TvObzor
POVIJESNA DRAMA “JEANNE DU BARRY”

Johnny Depp vratio se na velika platna kao Luj XV.
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
Jeanne Vaubernier, odlučna da se uspinje na društvenoj ljestvici, koristi sav svoj šarm kako bi pobjegla iz siromaštva

Kada je 2006. Maïwenn pogledala film “Marie Antoinette” redateljice Sofije Coppole, jedan od likova apsolutno ju je fascinirao. Bila je to Jeanne du Barry, mlada djevojka koja je zbog opčaranosti kraljem Lujem XV. završila na njegovu dvoru u Versaillesu premda nije bila plemićkog podrijetla. Nedugo potom Maïwenn se upustila u istraživanje njezina života, čitajući biografiju za biografijom te želeći adaptirati njezinu priču u dugometražni film. No kako se tek nalazila na početku svoje redateljske karijere, nije osjećala da je spremna na zadovoljavajući način snimiti ovu kompleksnu priču koja je po mnogočemu utjecala i na francusku povijest.Nakon što je 2015. režirala hvaljenu romantičnu dramu “Moj kralj”, Maïwenn je čvrsto odlučila da će cijelu sebe dati u svoj sljedeći projekt, a to je upravo povijesna drama “Jeanne du Barry” koja je stigla u domaća kina. Uz Maïwenn, koja je osim scenarija i režije također odglumila i naslovni lik, glavnu ulogu u filmu tumači Johnny Depp, kojemu je nastup u ovom djelu ujedno označio i njegov veliki povratak u svijet filma nakon dugotrajnog i iscrpljujućeg sudskog procesa s Amber Heard.

Jeanne Vaubernier, djevojka iz radničke klase, odlučna da se uspinje na društvenoj ljestvici, koristi sav svoj šarm kako bi pobjegla iz siromaštva. Njezin ljubavnik, grof du Barry, nakon što se obogatio zahvaljujući njezinim ljubavnim spletkama, želi je predstaviti kralju, pa uz pomoć utjecajnog vojvode de Richelieua osmisli njihovo upoznavanje. No njihov prvi susret nadmaši sva njegova prvotna očekivanja, jer za kralja Luja XV. i Jeanne to će biti ljubav na prvi pogled. S kurtizanom kralj će iznova otkriti glad za životom, i to toliko da više ne može zamisliti svoj život bez nje, pa je odlučuje imenovati službenom miljenicom. A rezultat svega je, naravno, skandal. Jer baš nitko drugi ne želi djevojku s ulice na dvoru.

“Jeanne du Barry” prvi je uradak nakon “Minamate” iz 2020. u kojem Depp tumači glavnu ulogu. To je također njegova prva uloga u karijeri u kojoj u cijelosti priča na francuskom jeziku, koji zna jer je dugi niz godina živio u Francuskoj s Vanessom Paradis. Maïwenn je tri godine pisala priču za film, a na umu joj je za glavnu mušku ulogu bio isključivo jedan francuski glumac kojeg je odbila imenovati. Međutim, nakon što mu je pristupila sa željom da rade skupa, on ju je glatko odbio navodno izjavivši da je “kino mrtvo” te da je “sve što je ostalo Netflix”. Nakon toga Maïwenn se za ulogu kralja Luja XV. okrenula Deppu.

No nije samo Depp glavna zvijezda ovog filma. I njegova scenaristica, redateljica te glavna glumica Maïwenn također je odavno postala renomiranom filmskom umjetnicom. Jedan od filmova koji su joj bili uzor prilikom rada na “Jeanne du Barry” bilo je i remek-djelo “Barry Lyndon” slavnog Stanleyja Kubricka, što se ponajprije odnosi na vizualni identitet. Uz ukupan produkcijski budžet veći od 22 milijuna dolara, “Jeanne du Barry” jedan je od najskupljih francuskih filmova ove godine i samo jedan od tri čija je potrošnja prešla deset milijuna dolara. No, kako je ispalo, sav se trud i potrošeni novac višestruko vratio i povratio, jer je “Jeanne du Barry” postao jednim od najvećih hitova ove godine u europskim kinima. D. Miklić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EUGEN

Važno je biti autentičan i dosljedan svom podneblju, korijenima i izričaju

2

PRVA EPIZODA BIT ĆE PRIKAZANA 24. VELJAČE U 13.05

HRT donosi “Njezinu stranu priče”

3

“TVOJE LICE ZVUČI POZNATO” VRAĆA SE NA TV EKRANE

Uz Mešina novu sezonu vodi Filip Detelić