Osijek
PETO IZDANJE MILENIJSKOG NATJECANJA

Futur kreativne industrije
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
Glagoljica, mitologija, put svile i vodik teme su kojima su se ove godine bavili natjecatelji

Drugog dana 5. Milenijskog natjecanja iz kreativne industrije, koje se od 5. do 7. prosinca održava na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (EFOS), s ciljem poticanja idejnosti, kreativnosti, autorskog stvaralaštva i poduzetničkog načina razmišljanja u djece i mladih, predstavljen je niz zanimljivih idejnih rješenja koja su rezultat velikog truda i rada.Idejna rješenja


Riječ je o natjecanju međunarodnog karaktera, a odaziv je i ove godine bio fantastičan. Više stotina djece i mladih iz šest zemalja, okupljenih u više od 130 timova, među kojima su i natjecatelji iz daleke Indije i SAD-a, svoje je radove predstavilo prosudbenom povjerenstvu, a teme su bile glagoljica, mitologija, put svile i vodik.

Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije jedino je takve vrste koje okuplja natjecatelje svih obrazovnih razina, a jedinstveno je i po tome što prati pedagoške i metodičke standarde te, iako nije vezano ni uz jedan konkretan nastavni predmet, zapravo obuhvaća sve nastavne procese, jer se očekuje da natjecatelji predlažu idejna rješenja u jednom od sektora kreativne industrije, a sve temeljeno na kulturnoj baštini, koja je, kako je istaknula voditeljica natjecanja, prof. dr. sc. Josipa Mijoč, neiscrpan resurs koji možemo kontinuirano upotrebljavati.

- S obzirom na to da imamo nekoliko stotina natjecatelja, a danas (srijeda, nap. a.) drugi je dan natjecanja, imali smo prilku susresti se s predivnim idejnim rješenjima kako osvajati glagoljicom, kako širiti mitologiju u novom mileniju, kako se povezivati na putu svile te sa zanimljivim rješenjima na od ove godine novu temu vodika. Dakle, pokrivamo teme iz prirodnih i društvenih znanosti, iz umjetničkog područja i iz tehničkog područja, te smo imali priliku vidjeti nastavnike iz svih predmeta kako svojim entuzijazmom motiviraju učenike da svoje ideje kreativno predstave novim generacijama - rekla je Mijoč te dodala kako Milenijsko natjecanje okuplja djecu i mlade svih dobi, od osnovnih i srednjih škola do fakulteta, a svi se natječu u svojim kategorijama.

- Pred njima stoji prosudbeno povjerenstvo koje ocjenjuje njihovu kreativnost i višemjesečni trud i rad, kreiranje idejnih rješenja te praktičnu upotrebu onoga što čine, dakle, svega što je potrebno za izlazak na tržište s novim proizvodom koji se temelji na kulturnoj baštini - istaknula je Mijoč.

Važnost volontera


Važnu ulogu u Milenijskom natjecanju i ove godine imaju volonteri, a Lorena Markasović zadužena je za društvene mreže.

- Smatram da su društvene mreže jako važne, jer preko njih u stvarnom vremenu prenosimo sve što se ovdje događa, pa nas mogu pratiti i svi oni koji nisu u mogućnosti osobno doći, prenosimo im dašak atmosfere - rekla je Lorena, koja nam je otkrila kako će nastaviti surađivati u ovakvim projektima, jer drži da su iznimno dobri za mlade.

- Potiču kreativnost, pa tako i u nas volontera, koji moramo osmišljavati vizuale, objave itd. Sve to iziskuje određene vještine koje ćemo moći primjenjivati kod naših budućih poslodavaca - ističe ta ambiciozna volonterka.

Bruno Čalić, učenik 6. razreda čepinske OŠ "Vladimir Nazor", otkrio nam je kako je zadatak njegova tima bio alatima poput društvenih mreža širiti kulturnu baštinu među mladima.

- Napravili smo profile na društvenim mrežama na kojima govorimo o baletima, kako su nastali, tko ih je napisao itd. Usto smo napravili i puno poučnih kvizova, letaka i slikovnica za malu djecu - otkrio nam je Bruno te dodao kako će mu većina toga što je naučio na ovom natjecanju dobro doći u 8. razredu, kada na red dolaze lekcije o baletu.

Iz Srednje škole Dugo Selo na Milenijsko natjecanje u Osijek stigla je i Ivana Lucić, koja se natjecala u kategoriji Kreativni kalendar.

- Naša je ideja bila napraviti kratki animirani film, kako bi se djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi približila povijest hrvatske mitologije i njezini likovi, pa smo na jedan zabavan i edukativan način stvorili most između učenja i zabave - otkrila nam je Ivana.

Ivan Alilović
STUDENTICE IZRADILE NAPITAK “VILONIJA”
Studentice Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Karolina Sušac i Klara Opačak, pod mentorstvom profesorice Stele Jokić, razradile su i u konkretan proizvod pretvorile ideju vilinskog napitka Vilonija, čiji je ključni sastojak prah aronije, koji ima pozitivan utjecaj na zdravlje, a koji su dobile iz tropa aronije, otpada koji su na ovaj način efektno recikirale.

PROF. MIJOČ:

Natjecanje okuplja djecu i mlade od osnovnih i srednjih škola do fakulteta, a svi se natječu u svojim kategorijama

130
je timova koje čini više stotina djece i mladih iz šest zemalja, među kojima su i natjecatelji iz dalekih Indije i Sjedinjenih Američkih Država, pred prosudbenim povjerenstvom predstavljaju svoj višemjesečni trud i kreativne ideje na zadane teme.

1 - 3
učenika/studenta može činiti natjecateljski tim Milenijskog natjecanja. Idejna rješenja odgovaraju na jednu od tema natjecanja (glagoljica, mitologija, put svile ili vodik), a primjena se idejnih rješenja očekuje u okviru jednog ili više sektora kreativne industrije.

Možda ste propustili...

RADIONICE ZA OSNOVCE U DOMU TEHNIKE

Ferije sa STEM predznakom

KNJIŽNICA CENTRA ZA KULTURU ČEPIN

Radionice za djecu s 3D olovkama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

SPORAZUM IZMEĐU GRADA OSIJEKA I EKONOMSKOG FAKULTETA

Studenti na praksu
u gradsku upravu

3

ROĐENDAN PD-A SV. JOSIPA

Sv. Augustin: Tko pjeva, dvostruko moli