Novosti
ORGANIZACIJA ZA EKONOMSKU SURADNJU I RAZVOJ

Očekuje se skroman rast svjetskog gospodarstva
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Svjetsko gospodarstvo trebalo bi skromno rasti i u idućim godinama pod pritiskom podignutih kamatnih stopa, slabije trgovine i prigušenog raspoloženja potrošača, procjenjuje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

U ovoj godini svjetski BDP trebao bi porasti za 2,9 posto, a u 2024. za 2,7 posto, izračunao je OECD. U 2025. aktivnost bi trebala ponovo blago ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od tri posto, prognozira organizacija, dodajući da bi primanja trebala porasti, a središnje banke vjerojatno će sniziti ključne kamatne stope.

Gospodarstva u nastajanju rast će snažnije nego industrijalizirane zemlje, a rast u Europi bit će relativno prigušen u usporedbi sa Sjevernom Amerikom i velikim azijskim gospodarstvima. Francuskoj prognoziraju stopu rasta od 0,8 posto, a Italiji i Njemačkoj 0,7 odnosno 0,6 posto.

Hrvatsko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti za 2,5 posto i "uglavnom" sačuvati otpornost i u 2024. i u 2025., uz prognozirane stope rasta od 2,6 odnosno 2,7 posto, procjenjuju u odvojenoj bilješci. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana