Novosti
TRPJET ĆE GRAĐANI I GOSPODARSTVO

Prosvjedi ne prestaju, policija spušta tenzije
Objavljeno 2. prosinca, 2023.
Željko Marušić: Blokade autocesta i pruga, bez obzira na razloge, uvod su u anarhiju, s nesagledivim posljedicama

Stožer za obranu hrvatskog sela i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje nastavljaju s prosvjedima nezadovoljni razgovorima s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, poručio je u petak predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac.Pokrovac je rekao novinarima da je na sastanku s ministricom Vučković postignuta suglasnost oko nekih točaka, ali ne i oko svinjokolje i prometa zdravim svinjama, a to su neki od najvažnijih zahtjeva nezadovoljnih svinjogojaca. Najavio je da se u subotu prosvjedima priključuje i Sisačko-moslavačka županija.

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Bono Tomašević pozvao je u petak nezadovoljne svinjogojce koji prosvjeduju da se suzdrže od bilo kakvih radikalnih i štetnih poteza.

- Suradnja između prosvjednika i policije bila je dosad na zavidnom nivou te se nije dogodio niti jedan incident. Stoga apeliram i molim vođe prosvjeda, kao i sve prosvjednike na svim punktovima diljem Slavonije, da se spuste tenzije te da se ne dopusti poduzimanje bilo kakvih radnji koje bi ugrozile živote i imovinu kako samih prosvjednika tako i ostalih građana Hrvatske, kao i građana drugih država koji prolaze kroz našu domovinu - kazao je.

Dodao je kako je prosvjedovati legitimno pravo, ali i apelirao da učine sve kako prosvjed ne bi otišao u nekom neželjenom smjeru.

Najava svinjogojaca da će, nakon neuspješnih pregovora s Vladom o rješavanja problema izazvanih mjerama suzbijanja svinjske kuge, prosvjedi eskalirati blokadom prometnica, pa i autocesta i pruga, zahtjeva odlučnu reakciju policije kako bi zaštitila najvažnije hrvatske prometnice i osigurala normalno funkcioniranje društva, temeljne nacionalne interese, ustvrdio je prometni stručnjak Željko Marušić na Autoportalu.hr.

"Prometnice su ‘krvotok društva‘, vlasništvo svih građana, te nitko, bez obzira na razloge, nema pravo uzurpirati ih i blokirati", navodi te dodaje da seljaci imaju pravo prosvjedovati, no prosvjedi trebaju biti usklađeni sa zakonom, koji ne dopušta blokiranje prometnica. jer da je sloboda kretanja jedno je od najvažnijih temeljnih ljudskih prava.

"Time se radi nemjerljiva izravna i neizravna šteta građanima i cijelom društvu, posebice u gospodarstvu i turizmu, a istodobno se izravno i neizravno ugrožava sigurnost prometa. Naime oni koji bivaju blokirani, trebaju ići lošijim i nesigurnijim rutama, a potom mnogi bržom i nesigurnijom vožnjom nastoje nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Usto je blokiranje vitalnih prometnica i sebično, jer se koriste resursi za blokadu kakve, primjerice, umirovljenici, prosvjetni radnici, zdravstveni radnici… nemaju", ustvrdio je Marušić. H/D.S.R.
Spriječiti svim raspoloživim sredstvima
"Autoceste za hrvatsku imaju posebno značenje jer omogućavaju vitalne nacionalne interese u tranzitu ljudi, roba i usluga, a posebice turizmu, te ako se "prijeđe Rubikon", to može neku interesnu skupinu, u usporedivoj situaciji borbe za vlastite interese, motivirati da napravi isto usred turističke sezone. Već je bilo najava, ali srećom nisu ostvarene", navodi Marušić te dodaje da policija treba svim raspoloživim sredstvima spriječiti najavljene blokade vitalnih prometnica, autocesta i pruga.

Željko Marušić

prometni stručnjak

Predlažemo da se dopune Zakon o sigurnosti prometa na cestama i Kazneni zakon kako bi se ubuduće učinkovitije sprječavale blokade prometnica. To je težak prekršaj, po više osnova, i kazneno djelo.

Možda ste propustili...

150. OBLJETNICA POSTOJANJA

Proslava Hrvatskog liječničkog zbora

VLADA NAJAVILA IZMJENE ZAKONA

Javno savjetovanje o plaćama sudaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIPREME ZA DOLAZAK BATERIJSKIH VLAKOVA

Virovitica i Osijek među gradovima u kojima će biti punionice za vlakove

2

SLAVONIJA I BARANJA - OPASNOSTI I DALJE PRIJETE

Na sedamdesetak lokacija pronađene su lani bombe i mine iz Domovinskog rata

3

AKCIJSKI PLAN ZA BORBU PROTIV VELIKOG PROBLEMA

Debljina - bolest koja prijeti svakom trećem građaninu