Crna kronika
AKO SE DOKAŽE, OVO JE JAKO SKUP ŠVERC

Trošarina 1,6 milijuna eura zbog šverca 14,8 t duhana
Objavljeno 6. prosinca, 2023.
Usitnjeni listovi duhana pronađeni su u slovenskom kamionu na autocesti A4

Carina se u utorak pohvalila rekordnim ulovom usitnjenih listova duhana, za koje vozač kamiona s prikolicom iz Slovenije nije imao potrebne papire. Duhan, a riječ je o 14,8 tona, zaplijenjen je, kao i kamion, a slovenska tvrtka suočila se s trošarinskim računom od čak 1,6 milijuna eura. Zapljena se zbila u ponedjeljak u jutarnjim satima na autocesti A4 između zagreba i Karlovca.Kako izvještava Carina, od subote do ponedjeljka carinici Sektora za mobilne jedinice, Službe za operativnu podršku mobilnih jedinica i analitiku i službenici Ravnateljstva policije, Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice i Mobilne jedinice prometne policije MUP-a, provodili su na području Zagreba i Zagrebačke županije pojačane mjere nadzora teretnih vozila. U jutarnjim satima u ponedjeljak na autocesti A-4 carinici i policajci su radi kontrole zaustavili su kamion s prikolicom slovenskih registracijskih oznaka koji je vozio državljanin Republike Slovenije.

Detaljnim pregledom vučnog i priključnog vozila službenici, carinici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb, utvrdili su da se na 33 palete i u 99 kartonskih kutija nalazilo ukupno 14.850 kilograma usitnjenih listova duhana. Riječ je o duhanskoj sirovini za koju vozač nije posjedovao odobrenje Carinske uprave, Trošarinskog ureda za vezu, za prijevoz duhanske sirovine preko teritorija Hrvatske, i za koji postoji osnovana sumnja da je predmet nezakonitog postupanja. Nakon prebrojavanja kutija i vaganja duhana, krenulo se u prekršajni i kazneni postupak koji su obavili carinici i policajci.

Zbog prekršaja opisanog člankom 132. stavak 1. točka 16. Zakona o trošarinama okrivljenoj fizičkoj (vozač) i pravnoj osobi (tvrtka) izdan je prekršajni nalog i izrečena novčana kazna od 42.000 eura, a nadležnom carinskom uredu bit će podnesen zahtjev za obračun i solidarnu naplatu trošarine u iznosu od 1.695.127,50 eura. Naravno da vozač kod sebe nije imao taj novac, pa je pronađeni duhan oduzet, a kao sredstvo osiguranja naplate trošarinskog duga oduzet je kamion s prikolicom. Ako se pokaže da je duhan uistinu bio namijenjen crnom tržištu, a ne bude se Carina mogla naplatiti, kamion će biti prodajni predmet na dražbi, a novac koji se prodajom uprihodi bit će dijelom uplaćenih sredstava za namicanje trošarinskog duga.

Svoj dio posla obavili su i policajci, koji su zbog šverca duhana kazneno prijavili vozača kamiona nadležnom državnom odvjetništvu. Slijedi kriminalističko istraživanje i vjerojatno podizanje optužnice, a onda i suđenje. Ako se dokaže krivnja, odnosno vozač i njegova tvrtka ne dostave potrebne papire da je bila riječ o zakonitom prevoženju duhana, nije isključena ni zatvorska kazna za vozača, ali i druge osobe ako ih se identificira u istrazi.

Milan Bugarić
DNEVNA PRODAJA
Duhan je konstantna meta carinika i policije. Policajci se fokusiraju na tržnice svih većih gradova, i prodavače koji prodaju sitno rezani duhan na crnu. Samo u Osijeku je ove godine od tih švercera zaplijenjeno nekoliko desetaka kilograma duhana, a slične zapljene zbile su se na tržnicama u Slavonskom Brodu, Vukovaru, Vinkovcima, Požegi. Najviše švercanog duhana dolazi iz Virovitičko-podravske županije, gdje su i najveći nasadi duhana u Hrvatskoj. Većina proizvođača duhana pošteno i po zakonu radi svoj posao, no uvijek ima onih koji dio duhana preprodaju švercerima, a oni dalje krajnjim kupcima na ulici. Iako je prijetnja visoka novčana kazna, pa i zatvor, šverc duhana će se nastaviti jer je u pitanju velika zarada.

Možda ste propustili...

NAKON NAPADA NA TROJE MALOLJETNIKA U VINKOVCIMA

Utvrđen je indentitet napadača

U 11 PROVALA NAPRAVILI ŠTETU OD NAJMANJE 37.700 EURA

Uhićena dvojica serijskih lopova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SPOJ DALMATINSKE I ZVEČEVSKE ULICE

Retfalačko je raskrižje rekorder po sudarima

2

UTAKMICA NK ORIOLIK - NK TOMISLAV IZ CERNE

Zbog nereda u Oriovcu uhićeno je 28 osoba

3

U 11 PROVALA NAPRAVILI ŠTETU OD NAJMANJE 37.700 EURA

Uhićena dvojica serijskih lopova