Svijet
STIĆI ĆE I U HRVATSKU

Sjever Europe na udaru snježne oluje Gertruda
Objavljeno 18. siječnja, 2024.

Iako se Osijek u četvrtak tijekom dana u ovo zimsko vrijeme "pržio" na 18 Celzijevih stupnjeva, prema onome što se u posljednja dva dana događa na sjeverozapadu i sjeveru Europe, i u Hrvatskoj vrlo brzo možemo očekivati nove snježne padaline i temperature ispod nule.Velike snježne padaline i ledeni uvjeti remetili su i u četvrtak, drugi dan zaredom, zračni, cestovni i željeznički promet u Njemačkoj. U zračnoj luci u Frankfurtu u četvrtak ujutro otkazano je više od 300 od 1000 planiranih dolazaka i polazaka, rekao je glasnogovornik. Ponovo su otkazani vlakovi prema Parizu i dolazni vlakovi iz francuske prijestolnice, priopćile su Njemačke željeznice - Deutsche Bahn (DB). Na ostalim pravcima zbog vremena se mogu očekivati poremećaji u prometu, dodaje DB.

U središnjoj Njemačkoj nastali su veliki zastoji na autocestama, a za čišćenje prometnica bilo je potrebno nekoliko sati, upozorila je policija i zamolila stanovnike da ne putuju ako baš nije nužno. Vozačima koji su u srijedu zapeli u dugačkim kolonama Crveni križ dostavio je deke i tople napitke. Njemačka meteorolška služba upozorila je da se tijekom petka očekuju nove snježne padaline. U nekim dijelovima južne Njemačke očekuje se oko 15 centimetara novog snijega, a moguće je i olujno nevrijeme.

Nemaju samo Nijemci problema sa snijegom, niskim temperaturama i ledom na kolnicima. Jug Norveške pogođen je novim snježnim padalinama, a zračna luka u Oslu u srijedu je bila zatvorena za sav promet, dijelom i u četvrtak. Francuska je pak upozorila na opasnost od leda na cestama. "Ovo se događa iznimno rijetko. Napadalo je toliko snijega da piloti ne uspijevaju vidjeti svjetla na tlu. Stoga smo obustavili i otkazali sve dolazne i odlazne letove u srijedu, ali dijelom i u četvrtak", rekao je glasnogovornik norveškoga državnog zrakoplovnog operatora, tvrtke Avinor. U nekim istočnim dijelovima Norveške zbog vremenskih je uvjeta obustavljeno prometovanje vlakova.

Njemačka meteorološka služba upozorila je na opasnost od “crnog leda” i obilnih snježnih oborina u vremenskim nepogodama zahvaćenim regijama Njemačke. U središnjim i južnim dijelovima Njemačke brojne škole ostale su zatvorene. M.Bugarić/H
Možda ste propustili...

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

NJEMAČKI BUNDESTAG

Izbjeglicama manje gotovine

NAČELNICA POLICIJE NOVOG JUŽNOG WALESA:

Nakon ubojstva šest ljudi u Sydneyu napadača ubila policija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana