Mozaik
JASNA NANUT NA SLATINSKOJ PREMIJERI “SEDMOG NEBA”

Uvijek jedva čekaš svoj sljedeći film, jer znaš da ćeš biti bolji
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
Pučko otvoreno učilište Slatina ljubiteljima sedme umjetnosti najavljuje projekciju filma “Samo kad se smijem” 1. prosinca

Kao jedna od brojnih aktivnosti Pučkog otvorenog učilišta održana je premijera prvog dugometražnog igranog filma Jasne Nanut "Sedmo nebo".Najbolja škola


Film je predstavila redateljica i scenaristica Jasna Nanut osobno, koja je zajedno s autorom glazbe u tom filmu Makom Murtićem u razgovoru s ravnateljicom POU Slatina i predsjednicom Kino mreže Danijelom Fabric Fabijanac otkrila neke publici nepoznate pojedinosti o snimanju filma. Nama je otkrila zašto je nakon uspješnih kratkometražnih filmova odlučila snimiti i mnogo zahtjevniji dugometražni film.

– Oduvijek sam htjela baviti se dugometražnim filmom, ali da bi se čovjek za to pripremio, da bi znao u što se upušta, vrlo je korisno, prirodno i zapravo vrlo često da redatelj krene od kratkih filmova. Film uvijek napraviš najbolje što možeš, ali uvijek jedva čekaš sljedeći jer znaš da ćeš biti bolji, jer si jako puno naučio, i to je ono što te tjera dalje. To je tip zanata u kojem si praksom sve vještiji i vještiji - rekla je Nanut i pojasnila da je taj "slijed" povezan s obrazovanjem, jer vježbe koje se izvode na Akademiji dramske umjetnosti u sklopu ispita zapravo su kratki filmovi, i to je najbolja moguća škola.


Na pitanje kakvu je reakciju publike očekivala, kaže da nije mogla ni sanjati ovako dobre reakcije publike.

– Prvo nas je u Puli gledalo u Areni 2500 ljudi, oni su se kolektivno smijali, čak su zapljeskali u jednom trenutku tijekom filma, na jednu bravuru Nikše Butijera, a jako rijetko se događa da film dobije pljesak za projekcije. I onda se ista stvar, na istom mjestu, dogodila u Zagrebu, gdje je film premijerno prikazan na otvorenju Zagreb Film Festivala. Ljudi iz kina izlaze nasmijani, veseli, podignutog raspoloženja, zahvaljuju nam što su se dobro zabavili, što je jezik u filmu prirodan, kao i situacije, pa je to sve skupa njima uvjerljivo, i to im bude olakšanje, jer ne znaju što ih čeka kad dođu. Komplimenti su unisoni, a film smo do sada izvan Hrvatske prikazali u Luksemburgu, Francuskoj, Nizozemskoj, ovoga tjedna je u Indiji, i mogu reći da i strana publika reagira jednako i smije se na istim mjestima, što znači da se ovdje radi o univerzalnom humoru.

Budući da je već napisala scenarij za sljedeći film, radnog naslova "Birdie", o čovjeku koji je izgubio volju za životom pa ju ponovno nalazi na dnu plastične vreće, upitali smo ju gdje nalazi nadahnuće za svoje filmove i ima li u njima autobiografskih elemenata.

Živi organizam


- Naravno da u mojim filmovima ima autobiografskih elemenata, nedavno sam naišla na citat talijanskog filmskog redatelja i scenarista Fellinija, koji kaže: "Svaki moj film je autobiografski, a biser je zapravo školjkina autobiografija." I zapravo o tome se radi, crpiš inspiraciju iz svega što se oko tebe događa, sve što proživljavaš - sve je research, scenarij je živi organizam i sve što uneseš mijenja se i modificira do te mjere da se netko od koga si možda uzeo rečenicu, kad gleda film na platnu, neće prepoznati. Sada se trenutačno bavim obilaženjem hrvatskih gradova gdje imamo lokalne premijere "Sedmog neba", i kad to završi, bacam se na drugi film - kaže Nanut.

Pučko otvoreno učilište Slatina ljubiteljima sedme umjetnosti najavljuje projekciju filma "Samo kad se smijem" 1. prosinca, redateljice Vanje Juranić, koji će ona i osobno predstaviti, zajedno s producenticom Nikolinom Vučetić Zečević i glumcima Tihanom Lazović i Slavkom Sobinom. Gradsko amatersko kazalište "Leo Srdoč" izvest će 7. prosinca predstavu "Tabernakul", 8. prosinca u Slatini gostuje Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka s predstavom "Mendolena i Matija", a 20. prosinca Kazalište Lectirum izvest će dvije predstave, dječju "Tri praščića" i romantičnu komediju "Hotel Nostalgija (Plaza)".

Petar Žarković
Možda ste propustili...

U LOS ANGELESU DODIJELJENE PEOPLE’S CHOICE AWARDS

Filmu “Barbie” otišlo pet nagrada

POTVRĐEN JOŠ JEDAN IZVOĐAČ ZA OVU GODINU

I Lucy Kruger and The Lost Boys nastupaju na INmusicu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REAKCIJE NAKON POBJEDE BABY LASAGNE

Klikovi, mjaukanje i
2. mjesto na kladionici

2

NAJBOLJI IZBOR OVE GODINE SVAKAKO JE BABY LASAGNA

Houdek: Dečak je bio najslabiji

3

AVANTURA DORA JE GOTOVA I JA SAM PREZADOVOLJAN

Kedžo: Pobijedioje moj favorit