Crna kronika
POLICIJA O PROMETNOM VIKENDU U SLAVONIJI I BARANJI

Novi vikend, stare navike vozača, i dalje velik broj njih u vozila sjeda pijan
Objavljeno 5. prosinca, 2023.

Iščitavajući statistike pet policijskih uprava u Slavoniji i Baranji, možemo konstatirati kako zbog zatečenih pijanih vozača na cesti nema straha za državni proračun. Opet se ponavlja priča kako popriličan broj vozača mora platiti i po nekoliko tisuća eura kazni zbog pijane vožnje, ali i ostati bez vozačke dozvole zbog tog prometnog prekršaja.Što se tiče Brodsko-posavske županije, na tamošnjim su se cestama dogodile 23 prometne nesreće, u kojima je lakše ozlijeđeno pet osoba. Policajci su kontrolirali 523 vozila te utvrdili 319 prometnih prekršaja, od čega 133 prebrzih vožnji, 19 nekorištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 14 korištenja mobitela tijekom vožnje, 17 pijanih vožnji. Najveća nepropisna brzina u naselju iznosila je 114 km/h, a izmjerena je u Prnjavoru, vozač je bio 63-godišnjak. Najbrži je, pak, bio 43-godišnjak koji je na autocesti A3 pojurio do 199 km/h. Titulu najpijanijeg vozača ponio je 47-godišnjak koji je u krvi imao 2,33 promila alkohola, a policija ga je zaustavila u Podvinjskoj ulici u Slavonskom Brodu. Izdvaja se i slučaj 67-godišnjaka kojeg su policajci zaustavili za upravljačem auta u Novoj Gradiški. U krvi je imao 1,49 promila alkohola te nije bio vezan. Morao se trijezniti u policijskoj zgradi te mu slijedi posjet prekršajnom sucu.

Alkohol je kumovao i prometnoj nesreći koja se zbila u Kovačevcu. Očevidom je utvrđeno kako je 20-godišnjak, s dva promila alkohola u krvi, vozio automobil kojim je sletio s kolnika u kanal, udarivši u dio kanalizacijske infrastrukture. Ni on nije bio vezan, srećom nije bio ozlijeđen. U pratnji policajaca odvezen je na triježnjenje te će zasigurno, uz paprenu novčanu kaznu, dobiti i višemjesečnu zabranu vožnje. Pijani vozač krivac je i za prometnu nesreću koja se zbila na kolniku Slavonske ulice u Vranovcima. Nesreću je skrivio 64-godišnjak koji je vozio auto talijanskih registracija, i koji je zbog nedržanja strane kretanja sletio s kolnika i udario u semafor, nakon čega se automobil prevrnuo na krov. Vozač je u krvi imao 1,27 promila. Sreća u nesreći, bio je vezan, pa nije ozlijeđen.

Što se tiče Osječko-baranjske županije, u prometu su tijekom vikenda zatečena 23 pijana vozača, njih 22 su vozila auto, a jedan bicikl. Evidentirano je još 313 prekršaja od kojih 215 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 25 nekorištenja sigurnosnog pojasa, šest nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, jedno upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, jedno upravljanje pod zabranom, tri upravljanja neregistriranim vozilom i 62 ostala prekršaja...

Tijekom vikenda na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježeno je sedam prometnih nesreća. U šest prometnih nesreća nastupila je materijalna šteta (Komletinci, Vukovar, Bobota, Vinkovci, autocesta Zagreb - Lipovac-2), a u prometnoj nesreći u Vinkovcima dvije su osobe ozlijeđene. U nedjelju oko 19.45 sati u Vinkovcima 43-godišnji je vozač automobila na obilježenom pješačkom prijelazu naletio na dva pješaka, pri čemu je 70-godišnji pješak teže, a 60-godišnja pješakinja lakše ozlijeđena.

Policijski službenici su tijekom vikenda zatekli 12 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija u iznosu od 2,88 g/kg zabilježena je u subotu u 10.20 kod 24-godišnjeg vozača osobnog automobila vukovarskih registracijskih oznaka u Trpinji. Smještanje u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva određeno je za četiri vozača.

- Zbog vremenskih uvjeta preporučujemo vozačima da prilagode brzinu kretanja vozila smanjenoj vidljivost (magla i noć), stanju kolnika (mokar, posut lišćem, sklizak) i gustoći prometa (ranjive skupine na cesti: biciklisti, pješaci, djeca i starije osobe). Jednako tako, prije uključivanja u promet na cestama, u vrijeme nastanka zimskih uvjeta vozači su dužni odlediti stakla na vozilima radi vidljivosti te s vozila ukloniti vodu, led i snijeg s ciljem sprječavanja nanošenja ozljeda i štete drugim sudionicima u prometu na cestama, upozoravaju iz Policijske uprave Vukovarsko-srijemske.

Milan Bugarić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana