Novosti
U SELU PREDSJEDNIKA ODBORA ZA SVINJOGOJSTVO HPK-A

Na kućama u Đurićima ispisane
su pogrdne i sramotne poruke
upućene Antunu Goluboviću
Objavljeno 29. studenog, 2023.

Prosvjedi seljaka okupljenih oko Stožera za spas hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje poprimaju (ne)očekivane razmjere i odlaze u smjeru koji pokazuje da pojedinci očito ne prežu ni od čega, nastojeći se obračunati s onima koji svoje traktore nisu izveli na cestu. Prozivke, uvrede i prijetnje kojima je posljednjih dana izložen Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), kulminirale su u noći s utorka na srijedu. Na nekoliko su kuća u Đurićima, u selu u kojemu živi taj dugogodišnji uzgajivač svinja, osvanule pogrdne poruke u kojima ga se naziva izdajnikom Slavonije. Iz PU vukovarsko-srijemske potvrdili su nam da su zaprimili dojavu o grafitu neprimjerenog sadržaja i da se provodi kriminalističko istraživanje.Ovakav čin mnogi nazivaju sramotnim i nedopustivim, što svakako treba sankcionirati. Smatraju da se njime samo pokušava odvući pozornost s Tomislava Pokrovca i prikriti razjedinjenost svinjogojaca i sve veće nezadovoljstvo vođama prosvjeda. Poručuju da je HPK državna institucija i da bi se trebalo povesti računa i o zaštiti ljudi koji su u njoj angažirani. Golubović nam je kazao da se posljednjih dana, otkako su krenuli prosvjedi, i na društvenim mrežama pojavljuju razne poruke pojedinaca upućene na njegovo ime, među ostalim, da ga treba razapeti, spaliti mu kuću….

- Svjestan sam toga da ne mogu ugoditi svima. Puno toga sam odradio za svinjogojce, za puno toga smo se u Komori uspjeli izboriti i nastavljamo i dalje raditi u tom smjeru, progovarati i boriti se za obnovu i razvoj svonjogojske proizvodnje i što veću pomoć uzgajivačima. Ali očito je najveći problem što ne spavam s prosvjednicima u traktoru na cesti - kazao je.

Naglašava da je uvijek upozoravao i upozoravat će na probleme u sektoru svinjogojstva i uočene propuste za koje je, podsjećamo, nerijetko prozivao ministricu, inzistirajući na njihovu ispravljanju. Od malih je nogu u tome poslu, vrlo dobro poznaje situaciju, probleme s kojima uzgajivači godinama muku muče i ima dovoljno iskustva da bi mogao ponuditi potencijalna rješenja za oporavak i boljitak svinjogojstva.

U izbornu je utrku za delegata Skupštine HPK-a, podsjećamo, lani krenuo uz veliku potporu OPG-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije. Napominje da već pet mjeseci od pojave ASK-a s kolegama u HPK-u konstantno razgovara i pregovara s Vladom RH, s Ministarstvom poljoprivrede, i traži najbolji način kako maksimalno pomoći uzgajivačima i omogućiti im rekategorizaciju objekata i prilagodbu traženim uvjetima. Uspio se izboriti i za plaćanje uginuća svinja.

- Na svim sastancima s predstavnicima Ministarstva vidljivo je da postoji volja da se što više pomogne svinjogojcima. Vodimo računa o svim aspektima ove proizvodnje. Određenih problema u komunikaciji među svinjogojcima ima i oni se mogu i moraju riješiti zajednički, konstruktivnim razgovorom - zaključuje. Poručuje da će se i dalje maksimalno zalagati za povratak svinja u gospodarstva, da se osiguraju svi uvjeti kako bi uzgajivači što prije ponovno stali na noge.

Ponovio je da ne želi biti ničija marioneta, i da neće dozvoliti da netko na njemu kupi političke bodove.

Marija Lešić Omerović
NAJBOLJA GRLA
Goluboviću je ASK prouzročila golemu štetu. Sva 93 grla, od čega 20 rasplodnih, eutanazirana su. “Sve mi mogu platiti, ali genetiku bez koje sam ostao i na kojoj sam predano radio više od 20 godina, ne može nitko nadoknaditi”, ogorčen je. Njegovi su nerasti i rasplodne krmače na specijaliziranim stočarskim izložbama i sajmovima redovito osvajali priznanja i nagrade. Konstantno je radio na poboljšanju ove autohtone pasmine svinja, birao je i za rasplod ostavljao što bolja i kvalitetnija grla. To je, smatrao je, bilo jamstvo opstojnosti crne slavonske svinje, ali i budućnosti samih uzgajivača. Kupce je imao od Žminja u Istri pa sve do Mokošice kod Dubrovnika.

UZGAJIVAČI IZAĆI MAKSIMALNO OBEŠTEĆENI
“Od početka sam upozoravao na neke stvari koje se nisu odradile u prvim danima. Sada smo tu gdje smo, vrijeme vratiti ne mogu, ni 26. lipnja kada se pojavio ASK, ni 3. kolovoza kada sam ostao bez svinja. Ono što mogu učiniti je pomoći da uzgajivači iz ove situacije izađu maksimalno obeštećeni i da budu spremni za novu proizvodnju”, kaže. Dodaje da će uvijek biti spreman na dijalog, i uvijek gledati za svinjogojce izvući najviše moguće, od onih s jednom svinjom, 100 ili s njih 1001. “I mi ćemo morati promijeniti neka pravila na našim gospodarstvima, početi se malo drugačije ponašati nego dosad, ali vjerujem da ćemo svi mi i dalje moći hraniti svinje na gospodarstvima. Bez obzira na to što se sada priča o famoznoj kategorizaciji, ali to sve baš i nije tako kako netko prezentira”, zaključuje.

Možda ste propustili...

MINISTRICA POLJOPRIVREDE O PROSVJEDU:

Na dio smo zahtjeva već pozitivno odgovorili

UTJECAJ INFLACIJE NA ISPRAĆAJ POKOJNIKA

Najjeftiniji pogreb 1000 eura, kremiranje sve popularnije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA U JAVNOJ RASPRAVI

Za nužne će popravke u
zgradi trebati suglasnost
vlasnika 33 posto udjela

2

VEĆA MOBILNOST, NOVI PROGRAMI, VIŠE STRANIH STUDENATA

Sveučilište u Osijeku postaje atraktivnije za studente i istraživače

3

DJELO GENERALA KREŠIMIRA ĆOSIĆA PREDSTAVLJENO U OSIJEKU

“Knjiga je poziv mladima na njihovu odgovornost za modernu hrvatsku državu”