Osijek
OSJEČKA RADIONICA GRAFIKE

Alate UI-ja rabili u razvoju ideja i u oblikovanju umjetničkog rada
Objavljeno 5. prosinca, 2023.
Radionica je istraživala suodnos dezinformacija, umjetne inteligencije i digitalnih medija

Od 27. studenoga do 4. prosinca u grafičkim atelijerima Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu Osijek (AUKOS) održavala se treća Osječka RadionicaGrafike/.ORG u kojoj su sudjelovali studenti AUKOS-a i zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti (ALU), pod mentorstvom red. prof. Ines Krasić i više asistentice Ive Ćurić (obje s ALU-a).Radionica je istraživala suodnos ključnih pojmova dezinformacija, umjetne inteligencije i digitalnih medija te njihov utjecaj na percepciju stvarnosti, a njezino je referentno polazište bila teorija simulakruma Jeana Baudrillarda s posebnim naglaskom na koncept hiperrealnosti, gdje granica između zbilje i iluzije postaje nejasna, a stvarnost se oblikuje kroz beskrajnu proizvodnju imaginarnih prikaza.

Prikupljanjem, (re)produciranjem i analiziranjem vizualnih materijala (slika/fotografija, časopisa, videa), medijskih sadržaja (generičkih tekstova) i umjetničkih djela, radionica je bila usmjerena na zapažanja kako suvremeni komunikacijski mediji utječu i oblikuju percepciju zbilje i koji potencijal razvoja ta zbilja ima u budućnosti.

Tijekom rada studenti su koristili dostupne alate umjetne inteligencije (Chat Gtp, Bard…) za razvoj svojih ideja i koncepta te istražili mogućnosti koje oni nude u oblikovanju umjetničkog rada. Usredotočili su se na likovnu tehniku kolaža, kombinirane grafičke tehnike i digitalne alate kako bi razvili ideje povezane s fenomenima digitalnog doba.

Voditeljica je ovog projekta izv. prof. dr. art. Ines Matijević Cakić, a sudjelovali su studenti Majda Vukalović, Helena Birin, Mihaela Spiegl i Corina Kuprešak Srac s ALU-a te Diana Mor, Leo Pavlović, Stella Perica, Nataša Takač, Dragica Čavala i Lucija Oreški s AUKOS-a.

Ivan Alilović
DIJALOG IZMEĐU UMJETNOSTI I UI-ja
Cilj treće Osječke Radionice Grafike/.ORG u kojoj su sudjelovali studenti AUKOS-a i ALU-a bio je potaknuti kritičko razmišljanje, analizu i raspravu o potrebi dijaloga između umjetne inteligencije i umjetnosti, kako bi se svladali sve prisutniji rascjepi u komunikaciji i razumijevanju suvremenih izazova i budućnosti umjetničkog izražavanja. Doprinos radionice očitovat će se kroz razvoj individualnih umjetničkih poetika polaznika te stvaranje prepoznatljive, inovativne i bogate umjetničke scene grada Osijeka i regije.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INVALIDU IZGORIO STAN, POMAŽU MU SUGRAĐANI

U pomoć Heleru priskočili su poduzetnici i kohortaši

2

ZANIMLJIVA NAGRADA NA JEDNOM OD OSJEČKIH KVIZOVA

Hipokrasni kirurzi putuju u Sarajevo

3

SUVENIR OPĆINE BILJE JE “PUN TRBUH”

U godinu optimistično, s puno stranaca, bez napornih komaraca