Autoglas
ZELENI AUTOMOBIL GODINE U FRANCUSKOJ

Grad Prix dobio je Lexus RZ 450e
Objavljeno 5. prosinca, 2023.
Crossover Lexus RZ 450e osvojio je zlatnu nagradu za zeleni automobil godine na Grand Prix Auto Moto 2023. u Francuskoj. Ocjenjivački sud, urednički tim vodećeg časopisa Auto Moto, prepoznao je RZ kao "najbolji dekarbonizirani automobil godine". Kriteriji ocjenjivanja uključivali su troškove kupnje i vlasništva, praktičnost i užitak u vožnji.

RZ 450e je prvi Lexusov model posebno razvijen kao potpuno električno vozilo. Njegov je cilj pružiti ne samo vožnju bez emisija nego i iskoristiti puni potencijal električnih vozila za ponovno osmišljavanje iskustva vožnje. RZ je također prvi model koji ima koristi od Lexusovih novih, kompaktnih e-osovina. Oni rade, sprijeda i straga, u kombinaciji s novim DIRECT4 inteligentnim sustavom pogona na sve kotače. Ova ekskluzivna Lexusova tehnologija automatski prilagođava raspodjelu pogonske sile između prednjeg i stražnjeg dijela u skladu s uvjetima vožnje, što također poboljšava energetsku učinkovitost.

RZ-ova namjenska EV platforma nudi optimalnu upravljivost i odziv zahvaljujući izvrsnoj krutosti, niskom težištu i dugom međuosovinskom razmaku. Snažna litij-ionska baterija integrirana je u šasiju ispod poda kabine. RZ-ov potpuno električni pogonski sklop i namjenska platforma omogućuju nove slobode dizajna. Vozilo se izdvaja iz gomile zbog svog prepoznatljivog vanjskog dizajna, dok je unutrašnjost jasan i otvoren prostor. M.Bu.
Najčitanije iz rubrike