Crna kronika
AKCIJA POLICIJE, USKOKA I EUROPOLA

Švercali 119 stranaca i zaradili 238.000 eura
Objavljeno 25. siječnja, 2024.
Osumnjičeni su uzimali 2000 eura po migrantu za prelazak granice, smještaj i vožnju prema odredištu u Europskoj uniji

Policija i Uskok, u suradnji s Europolom, proveli su veliku akciju u kojoj su otkrili osam krijumčara ljudi koji su u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 119 ilegalnih migranata, pri čemu su zaradili najmanje 238.000 eura. Oni su u četvrtak poslijepodne, u pratnji policije i s lisicama na rukama, dovedeni na ispitivanje kod suca istrage Županijskog suda Osijek koji je odlučivao o određivanju istražnog zatvora.Više detalja o cijelom slučaju objavio je Uskok, koji u svom priopćenju navodi da je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave osječko-baranjske, donio rješenje o provođenju istrage protiv šest hrvatskih državljana, od kojih dvojica imaju i državljanstvo Srbije te još dva državljana Srbije zbog sumnje na zločinačko udruženje i protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Hrvatskoj, drugoj članici EU-a ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da su prvookrivljeni i drugookrivljeni, od 21. veljače do 9. prosinca 2023. u Hrvatskoj i Srbiji, s osobom iz Srbije te s drugim zasad nepoznatim osobama, dogovorili i organizirali kontinuirano nedopušteno prevođenje iz Srbije te Bosne i Hercegovine u Hrvatsku većeg broja stranaca, te njihov privremeni smještaj i daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta na području Hrvatske i Europske unije. Za taj "posao" dobili su najmanje 2000 eura po osobi.

Radi realizacije dogovora, prvookrivljeni i drugookrivljeni su okupili i povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i više zasad nepoznatih osoba. Nakon što su s osobama iz Srbije te Bosne i Hercegovine dogovarali vrijeme, mjesto, broj stranaca, cijenu prebacivanja te njihov daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta, osoba iz Srbije i 6-okrivljeni i 7-okrivljeni te druge zasad nepoznate osobe, izvan graničnih prijelaza, pješice, prevodili strance iz Srbije u Hrvatsku. Potom su ih odvodili na dogovorena mjesta u blizini granice, gdje su strance preuzimali četvrtookrivljeni i vozači angažirani za prijevoz do dogovorenih odredišta.

Uskok tereti šestookrivljenog i sedmookrivljenog s osobom iz Srbije da su dovodili strane državljane do dogovorenog mjesta na obali Dunava u blizini granice s Hrvatskom, gdje ih je preuzimao prvookrivljeni, koji ih je čamcem mimo granične kontrole prevozio preko Dunava u Hrvatsku. Prema uputama prvookrivljenika, trećeokrivljeni je na obali Dunava pazio na kretanje policajaca.

Nakon toga su prvookrivljeni i drugookrivljeni te osoba iz Srbije za daljnje preuzimanje i prijevoz stranaca angažirali trećeokrivljenog i sedmookrivljenog, koji su ih zatim preuzimali i prevozili migrante do dogovorenih odredišta. Pritom su prvookrivljeni i drugookrivljeni bili prethodnica u pojedinim vožnjama migranata radi provjere i dojavljivanja o mjestima policijske kontrole. Na opisani su način prebacili najmanje 119 stranih državljana, čime su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 238.000 eura. Novac su preuzimali prvookrivljeni, drugookrivljeni i osmookrivljeni, a novac su podijelili sukladno svojim ulogama. Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Tijekom akcije uhićenja policija je ishodila sudske naloge za pretrage.

- Obavljenim pretragama domova i vozila kojima se koriste osumnjičeni muškarci pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela. Osumnjičeni hrvatski državljani predani su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a tri strana državljana zasad nisu dostupna - priopćili su iz policije.

Sandra Lacić
U AKCIJI SUDJELOVAO I EUROPOL
Iz PU osječko-baranjske priopćili su kako su uhićenja provedena u koordinaciji policije, Uskoka, ali i Europola. Istragom je obuhvaćeno pet osoba iz Osječko-baranjske županije (stari 64, 42, 32, 37 i 40 godina) te tri strana državljana u dobi od 30, 29 i 42 godine. Svima se na teret stavlja zločinačko udruženja te protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja. Iz policije navode kako su zločinako udruženje organizirali 64-godišnjak i 42-godišnjak.

Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi