Sport
NK OSIJEK OKRENUO SE JEDINOJ ODRŽIVOJ STRATEGIJI

Bogatstvo ili prokletstvo?
Objavljeno 7. veljače, 2024.
U današnje vrijeme u hrvatskim okolnostima osloniti se na razvoj mladih igrača priličan je rizik

NK Osijek je s dolaskom Zorana Zekića na kormilo krenuo trnovitim putem na kojem želi postići valjda najtežu moguću kombinaciju u današnjem nogometu - rezultat i razvoj mladih igrača.U teoriji to zvuči kao idealan put, no u teoriji je i komunizam zvučao idealno, ali je ispao grozno, a u današnje vrijeme, kada je strpljenje u nogometu misaona imenica, ta strategija razvoja mladih igrača koja bi za hrvatske klubove zapravo trebala biti jedina održiva - vrlo je komplicirana.

Obrana od bogatijih


Nije problem u razvoju i stvaranju, nego isključivo u strpljenju i novcu. Ti mladi igrači već od formativnih godina imaju agente, menadžere i tko zna kakve likove koji se šuljaju oko njih ne bi li uštipnuli koju tisuću eura. U mnogim situacijama klub ostaje nemoćan kada se na obzoru pojave ponude bogatijih i uglednijih europskih momčadi jer većina djece, a i njihovih roditelja, u tome vidi izlaz iz nezahvalne ekonomske situacije. I u pravo zbog toga strategija za koju se odlučio NK Osijek s jedne je strane vrlo hrabra, a s druge izgleda kao potez očajnog kockara. Jedna je istina u cijeloj toj priči. NK Osijek nikada neće moći kupiti tako kvalitetnog igrača kakvog može stvoriti. Ne zato što nema novca, već zato što jednostavno takvoj klasi igrača nije privlačan kao sredina. I zato je strategija usmjerena na razvoj i promociju mladih igrača čisto prirodan put. No to je itekako zahtjevan put, na kojem je najvažnije pitanje kako tu darovitu djecu sačuvati od bogatih klubova koji su čisti žderači talenata.

- Imamo veliko bogatstvo u mladim igračima, a moj je posao pronaći način kako ih ovdje zadržati do trenutka kada budu bili spremni za iskorak u svom razvoju - rekao nam je Jose Boto u jednom neobaveznom razgovoru tijekom priprema u Novigradu.

Jedan od ključnih detalja u cijeloj toj priči jest - strpljenje. No ne strpljenje ljudi koji vode klub, trenera Zorana Zekića ili navijača, nego samih igrača. Oni danas u Osijeku imaju idealne infrastruktrne uvjete za razvoj, a ako će klub slijediti do kraja put koji je izabrao, onda će ti mladići imati priliku i skupljati dragocjeno iskustvo, ali u isto vrijeme i NK-u Osijek dati nešto više od novca od transfera. U tome bi trebala biti poanta oslonca na mlade. Ne samo u njima gledati potencijalne milijune nego i da oni nešto donesu Bijelo-plavima na samom terenu, pa se onda otisnu na višu razinu, jer to je jednostavno prirodni put ako se odlazak ne dogodi prerano.

- Mogu samo zamoliti navijače da imaju strpljenja s našim mladim igračima. Oni jednostavno moraju skupiti što više iskustva i minuta u nogama kako bi već do iduće sezone bili bolji i učinkovitiji na terenu. Imam jako puno samopouzdanja kada je riječ o igračima koje smo doveli, iako sada prvenstveno želimo stabilnost momčadi - kaže Boto.

Zekić spreman trpjeti


Osijek je polako počeo pomlađivati momčad. U njoj su već Nail Omerović (22), Domagoj Bukvić (20), Marin Prekodravac (19), na vrata prve momčadi kucaju Marinovi vršnjaci ili još mlađi dečki, ali treba znati kako za sve njih već sada ima jako puno zanimanja inozemnih klubova, pa će na tom planu Osijek morati odigrati pametno. Najbolji način da ih se zadrži jest potpisati dugoročnije ugovore s pristojnim uvjetima. U suprtonom će cijela ta strategija oslonca na vlastite snage biti na staklenim nogama. Jasno, klub ne treba pristajati ni na kakve ucjene, ali u isto vrijeme ne treba biti ni tvrdoglav kada se pregovara s tim mladićima. Ono što je u cijelom procesu najvažnije - trener Zoran Zekić spreman je nositi taj križ. Svjestan je kako, recimo, Omerović i Bukvić danas nisu baš u nekoj bajnoj formi, ali...

- Oscilacije i amplitude kod mladih igrača su realnost i zato ih trebamo podržati i čekati - poručio je trener Bijelo-plavih.

I treba Osijeku u tom procesu još nešto. Mladi se uvijek lakše razvijaju ako uz sebe imaju kvalitetne iskusnije suigrače, pa o tome također treba voditi računa, prije svega i zbog toga što bi to Zekiću olakšalo posao.

Dalibor Keler
KAPITAL - MLADI VRATARI
Puno se priča o mladim igračima, a malo se spominje bogatstvo koje NK Osijek ima u mladim vratarima. Franko Kolić (21) i Tin Sajko (19) reprezentativci su u svojim godištima, a njihovim stopama koračaju i mlađi vratari, poput Jana Hlapčića, koji je juniorski reprezentativac, te kadeti Petar Katalinić i Matej Grahovac, obojica članovi kadetske reprezentacije Hrvatske. To samo govori kako Osijek s vratarima neće imati problema u bližoj budućnosti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana