Osijek
POVEZANI VEĆ 50 GODINA

Arhivi Pečuha i Osijeka
u duhu su prijateljstva
Objavljeno 2. prosinca, 2023.
Zanimljiva izložba arhiva Osijeka i Pečuha može se pogledati u Tvrđi cijelog prosinca ove, ali i dio siječnja sljedeće godine

I Državni arhiv Osijek (DAOS) uključio se u program obilježavanja Dana grada Osijeka priredivši zajedno sa Županijskim arhivom u Pečuhu iz susjedne Mađarske izložbu "Pečuh i Osijek - gradovi prijatelji 50 godina", koju je u petak u dvorani osječkog Državnog arhiva svečano otvorila zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković.Tom je prigodom istaknula da izložba prikazuje prijateljstvo između Osijeka i Pečuha koje traje već 50 godina. "Moram reći da su bilateralni odnosi i suradnja s novom upravom u Gradu Pečuhu i gradonačelnikom doista izvrsni. Izložba prikazuje cjelokupnu suradnju kroz godine i cijelu retrospektivu u svim područjima gdje Osijek i Pečuh surađuju. Razvijamo kulturnu, športsku, gospodarsku suradnju kroz zajedničke projekte i vjerujem da će se ona nastaviti i dalje u još boljem i produktivnijem obliku", poručila je Crnković.

Obostrana suradnja


Da izložba koju su zajednički priredili Mađarski županijski arhiv u Pečuhu i Državni arhiv u Osijeku u povodu. 50 godišnjice prijateljstva i suradnje između gradova Osijeka i Pečuha ima obljetnički karakter, podsjetio je ravnatelj DAOS-a Dražen Kušen, napominjući kako je cijela izložba sastavljena od tri komponente.

- Jedna je ona koju su priredili kolege iz Pečuha i ona je prezentirana kao gostujući dio izložbe, drugi dio je onaj koji smo mi priredili kao izvornike iz DAOS-a i koji svjedoči o toj suradnji koja potječe još od 1973 godine. Treći dio tek predstoji jer je već i dogovoreno da se cijeli ovaj postav digitalno priredi za objavu na službenim web-stranicama DAOS-a i Pečuškog arhiva kako bi bilo dostupno svima za daljnji uvid, pregledanje i korištenje - istaknuo je Kušen.

Prema njegovim riječima za taj treći dio osječki Državni arhiv će od drugih imatelja u Osijeku prikupiti dodatno gradivo slikovne naravi, fotografije i dokumente koji će se skenirati i zajedno s postojećim gradivom staviti na digitalnu platformu.

Otvorenju izložbe nazočio je i generalni konzul Mađarske u Osijeku Janos Magdo, koji je tom prigodom naglasio da gradovi Pečuh i Osijek već 50 godina uspješno surađuju i kao gradovi prijatelji kroz različita područja i na razinama gradonačelnika, gradskih uprava i institucija te u području kulture i obrazovanja.

- Smatramo da je to dobar temelj za nastavak suradnje - poručio je generalni konzul Magdo.

Povelje prijateljstva


Suradnica na realizaciji postava ove izložbe, dr. sc Eldina Lovaš rekla je da se cijeli taj projekt pripremao mjesecima i da kroz izložene rollupove posjetitelji mogu vidjeti koliko je bila plodonosna suradnja između Pečuha i Osijeka, gradova prijatelja, u proteklih 50 godina.

Sama je izložba izuzetno plodonosna jer pokazuje da se polustoljetna suradnja dvaju gradova ostvarivala na različitim područjima, od obrazovanja, kazališta, umjetnosti, politike i javnih zbirki, a isto tako traje sve do danas organiziranjem zajedničkih manifestacija i u Pečuhu i u Osijeku. Cilj je izložbe nastaviti tu suradnju i pokazati da ima smisla povezivati se i surađivati i s jedne i s druge strane, zaključila je Lovaš podsjetivši da je izložba već u dva postava prikazana u Mađarskoj, i to u povodu Dana grada Pečuha i u povodu Dana Pečuškog arhiva.

Izložba je građanima i gostima na raspolaganju za razgledanje cijeli prosinac ove godine i dio siječnja sljedeće godine.

Povijesna povezanost i suradnja Osijeka i Pečuha, srednjoeuropskih gradova, i njihova stanovništva u bliskom panonskom okruženju, iako traje stoljećima, formalno je intenzivirana u drugoj polovini 20. stoljeća potpisivanjem Povelje o prijateljstvu 1973. godine. Posebno mjesto i ulogu u toj suradnji imaju i nacionalne zajednice Mađara u Osijeku i Hrvata u Pečuhu, koji životom i djelovanjem u svojim gradovima, kao i njegovanjem svog manjinskog nacionalnog identiteta, daju tom prijateljstvu karakter posebnog i trajnog svjedočanstva.

Tomislav Prusina
Inicijativa prijateljstva pokrenuta u Francuskoj
Uspostava veza među gradovima prijateljima bila je inicijativa koja je krenula iz Francuske nakon Drugog svjetskog rata s ciljem pridonošenja uspostavi mira i prijateljstva među europskim narodima na temelju neposrednih veza manjih zajednica. Grad Pečuh je takvu vrstu sporazuma prvo sklopio s finskim gradom Lahtijem 1956. godine, a drugi grad prijatelj bio je Osijek. Spontane veze između Osijeka i Pečuha započele su sredinom 1950. između vodovoda, uprave željeznica i kazališta. Sporazum o prijateljstvu potpisali su Jozo Petović i Bela Wieder.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RED SE PROTEZAO DUŽ CIJELE TRŽNICE

Svi vole Draženove rajčice

2

EKUMENSKI SUSRET U RETFALAČKOJ ŽUPI

Predavanje o šabatu, danu za brak i obitelj

3

OBOŽAVA KNJIGE I STRIPOVE

Najčitatelj Darko Mick pročitao je lani 170 naslova