Novosti
TESTIRANJE VJEŠTINA STALNIH ZAŠTITNIH SNAGA

Obuka Frontexovih snaga u Slavoniji
Objavljeno 7. prosinca, 2023.

U Smještajno-obučnom centru granične policije "Spačva" počela je 23. sesija petodnevne obuke Frontexovih stalnih zaštitnih snaga kategorije 1, priopćila je PU vukovarsko-srijemska.Tijekom tri tjedna u studenom i prosincu usavršavaju se i testiraju pripadnici stalnih zaštitnih snaga, a polaznicima se testira tjelesna spremnost, vještina rukovanja vatrenim oružjem, taktika uporabe sredstava prisile, pregled osoba, vozila i prostorija te pružanje prve pomoći. Posljednji dan provodi se vrednovanje na simulacijskim vježbama, u kojima polaznici demonstriraju primjenu znanja i vještina u realnim situacijama.

Mirjana Abramović, zamjenica načelnika Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik", naglasila je kako se timskim radom i zajedničkim zalaganjem dolazi do vrhunskih rezultata te ovakvim godišnjim testiranjem i osvježavanjem znanja unaprjeđuje spremnost policijskih službenika. Frontex financijski podupire organizaciju i provođenje ovakvih obuka, te je Policijska akademija zahvaljujući ovom projektu 2023. godine znatno unaprijedila uvjete obrazovanja policijskih službenika MUP-a i službenika Frontexa na Policijskoj akademiji te u obučnim centrima diljem Hrvatske, navodi policija.

U Hrvatskoj je ove godine realizirana 21 obuka, a od toga ih je 19 održano u Smještajno-obučnom centru granične policije "Spačva". Tom su obukom svoje znanje i vještine osvježila 822 pripadnika Frontexovih stalnih snaga kategorije 1. Osim Policijske akademije u organizaciju i provedbu ovog projekta u studenom i prosincu uključeni su i službenici Smještajno-obučnog centra granične policije "Spačva", PGP Bajakovo i PGP Vrbanja.

Služba za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju, između ostaloga, ulaže u međunarodnu suradnju, aktivnosti u sklopu suradnje s Frontexom, Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu. Ta je suradnja započela 2015. godine, a formalizirana je 6. veljače 2017., kada je Policijska akademija MUP-a RH postala partnerska akademija Frontexa. Partnerski ugovor o suradnji očituje se u razmjeni dobre policijske prakse zemalja članica, provođenju tečajeva, pripremnih obuka policijskih službenika za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama Frontexa s ciljem suzbijanja nezakonitih migracija i zaštite vanjske granice Europske unije. Policijska akademija vodeća je po broju aktivnosti i rezultatima obuka, tečajeva i seminara. Dosad su u suradnji Frontexa i Policijske akademije različite vrste obuka prošla 754 policijska službenika država članica EU-a. Obuke su provodila 72 Frontexova trenera i vanjska suradnika. M.Flego
PUNA POTPORA
Frontex pruža tehničku i financijsku podršku državama članicama EU-a suočenima s ozbiljnim migracijskim pritiskom, a Policijska akademija odgovorna je za pripremu, organizaciju i provedbu predmetnih međunarodnih obuka. Dosad je uz punu financijsku potporu Frontexa kupljena razna tehnička, informatička i telekomunikacijska oprema za sve obuke policijskih službenika.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNICA NEZAVISNOG SINDIKATA ZAPOSLENIH U SREDNJIM ŠKOLAMA

Pomak za obrazovanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TURISTIČKA SEZONA NEĆE USPJETI BEZ UVOZA RADNE SNAGE

Jadranu je potrebno čak 70 tisuća sezonaca, stižu i radnici iz Meksika

2

FENTANIL ZABRINJAVA EUROPU

Sve veći strah od širenja
i posljedica zombi-droge

3

NA TOJ ĆE DUŽNOSTI ZAMIJENITI ADMIRALA ROBERTA HRANJA

Kundid na čelu Glavnog stožera