Regija
NAKON OSTAVINSKE RASPRAVE ZA VIŠKOVČANINA

Općini bankovna kartica pokojnika, obitelj ju neće
Objavljeno 25. siječnja, 2024.
Načelnik Zorić: I banka je bila iznenađena, to joj je bio prvi takav slučaj
VIŠKOVCI - Dok druge jedinice lokalne samouprave u svom vlasničkom portfelju imaju sve više ošasne imovine – one koju nije imao tko naslijediti ili su je se nasljednici odrekli zbog, najčešće, dugovanja koja ju prate budući da se uz imovinu nasljeđuju i obveze, pa gradovi i općine zbog tog sve napuhanijeg ‘nekretninskog balona‘ postaju i svojevrsne agencije za nekretnine jer takvu imovinu moraju procijeniti, službeno oglasiti njezinu prodaju, licitirati njezinom početnom cijenom po onoj "tko da više" itd. - Općina Viškovci dosad primjera ošasne imovine nije imala, no jest naslijedila jednu – bankovnu karticu.

Doznajemo to od načelnika Petra Zorića, koji kaže kako je relativno nedavno na adresu Općine stigla kuverta s rješenjem javnog bilježnika nakon provedene ostavinske rasprave na kojoj obitelj pokojnika nije htjela preuzeti, naslijediti njegovu karticu i ona je potom kao ostavnina pripala – lokalnoj samoupravi.

Svi iznenađeni


- Prilično smo se iznenadili kada je ta pošta stigla. Obitelj, sestra, nije htjela karticu pokojnoga brata – mislim da za njegova života nisu bili u dobrim odnosima, i ona je dodijeljena nama, Općini. Nikada se nismo susreli s takvim slučajem, a, koliko sam čuo u razgovoru s koelgama, ni oni - kaže Zorić.

Načelnik je, kaže, karticu potom, s rješenjem iz jednoga đakovačkog javnobilježničkog ureda nakon provedene ostavinske rasprave, odnio u đakovačku poslovnicu jedne banke koja ju je izdala tom Viškovčaninu, a gdje su također ostali iznenađeni tom situacijom.

- I banci je, rekli su mi, to bila prva takva situacija, nisu znali što da kažu i naprave. Predao sam karticu, a banka mi se potom nije više javila. Očito, dugovanja, minusa, prekoračenja na njoj nije bilo jer bi mi se u tom slučaju iz banke zasigurno javili da se dug podmiri - kaže viškovački načelnik Zorić.

Jedina imovina


S obzirom na to da je pokojnik, kaže, "volio čašicu" kroz koju je – slovilo je za njega u sredini u kojoj je živio - "protjerao" puno, vjerojatno na kartici nije bilo ni plusa, odnosno novca.

- Pokojnik je živio tu, u Viškovcima, imao je 50-ak godina, bio je neoženjen. Živio je u kući roditelja koji su umrli, a nakon smrti od imovine mu je ostala samo kartica, druge imovine na svom imenu nije imao. No sestra nije htjela preuzeti ništa njegovo i tako je kartica pripala Općini - kaže Zorić o tom nevjerojatnom slučaju koji potvrđuje kako život uistinu zna biti ironičan do te mjere da ga ni najbolji romanopisci ne bi tako sročili.

- Sestra pokojnika živi u Đakovu, a nama se zbog ovog slučaja i ishoda s karticom nije javljala - kaže Zorić i dodaje kako pri susretima s drugim načelnicima i ošasna imovina bude tema razgovora.

- Kolege načelnici kažu kako uglavnom na ime ošasne imovine općine nasljeđuju dosta devastirane kuće čija prodaja zahtijeva procjenitelja, oglašavanje i dr., a, s druge strane, ne prodaju li se, komunalni su problem jer zahtijevaju barem osnovno održavanje i sl. Ima i u naša tri sela starih kuća koje su prazne nakon smrti vremešnih vlasnika, no zasad kao ošasna imovina nisu dodijeljene Općini - kaže Zorić.

No zato jest kartica, što je, očito, prije tužnog ishoda, "ispeglana" do kraja.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

2

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

3

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen