Osijek
SPOMEN NA 16 UBIJENIH BRANITELJA

Bitka na Rosinjači obranila je Osijek
Objavljeno 3. prosinca, 2023.
Ove se godine obilježava 32. obljetnica bitke u šumi na Rosinjači, presudne bitke za obranu grada Osijeka. Od 28 ukupno poginulih branitelja toga dana u obrani grada, iz mjesnog odbora i postrojbe Sveti Rok poginulo je 16 pripadnika. Oni su svojom žrtvom nakratko zaustavili neprijatelje omogućivši konsolidaciju obrane na prilazima gradu. Ponajviše zahvaljujući njihovu otporu, grad je toga najkritičnijega dana, 5. prosinca 1991., ipak obranjen od agresora. Komemoracija se održava u utorak u 9 sati u Ulici Andrije Hebranga 32, kod spomenika ispred Mjesnog odbora. - Mi branitelji iz mjesnog odbora Sveti Rok dragovoljno smo se odazvali obrani našeg grada i domovine Hrvatske. Nakon pada herojskog grada Vukovara neprijatelj se tih sumornih i hladnih dana okrenuo prema našem Osijeku da ga pod svaku cijenu osvoji. Tog dana, 5. prosinca 1991., neprijatelj je pokrenuo najjači napad po svim crtama obrane grada, sa svim raspoloživim sredstvima, u nakani da slomi otpor hrabrih hrvatskih branitelja. Uz herojsku obranu i goleme žrtve grad Osijek ostao je nepokoreni grad.

Toga dana poginulo je 28 branitelja i četiri civila, a iz naše postrojbe 16 naših prijatelja i suboraca, koji su u neravnopravnoj borbi s neprijateljem položili svoj život za obranu našeg grada. Neka se nikad ne zaboravi njihova žrtva, jer oni su dali za Hrvatsku ono najvrjednije što su imali: svoj život, poručili su iz UHDDR-a Sveti Rok Osijek. Toga dana na Rosinjači su poginuli Salko Ahmić, Ivica Babaja, Pavao Begonja, Stjepan Ezer, Damir Farago, Berislav Genčić, Zoran Gnjatović, Ivan Hap, Zoran Kišasondi, Siniša Knežević, Mladen Milanković, Davor Milas, Matija Olujić, Mihajlo Pelegrin, Ivan Sekanić i Goran Stjepanović.

Unatoč našim velikim gubitcima neprijatelj je zaustavljen, a obrana grada Osijeka dobila je potrebno vrijeme za pregrupiranje i čvršću organizaciju. Neprijatelj je svoj neuspjeh i frustracije iskaljivao topničkim paljbama po Osijeku, no daljnjih napredovanja nije bilo. Snažno je utvrđena obrana na južnim i istočnim dijelovima bojišta, sve do 2. siječnja 1992., kada je potpisano Sarajevsko primirje, čime je ostvaren i konačan uspjeh obrane grada Osijeka. M.Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

GOST SUSRETA UGODE DAMIR DOLEŽAL, PRAVNIK I ZALJUBLJENIK U FOLKLOR

Ponosan na ljubav prema zavičaju i domovini, koje su predstavljali svijetu

3

GRADONAČELNIK ISPUNIO OBEĆANJE

Azilu za pse umjesto tri sada 17 kilovata snage