Mozaik
TUŽAKANJA ĆE BITI MANJE

Francuski je sud ozakonio pravo krava na mukanje
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
Stotine tužbi podnesenih protiv susjeda zagušile su lokalne sudove koji će sada moći odahnuti

Gradska čeljad koja odluči potražiti mir i tišinu na bukoličkom francuskom selu teško će od sada moći tužakati susjede zbog kukurikanja pijetlova, mukanja krava ili roktanja svinja. Naime, parlament je ozakonio pravo domaćih životinja na glasanje! Novim zakonom što ga je parlament izglasao u ponedjeljak navečer seljaci će biti zaštićeni u obavljanju svojih tradicionalnih poslova.Nerijetko se događalo da su ljudi nenavikli na selo odlučili preseliti se u prirodu, pa onda tužili susjede zbog buke koju primjerice proizvodi traktor koji u zoru polazi na rad ili lokalna pekarnica koja radi noću. Stotine tužbi podnesenih protiv susjeda zagušile su lokalne sudove koji će sada moći odahnuti. Naslovnicama je tako dominirao slučaj proizvođača mlijeka koji je morao platiti susjedima 100.000 eura i preurediti svoju staju. Godine 2019. sud je presudio u korist pijetla Mauricea koji je dobio pravo da nastavi kukurikati unatoč tužbi susjeda, vlasnika kuće za odmor koji su se žalili da im se krši njihovo pravo na mir. Novim zakonom propisano je da se svi seoski poslovi, koji se obavljaju na legalan način, mogu nastaviti. Prijašnji zakon iz 2021. godine branio je takozvanu osjetljivu baštinu francuskog sela, a taj pojam označuje buku i mirise karakteristične za prirodu i selo.

I dok su francuski stočari zadovoljni, oni u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj još se uvijek bore, ponajprije s kravljim zvonima, koja su glavni predmet tužbi. Već godina se predlaže da se umjesto zvona na krave stavi GPS. No poruka tamošnjih farmera već je godinama ista: "Ne skidajte kravlja zvona! Švicarska je poznata po bankama, siru, satovima..., ali i po glasovitim zvonima koja vise ispod kravljih vratova."

Kada je jedan doktorand u svom doktorskom radu doveo u pitanje budućnost kravljih zvona, a mediji su to prenijeli, seljaci su najviše zamjerili dijelu studije u kojoj se navodi da buka kravljeg zvona šteti zdravlju goveda. Seljački je lobi preko zastupnika u parlamentu potaknuo raspravu o toj temi. Seljaci tvrde da znanstvenici ništa ne znaju o stvarnom životu te da se bez ikakvih konkretnih dokaza odriču tradicije i običaja.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRUGO SE IZDANJE OVE GODINE SELI IZ RAJEVA SELA U OSIJEK

Pannonian Rock Festival u osječkim katakombama

2

POTVRĐEN JOŠ JEDAN IZVOĐAČ ZA OVU GODINU

I Lucy Kruger and The Lost Boys nastupaju na INmusicu

3

ADAM SANDLER PREDSTAVIO NOVI FILM NA BERLINALU

Razgovor s lopticom mi je pomogao da doživim samoću