Regija
TRIIBINA O KVALITETI ŽIVOTA BRANITELJA

Pogrešna je percepcija da branitelji ni o čemu ne brinu
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
SLATINA“Kvaliteta života u obiteljima hrvatskih branitelja" naziv je tribine koju su organizirali Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" Slatina i Zajednica udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije. Tribina je održana u dvorani Hrvatskoga doma, a predavačice su bile prim. mr. sc. Elvira Koić i dipl. socijalna radnica Marija Bajan Prokl.Uz predsjednike i članove braniteljskih udruga na čelu s predsjednikom Udruge roditelja poginulih branitelja Tomom Grahovcem, na iznimno posjećenom skupu bili su vršitelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, predsjednik Gradskog vijeća Tomo Tomić, predsjednik HVIDR-e VPŽ-a i predsjednik županijskog Odbora za branitelje Mato Bubaš, nacionalna dopredsjednica Zajednice žena "Katarina Zrinski" i predsjednica Žpanijskog odbora Zajednice Osječko-baranjske županije Marela Đurić, predsjednica Udruge braniteljica OBŽ Tatjana Zelić, zamjenik načelnika PU VPŽ i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić, predsjednica Zajednice žena VPŽ Sanja Kirin i mnogi drugi.Predsjednica slatinske Zajednice žena Ivona Balić uvodno je naglasila da je Domovinski rat ostavio dugoročno štetne posljedice na sve stanovnike naše domovine, a osobito na hrvatske branitelje i njihove obitelji, a mnogi su zbog proživljenih trauma, uvjeta u kojima žive ili nepravednog odnosa društva razvili fizičke i psihičke bolesti, pa često ostatak života ovise o tuđoj pomoći. Mato Bubaš podsjetio je da i nakon tri desetljeća nakon Domovinskog rata ima hrvatskih branitelja koji ne znaju svoja prava ili ne znaju kako ih ostvariti, a na organizirane tribine ne dolaze. Oni su ogorčeni i ljuti na sve oko sebe, a to se odražava i na njihove obitelji. Javlja se tjeskoba i nervoza, neki se prepuštaju alkoholu, djeca se srame takvih roditelja i odlaze u inozemstvo, zato takvim braniteljima treba pomoći, a percepciju javnosti da branitelji žive "ko bubreg u loju", da imaju dobre mirovine i da ni o čemu ne brinu treba mijenjati.Sa stručnog aspekta o kvaliteti života i integriranosti braniteljske populacije u društvo te potrebi osobnog uključivanja u različite aktivnosti govorila je Marija Bajan Prokl, koja je naglasila da subjektivno siromaštvo nije vezano isključivo za materijalne resurse.– Svaka je osoba jedinstvena i ima svoje kvalitete, zato se ne treba uspoređivati s drugima, nego treba uočiti svoje vrijednosti i prihvatiti sebe upravo onakvima kakvi jesmo, i bez negativnih misli moramo biti zadovoljni onim što imamo. Petar Žarković
Najvažnije podijeliti energiju s nekim
Prema riječima Elvire Koić, kvaliteta života procjenjuje se na više razina – biološkoj, psihološkoj, socijalnoj, zdravstvenoj, ekološkoj, geografskoj, političkoj, ali važno je znati da je kvaliteta života subjektivni dojam u određenom aspektu.

– Kod društvenog aspekta kvalitete života najvažnija je društvena klima. Često kažemo da je nekad bilo bolje, a znamo da nije kad smo cijepali drva i nosili vodu s bunara, ali imali smo drukčiji osjećaj nego sada. Najvažniji od svega upravo je taj osjećaj kako nam je, i na tome treba raditi – rekla je uz ostalo dr. Koić i naglasila da je za ljude najvažnije podijeliti energiju s nekim, uključiti se u bilo kakve grupne aktivnosti.

Možda ste propustili...

NA TRODNEVNIM AKTIVNOSTIMA 21 OSNOVAC IZ BELOG MANASTIRA I OSIJEKA

Za RZC Panonske Hrvatske liste čekanja

ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE IZDAT ĆE MONOGRAFIJU

Za rad ZTK-a zanimanje je pokazalo više od 1100 djece

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije

2

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

3

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera