Mozaik
10. MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI FESTIVAL (STIFF)

Nagradu publike dobio Osječanin David Gašo za film "Niska trava"
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
Najbolji igrani film je "Bjegunac", dokumentarni "Nakon vjenčanja", a animirani "Vrt srca"
Najbolji igrani film 10. Međunarodnog studentskog filmskog festivala (STIFF), održanog u Rijeci, "Bjegunac" je redateljice Salome Kintsurashvili, najbolji dokumentarni je "Nakon vjenčanja" Mateja Klucika, a animirani "Vrt srca" Olivera Hegyija.

Na ovogodišnjem jubilarnom festivalu prikazano je 40 filmova u 11 kategorija iz 17 zemalja, a cjelokupan program tematizirao je "prolaznost i promjene" koje su se zbile tijekom desetogodišnjeg postojanja festivala. Projekcije su se odvijale pet dana u riječkom Art-kinu, a organizatori su Filmaktiv i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.

Žiri je u kategoriji najboljeg igranog filma posebna priznanja dodijelio hrvatskom filmu "Niska trava" Davida Gaše i poljskom filmu "Prekrasna livada divljeg cvijeća" u režiji Emi Buchwald. U kategoriji dokumentarnog filma posebno priznanje pripalo je nizozemskom filmu "Kako se utješiti" Machiela van Hoeka. U kategoriji animiranog filma žiri je odlučio da se počasno priznanje dodijeli filmu "Krzno" američke autorice Zhen Li, prikazanom na Sundance Film Festivalu, Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, Zagreb Film Festivalu i Ottawa Film Festivalu.

Igrani film "Bjegunac" gruzijske redateljice Salome Kintsurashvili u 25 minuta prikazuje priču o desetogodišnjem dječaku imena Gigi koji živi sa svojom obitelji, vlasnicima malog gruzijskog kafića u predgrađu Moskve. Gigi se suočava s drastičnim preokretom u životu kada je njegov otac prisiljen dati utočište nepoznatoj osobi, za koju se poslije pokaže da je kriminalac u bijegu.

Dokumentarni film slovačkog autora Mateja Klucika "Nakon vjenčanja" prati odnos dvoje kolekcionara igračaka, Ľube i Janke, koji nakon dvanaest godina zajedničkog života naiđu na prekretnicu – vjenčanje.

Mađarsko-slovački redatelj Olivér Hegyi animiranim filmom "Vrt srca" sažima razmišljanja Dániela Juhásza, mladog perspektivnog slikara niskog samopouzdanja, u njegovu posljednjem krugu razgovora za upis na akademiju likovnih umjetnosti.

Nagradu publike dobio je David Gašo za igrani film "Niska trava", kao najviše ocijenjeni film od kada se na STIFF-u ona dodjeljuje. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana