlastitim potrebama), a uređenje maksimalno prilagoditi svojim željama, i to odabirom stila uređenja.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana