Osijek
ZAVRŠNI SAJAM ANTIKVITETA U 2023.

O Dimitriju Popoviću,
kobasicama i sapunu
Objavljeno 3. prosinca, 2023.
Posljednje ovogodišnje sajmovanje ispunio očekivanja, bilo je zanimljivih izložaka, ali i gostiju iz drugih krajeva

U jeku borbe protiv zaraze afričkom svinjskom kugom slanina i kobasica su se na Sajmu antikviteta prodavale "kao lude". Istina, to nisu bili prehrambeni artikli, nego - suvenir sapuni. Nastaju u obrtu LEGaraches Valentine iz Višnjevca.- Sapuni su sto posto prirodni, rađeni hladnom metodom od kokosova ulja, pigmenata, destilirane vode i lužine - izvijestit će autorica, koja je tako kreirala vizualno prave slavonske sapune. U svome obrtu proizvodi nakit i sandale. Ovo je joj treći nastup na Sajmu antikviteta. Inače, u subotu je bilo posljednje ovogodišnje izdanje Sajma antikviteta, istina, u nešto skučenijem izdanju, jer je prostor kod Školjke i Parka kralja Držislava općenito dijelio s lunaparkom postavljenim u sklopu adventske ponude. Zato je bilo, čini se, nikad više djece.

- Kupila sam azijski antikvitet, star sto i nešto godina, koji služi kao lampa u spavaćoj ili bilo kojoj drugoj sobi. Prekrasan je i rijetko se nađe - otkriva nam gospođa Božana, iz Požege je i redovito dolazi na osječki sajam. "Sajam vam je jako lijep, ljepši nego Britanac (sličan sajam u Zagrebu, nap. a.), pa i pečuški. Imate interesantniju ponudu, ovdje su cijene umjerenije i možete se više cjenkati", iskreno će naša sugovornica.

S Britanca je u Osijek stigao i izložak koji smo odlučili ovom prilikom istaknuti - riječ je o grafici Dimitrija Popovića. Ponuđena je na štandu Davora iz Virovitice.

- Već 15 godina dolazim k vama u Osijek na sajam svake prve subote u mjesecu. Dimitrija Popovića otkupio sam na Britancu od stranke kojoj je hitno trebao novac, pa ga je donijela na prodaju. Naravno da je ovdje bilo zainteresiranih kupaca, razmijenili smo telefone, pa ćemo cijenu tako i izlicitirati - kaže taj prodavač.

Dario Kuštro
Mjedeni kotlić - Messing Schneekessel
Na posljednjem ovogodišnjem Sajmu antikviteta odlučili smo, uoči Božića, u jeku pripreme kolača i torti, istaknuti svima zanimljivu mjedenu posudu polukružna dna s aluminijskim ručkama. Posuda je to u kojoj se na pari termički obrađuju bjelanjci kako bismo dobili prefini snijeg/Shneee ili kremu sa žumanjcima u kojoj se na pari, u raznim kombinacijama ili zajedno, miješaju do željene gustoće šećer, maslac, čokolada i drugi tajni sastojci. Danas se, u eri margarina, umjetnih sladila i praznih okusa, ta posuda sve rjeđe koristi, ali i dalje budi uspomene na prošla vremena, kada kolači s maslacem nisu bili samo na stolovima onih profinjena ukusa i duboka džepa nego mnogih koji su znali cijeniti poseban okus tako pripremljenih slastica. Snijeg se u ovim “šnekeselima” dobivao dugotrajnim lupanjem bjelanjaka “šnešlagerom”, koji se sastojao od drvene drške i pocinčane zavojito svijene žice koja je federiranjem pri lupanju snijegu davala zrak, čime se dobivala specifična pjenušavost željene kakvoće. Ovakvi su se proizvodi u Osijeku mogli kupiti u nekoliko veličina, od promjera 22, preko 24 i 28, do 30 centimetara, u veletrgovinama željeza i željezne robe, od kojih su među najpoznatijima bile Nuberova, poslije Szinitzova, u Strossmayerovoj ulici i Goldsteinova u Desatičinoj. Između dva svjetska rata “šnekeseli” su se mogli kupiti po cijeni od 70 dinara, koliko je stajao onaj najmanjeg promjera, do 118 dinara, koliko je koštao najveći.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

GOST SUSRETA UGODE DAMIR DOLEŽAL, PRAVNIK I ZALJUBLJENIK U FOLKLOR

Ponosan na ljubav prema zavičaju i domovini, koje su predstavljali svijetu

3

GRADONAČELNIK ISPUNIO OBEĆANJE

Azilu za pse umjesto tri sada 17 kilovata snage