Zdravlje
NUTRICIONIZAM : OMEGA-3 MASNE KISELINE

Ribu je poželjno jesti najmanje dva puta tjedno
Objavljeno 5. veljače, 2024.
Omega-3 masne kiseline povoljno utječu na regulaciju krvnog tlaka i smanjenje kolesterola

Trigliceridi su najčešći oblik masnoća u našem tijelu. Iako su nam nužni za dobivanje energije, ipak nije poželjno da njihova razina u krvi bude povišena. Važno je održavati razine triglicerida unutar normalnih vrijednosti kako bi se smanjio taj rizik. Normalna razina triglicerida je manja od 1,7 mmol/L, granično povećane vrijednosti su od 1,7 do 2,3 mmol/L, umjereno visoke vrijednosti 2,3 do 5,7 mmol/L, vrlo visoke 5,7 do 10,0 mmol/L, dok su vrijednosti više od 10 mmol/L ekstremno povišene vrijednosti triglicerida u krvi.Manje šećera


Vrlo visoke razine triglicerida mogu pridonijeti razvoju ateroskleroze, stanja u kojem se stvaraju naslage na stijenkama krvnih žila. To može izazvati sužavanje arterija i otežan protok krvi, povećavajući rizik od srčanih bolesti poput srčanog udara, moždanog udara i periferne vaskularne bolesti, prenosi Morski.hr. Kako bi se razina triglicerida u krvi smanjila, preporučuje se u prehrani smanjiti unos jednostavnih šećera i transmasti u prehrani. Redovita tjelesna aktivnost također može pomoći u smanjenju triglicerida, a samim time i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Plava riba poput srdele, skuše i tune pruža brojne blagodati za zdravlje krvnih žila. Ove vrste ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama, poput EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), koje imaju pozitivan učinak na krvne žile. Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno, smanjujući upale u krvnim žilama i održavajući njihovu elastičnost. Time se poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od ateroskleroze. Također, smanjuju upalne procese u tijelu koji su često povezani s visokim razinama triglicerida. Osim toga omega-3 masne kiseline povoljno utječu na regulaciju krvnog tlaka i smanjenje razine lošeg LDL kolesterola, čime se održava zdrav krvni tlak i smanjuje rizik od srčanog udara. EPA i DHA ključne su omega-3 masne kiseline koje imaju važnu ulogu u regulaciji razine triglicerida u tijelu. One smanjuju proizvodnju triglicerida u jetri i potiču razgradnju triglicerida, čime se smanjuje njihova koncentracija u krvi.

Štiti žile


Osim toga poboljšavaju metabolizam masti, smanjuju stvaranje novih triglicerida i poboljšavaju prijenos i metabolizam masti u jetri. Sve to pridonosi smanjenju rizika od visokih razina triglicerida u krvi. Redovita konzumacija ribe bogate omega-3 masnim kiselinama može pružiti zaštitu krvnih žila i pomoći u održavanju njihove optimalne funkcije. Preporučeni unos omega-3 masnih kiselina ovisi o dobi, spolu i različitim zdravstvenim stanjima. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) preporučuje unos od 250 do 500 mg EPA + DHA masnih kiselina dnevno za odrasle osobe. Kako biste postigli preporučeni unos omega-3 masnih kiselina, ribu je poželjno jesti najmanje dva puta tjedno, od čega bar jednom prednost treba dati upravo plavoj ribi. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike