Svijet
PRIJEVREMENI PARLAMENTARNI IZBORI

Srbijanska oporba kaznenim prijavama protiv neregularne kampanje
Objavljeno 5. prosinca, 2023.

Kampanja za prijevremene parlamentarne izbore u Srbiji, određene za 17. prosinca, postaje sve intenzivnija, a oporba nizom kaznenih prijava pokušava upozoriti na krivotvorenje potpisa potpore izbornim listama i zlouporabe vladajućih.Kandidatkinja za zastupnike na listi proeuropske oporbene koalicije "Srbija protiv nasilja" Jelena Jerinić je, zajedno s kolegom Đorđem Pavićevićem, podnijela tužiteljstvu u Beogradu kaznenu prijavu protiv više osoba, među kojima je predsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, zbog kaznenog djela neovlaštenog prikupljanja podataka, izbjegavanja uplate poreza i prireza u državni proračun i kupnje glasova.

Sumnje u malverzacije SNS-a potaknulo je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo, čija se novinarka uspjela "zaposliti" u pozivnom centru SNS-a i otkriti shemu rada te postupak plaćanja glasova, koji se dokazuju fotografiranjem glasačkog listića. Prijave su podnesene protiv dviju vlasnica neregistrirane agencije za hostese, Vučevića kao zakonskog predstavnika SNS-a, NN osoba iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i provladine nevladine organizacije Centar za edukaciju i razvoj omladine. Na tvrdnje da se isplatom gotovine aktivistima izbjegavaju porezne obveze, Tužiteljstvo nije reagiralo po službenoj dužnosti, a predsjednik Aleksandar Vučić, koji izravno sudjeluje u kampanji SNS-a, kaže da "nije zabranjeno imati pozivni centar" u kampanji. Nije komentirao to što je organiziran "na crno", bez traga izvora novca i uplata u proračun.

Na parlamentarnim izborima sudjeluje 18 izbornih lista stranaka, koalicija i skupina građana. Birat će se 250 zastupnika parlamenta Srbije, zastupnici za Skupštinu AP Vojvodina te vijećnici u Beogradu i još 64 grada i općine. Listu je prvi predao vladajući SNS, i bit će prvi na biračkom listiću. Oporbene stranke i koalicije uvjerene su da mogu pobijediti u Beogradu te u brojnim općinama i gradovima.

Vučić pak poziva pristaše da glasaju za listu SNS-a "Aleksandar Vučić - Srbija ne smije stati", kojoj je "posudio" ime premda nije kandidiran ni za jednu dužnost jer mu traje drugi mandat. H
Jelena Jerinić

kandidatkinja oporbe

Podnijela sam tužiteljstvu u Beogradu kaznenu prijavu protiv više ooba, među kojima je i predsjednik SNS-a Miloš Vučević, zbog neovlaštenog prikupljanja podataka i kupnje glasova.

Možda ste propustili...

“ŽELE IGRATI SVOJU IGRU U GAZI”

Borrell: Neke članice slabe geopolitičku važnost EU-a

ČELNIK BOSANSKIH SRBA U RUSIJI I BJELORUSIJI

Putin ponovno ponudio pomoć Dodiku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana