Novosti
ODLAZAK PREDSJEDNIKA UPRAVE HEP-A ZBOG BESPRAVNE GRADNJE

Vlada predlaže Barbarićev opoziv, on prijeti tužbama zbog medijske hajke
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici predložila Nadzornom odboru Hrvatske elektroprivrede da opozove s dužnosti Franu Barbarića, odnosno prihvati ostavku predsjednika Uprave HEP-a, priopćeno je iz Vlade.

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je izjavio kako su se pojavile nove okolnosti u vezi s Barbarićem, pa više nema preduvjeta da ostane na toj funkciji. “Pustili smo da se iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje”, rekao je Plenković. Naime, splitsko općinsko državno odvjetništvo u petak je podignulo optužnicu protiv Barbarića zbog protupravne gradnje vile na Hvaru, za koju je on najavio da će ju srušiti o svom trošku. Riječ je o zemljištu izvan građevinskog područja koje je, prema prostornom planu Općine Jelsa, zaštićeno obalno područje, a na temelju Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Hrvatsku. Tereti ga se kako je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu. Navodi se da je Barbarić bespravno izgradio prizemlje i prvi kat stambene zgrade, još jednu prizemnu građevinu s dvostrešnim krovom i preljevni bazen sa strojarnicom i cisternom za vodu.

Barbarićevu smjenu oporba je tražila mjesecima, ponajprije zbog afere “plin za cent”. Sam se Barbarić u ponedjeljak obratio javnosti preko svoje odvjetnice, te je u priopćenju zaprijetio tužbama jer smatra da je žrtva medijske hajke zbog koje je u javnosti već proglašen krivim i da ima pravo na pošteno suđenje.

“Nakon dugotrajne i pomno orkestrirane medijske hajke, u javnosti je nepovratno stvorena slika da je gospodin Barbarić počinitelj kaznenog djela bespravne gradnje koji je već odavno trebao biti lišen slobode i pritvoren. Međutim, zadnji potez kista na toj slici povučen je prije nego što je kazneni postupak protiv gospodina Barbarića uopće započeo. Zakon o kaznenom postupku jasno propisuje da kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice, a ne njenom predajom sudu. (...) Gospodin Barbarić u potpunosti je svjestan situacije u koju je doveden opisanim postupanjem te stoga želi informirati javnost da će se protiv takvog postupanja boriti pred sudom svim dostupnim pravnim sredstvima”, navodi se, između ostaloga, u odvjetničinu priopćenju.

Hrvatska elektroprivreda objavila je kako je predsjedniku Uprave, po odlasku s dužnosti, “dužna u roku od 15 dana ponuditi radno mjesto unutar HEP grupe”. Kako je predviđeno Ugovorom o radnom mjestu s posebnim ovlastima, odluku o prihvaćanju ponuđenog radnog mjesta potrebno je dostaviti u roku od 30 dana. U slučaju prihvaćanja ponuđenog radnog mjesta nema otpremnine, a u slučaju neprihvaćanja ponude o radnom mjestu aktivira se opcija “6 plus 6 mjeseci”, navodi HEP. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA U JAVNOJ RASPRAVI

Za nužne će popravke u
zgradi trebati suglasnost
vlasnika 33 posto udjela

2

VEĆA MOBILNOST, NOVI PROGRAMI, VIŠE STRANIH STUDENATA

Sveučilište u Osijeku postaje atraktivnije za studente i istraživače

3

DJELO GENERALA KREŠIMIRA ĆOSIĆA PREDSTAVLJENO U OSIJEKU

“Knjiga je poziv mladima na njihovu odgovornost za modernu hrvatsku državu”