Mozaik
HKGD “DUNAV” NASTUPIO U VUKOVARU

Čuvari tradicijske kulture održali prvi solokoncert
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
Gosti na ovom zanimljivom koncertu bili su klapa Kaše i vokalni solist Stanko Šarić

Tamburaški orkestar vukovarskog Hrvatskog kulturno-glazbenog društva "Dunav" održao je prvi put samostalni koncert, u dvorani Hrvatskog doma u Vukovaru.Poznate skladbe


U zanimljivom glazbenom programu, osim Tamburaškog orkestra iz Vukovara, nastupili su i gosti, klapa Kaše iz prijateljskog grada Dubrovnika, vokalni solist Stanko Šarić iz tamburaškog sastava Najbolji hrvatski tamburaši, kao i članovi društva "Dunav", solisti Juraj Elez i Mirjam Dejanović. U prepunoj su dvorani izveli veličanstveni glazbeni program koji je osmislio Dario Hegeduš, voditelj Tamburaškog orkestra, a na repertoaru su se našli poznati tamburaški instrumentali kao što su: Sunčane ravni, Dunavski valovi, Hercegovački ples, Valcer br. 2 i Na saoniku (Dragutina Hruze, nekadašnjeg dirigenta i skladatelja u vukovarskom društvu). Klapa Kaše uveličala je cjelokupni program, a na kraju je Stanko Šarić otpjevao u pratnji Tamburaškog orkestra pjesme "Zamiriši, Slavonijo" i "Slavonijo, biseru Hrvatske". Program je trajao 90-ak minuta, a posjetitelji su ispunili dvoranu Hrvatskog doma do posljednjeg mjesta i s oduševljenjem otpjevali zajedno s izvođačima poznatu pjesmu "Pjevat će Slavonija".

Program je realiziran uz potporu Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara i u suradnji s Hrvatskim domom Vukovar.

Kako je naveo Zlatko Hegeduš, predsjednik Hrvatskog kulturno-glazbenog društva "Dunav", redovito u adventsko vrijeme za sugrađane pripremaju koncerte u cilju očuvanja tradicijske kulture.

- Ove smo godine htjeli dati na značenju našem Tamburaškom orkestru, koji uspješno djeluje osam godina, s tim da je posljednje tri godine osvojio nekoliko važnih nagrada na velikim natjecanjima. Naime, u tom su razdoblju naši tamburaši kao predstavnici Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije donijeli zlatne plakete s državnih natjecanja, pa smo željeli sugrađanima na cjelovečernjem koncertu prezentirati vještine našeg tamburaškog orkestra uz odabir skladbi koje su izvodili na natjecanjima i, dakako, drugim izvedbama - pojasnio je Hegeduš.

Tamburaški sastav HKGD-a "Dunav" ima oko 25 članova i uspješno ga vodi Dario Hegeduš. Tamburaška tradicija u Vukovaru postoji desetljećima, a iz ovoga društva s ponosom ističu kako su još prije Prvog svjetskog i između dva rata imali kvalitetne tamburaške orkestre, o čemu postoje i sačuvani dokumenti i novinski članci.

Sve generacije


Jedno su od najstarijih društava u Vukovaru i nastavljaju stoljetnu tradiciju djelovanja Hrvatskog pjevačkog i glazbenog društva ‘‘Dunav‘‘, osnovanog 1867. godine. Nositelji su brojnih kulturnih događanja i posljednjih dvadesetakgodina kontinuirano imaju 110-120 članova, pripadnika svih generacija, koji slobodno vrijeme posvećuju glazbi, plesu, pjevanju i sviranju na tamburaškim tradicijskim instrumentima. Prioritetni zadatak društva je njegovanje i očuvanje hrvatske tradicijske kulture.

Rad su organizirali u tri folklorne sekcije (dječja, srednja i starija), imaju tamburašku učionicu, tamburaški orkestar i folklorni zbor, što im daje širinu u prezentaciji.

Od 2007. godine vratili su se na povijesnu adresu u Hrvatski dom, a svakako je zanimljivo što su prije više od stoljeća tadašnji članovi društva organizirali koncerte i skupljali novac za izgradnju Hrvatskog doma.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

BABY LASAGNA GOSTOVAO U “OTVORENOM”

Očekujem da ćemo napraviti dobar rezultat na Eurosongu

“NE MOGU TI REĆI” NAJAVLJUJE ALBUM

Oliverov unuk Toni u spotu za novu pjesmu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZNANSTVENICI U STRAHU

Raste zebnja zbog nestanka ledenog pokrova Antarktike

2

“NE MOGU TI REĆI” NAJAVLJUJE ALBUM

Oliverov unuk Toni u spotu za novu pjesmu

3

U NASTAVKU SERIJE KONCERATA NOVOG HRVATSKOG JAZZA, 9. OŽUJKA

Saksofonist Igor Lumpert
stiže u KCO sa svojim
sastavom Synchronicity