Osijek
8. JEAN MONNET NA PRAVOS-U

Projekt o rodnoj ravnopravnosti vrijedan 22.000 €
Objavljeno 7. prosinca, 2023.

Održavanjem početne konferencije u srijedu je na Pravnom fakultetu u Osijeku započela provedba projekta Jean Monnet modul "Europska unija i rodna ravnopravnost", vrijedan 22.000 eura, koji je odobrila i sufinancira ga Europska unija kroz program Erasmus+.Voditeljica projekta, prof. dr. sc. Anita Blagojević, s Katedre ustavnog i europskog prava Pravnog fakulteta, predstavljajući projekt, kazala je da su moduli Jean Monnet jedna od aktivnosti programa Erasmus+, čiji su ciljevi usmjereni na stvaranje interesa prema EU-u i promicanje nastavnog i istraživačkog iskustva u pitanjima EU-a.

- U tom se kontekstu organiziraju kratki nastavni moduli, minimalnog trajanja 40 sati po akademskoj godini, koji zahtijevaju angažman profesora, odnosno stručnjaka iz područja kojim se modul bavi. U skladu s tim je i Jean Monnet Module EUGEquality, pod motom "Novi poticaj prema rodnoj ravnopravnosti u EU", usmjeren na promicanje i produbljivanje studija EU-a kao alata za izgradnju uključivog europskog društva usmjerenog na rodnu ravnopravnost, podizanje svijesti mladih ljudi o razumijevanju kreiranja politika EU-a i temeljnih vrijednosti EU-a - pojasnila je prof. Blagojević.

Napominje također da je jedan od problema, i na nacionalnoj i na regionalnim i lokalnim razinama, svakako i problem nedovoljnih spoznaja i rasprava o rodnoj ravnopravnosti.

- Svrha projekta stoga je provedbom nastave i pravno orijentiranog istraživanja odgovoriti na izazove povezane s izgradnjom inkluzivnog i rodno ravnopravnog europskog društva te pridonijeti uključenosti i otvorenosti mladih i podizanju svijesti mladih i šire javnosti o razumijevanju konteksta EU-a, posebice njezinih zajedničkih vrijednosti, s naglaskom na rodnoj ravnopravnosti - poručila je voditeljica projekta.

Dekan osječkog Pravnog fakulteta Tunjica Petrašević podsjetio je da se radi o osmom zaredom Jean Monnet projektu financiranom iz programa EU-a Erasmus+.

- Na fakultetu smo 2015. godine uspostavili samostalan ured za projekte i međunarodnu suradnju, što je pridonijelo velikom broju projekata. U posljednjih pet godina provedena su ukupno 33 projekta na kojima smo bili nositelji ili partner. Prije svega, projekti su usmjereni na naše studente, na znanstvena istraživanja naših nastavnika, ali gledamo da, gdje god je to moguće, u projektne aktivnosti uključimo i pravne praktičare te širu javnost i građane - zaključio je Petrašević.

Predviđeno je trajanje projekta do 31. listopada 2026.

Tomislav Prusina
Anita Blagojević voditeljica projekta

JOŠ PUNO POSLA

Voditeljica projekta Anita Blagojević podsjetila je da, iako je EU globalni predvodnik u rodnoj ravnopravnosti, još ni jedna država članica nije postigla potpunu rodnu ravnopravnost.

- Od 20 zemalja u svijetu koje su vodeće u rodnoj ravnopravnosti njih je 14 iz EU-a. Prema indeksu rodne ravnopravnosti EU-a za 2022., na vrhu ljestvice rodno ravnopravnih država su Švedska i Danska, a dno pripada Grčkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj. Hrvatska je u donjem dijelu ljestvice, na 19. mjestu od 27 država članica - ističe Blagojević.

Napominje da Indeks rodne ravnopravnosti izrađuje Europski institut za ravnopravnost spolova, a temelji se na mjerenju i ocjenjivanju različitih parametara rodne ravnopravnosti u područjima rada, novca, znanja, zdravlja, vremena i moći.

- Skala rodne ravnopravnosti temelji se na vrijednostima od 1 do 100, pri čemu je 100 potpuno postignuće ravnopravnosti. Prosječno su 2022. države članice imale 68,6 bodova, Dakle, još je puno izazova i puno posla - zaključuje Blagojević.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

SPORAZUM IZMEĐU GRADA OSIJEKA I EKONOMSKOG FAKULTETA

Studenti na praksu
u gradsku upravu

3

ROĐENDAN PD-A SV. JOSIPA

Sv. Augustin: Tko pjeva, dvostruko moli