Svijet
ŠENGENSKA GRANICA

Njemačka produljuje kontrolu prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj
Objavljeno 4. prosinca, 2023.

Njemačka do 15. prosinca produljuje kontrolu na granicama prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj koje su uvedene sredinom listopada u svrhu smanjenja broja ilegalnih ulazaka u Njemačku, priopćeno je u ponedjeljak.

„Od sredine listopada je zabilježeno 3.300 nedozvoljenih prelazaka granice, a 1.100 prelazaka granice je spriječeno, što znači da ove mjere djeluju i da ih je potrebno produljiti“, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD).

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova je rekao kako je glavni cilj ovih mjera "razbijanje bandi krijumčara ljudima" te je objasnio kako je u posljednje vrijeme na njemačko-poljskoj granici uhićeno preko 30 krijumčara.

Faeser je ponovno izrazila potrebu donošenja zajedničke politike prema tražiteljima azila na razini Europske unije.

Kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora su dozvoljene samo u iznimnim slučajevima te moraju biti prijavljene Europskoj komisiji. Iako je predviđeno da kontrole budu privremene, kontrola granice prema Austriji uvedena u rujnu 2015. kako bi se smanjio broj izbjeglica i još je uvijek na snazi.

Oporba u Njemačkoj, posebice desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) ukazuje na besmislenost kontrole granica jer se svakome tko se domogne njemačke granice mora omogućiti podnošenje zahtjeva za azilom što, čak i kod slučajeva gdje su izgledi za dobivanje azila minimalni, znači višemjesečni, a u nekim slučajevima i višegodišnji boravak u Njemačkoj i korištenje socijalnih povlastica. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVEZ NJEMAČKIH POREZNIH OBVEZNIKA

Kritiziran rast plaća zastupnika

2

ALEKSEJ NAVALJNI POKOPAN UZ JAKO OSIGURANJE

"Odali smo počast čovjeku koji se ničega nije bojao"

3

U MNOGIM SAVEZNIM POKRAJINAMA

Štrajk njemačkog javnog prijevoza