Novosti
SASTANAK TRAJAO SATIMA

Dogovora svinjogojaca i Vlade nema, ne zna se nastavljaju li se prosvjedi
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Antun Golubović poručio je prosvjednicima da se vrate u svoje tople domove i strpe se 15-ak dana

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon sastanka vezanog uz mjere za suzbijanje afričke svinjske kuge kazala je da je Ministarstvo organiziralo jedan od sastanaka o suzbijanju ASK-a, donošenju različitih mjera koje trebaju olakšati probleme u sektoru svinjogojstva te ubrzati ostvarivanje naših zajedničkih ciljeva.Istaknula je da su sastanku nazočili predstavnici sektora udruženi ili u Hrvatsku poljoprivrednu komoru ili u Hrvatsku gospodarsku komoru, potom predstavnici središnjeg saveza uzgajivača Hrvatske, županijskih udruga, velikih proizvođača, inicijatori Stožera za obranu hrvatskog sela, Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.

- Ministarstvo poljoprivrede je na inicijativu dijela prisutnih na sastanku reklo je da će Ministarstvo nastojati iznaći dodatni način podrške za dio proizvođača koji nije obuhvaćen programom za nadoknadu gubitaka tijekom vremena u kojem ne mogu držati svinje. Rekli smo da ćemo pokušati napraviti dodatni program male vrijednosti kako bismo obuhvatili tu populaciju posjednika. Potvrdili smo da radimo tipska rješenja za tradicijske farme, kako za one koji će držati rasplodna grla, tako i za one koji će se baviti tovom. To je naša mjera kako bismo održali i podržali tradiciju koja se odnosi na cijelu Hrvatsku, a ne samo za Slavoniju - kazala je Vučković.

- Ljudi koji prosvjeduju, a došli su na sastanak, više puta su istaknuli da je njihov glavni zahtjev da se omogući svinjokolja na njihovom gospodarstvu, za vlastite potrebe. Mi smo rekli da je to nemoguće - kazala je ministrica Vučković. Dodala je da trenutačno ne može jamčiti datum.

Tomislav Pokrovac iz Stožera za obranu hrvatskog sela izjavio je nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede da su prosvjednici i dalje nezadovoljni, ali da ne može reći nastavljaju li se prosvjedi. Kaže da će o tome odlučiti Stožer nakon što mu prenesu sve sa sastanka.

Pokrovac je kazao da su nezadovoljni jer nije postignuto suglasje u vezi s dvije njima bitne teme - prometovanje zdravih svinja i svinjokolja na vlastitim gospodarstvima.

- Što se tiče nekih drugih točaka O.K., ali je intencija bila na kolinju i prometovanju zdravih svinja - dodao je.

Predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović poručio je prosvjednicima da se strpe.

- Neka se strpe. Bilo bi dobro da se vrate u svoje tople domove i pričekaju 14 - 15 dana do tih famoznih svinjokolja.

Nezadovoljni svinjogojci, ponajprije u Vukovarsko-srijemskoj županij, devet dana prosvjeduju blokirajući traktorima prometnice tražeći prestanak eutanazije nezaraženih svinja, dozvolu prometovanja zdravim svinjama te dozvolu održavanja svinjokolja.  D.S.R.
“Nadam se da se prosvjedi neće nastaviti”
- Ja se nadam da se prosvjedi neće nastaviti. Činimo sve što je moguće, a ne možemo kršiti propise. Mjere će se prekinuti brzo ako svi budemo poštovali propise. Ja jesam zadovoljna sastankom jer je uvijek dobro uložiti napore objasniti sve. Mislim da su razumjeli da činimo sve što je moguće - kazala je Vučković, javlja N1.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana