Novosti
ASK NA FARMI NAJVEĆEG SVINJOGOJCA ĐAKOVA KOLIĆA:

Nakon eutanazije 517 tovljenika neću biti na gubitku - država stoji uz sve nas legitimne proizvođače
Objavljeno 30. studenog, 2023.

Vezani članci

NAJVEĆA EUTANAZIJA SVINJA ZBOG ASK-A

Novi slučaj bolesti ne bi trebao utjecati na opuštanje mjera

U četvrtak prijepodne u Vrbici, selu u Općini Semeljci, bit će eutanazirano čak 517 tovljenika u čijem je uzgoju afrička svinjska kuga potvrđena u srijedu, a prva uginuća pojavila su se proteklog vikenda. Bolest se pojavila na farmi najvećeg đakovačkog uzgajivača svinja Mirka Kolića iz Budrovaca, u čijih je devet objekata u Đakovštini i Vrpolju trenutačno oko 7000 tovljenika.

- Prvi je to prodor ASK-a u naše objekte, a na semeljačkom području imamo ih tri. Proteklih dana vađena je krv svinjama i sve je bilo u redu, prije tjedan dana bio je inspektor iz Osijeka u kontroli i sve je bilo O.K., da bi za vikend krenula uginuća i u srijedu potvrda bolesti ASK. Stogi sam zagovornik biosigurnosnih mjera koje radnici i ja provodimo na najvišoj razini i tako će biti i dalje, pa ne znamo kako je došlo do prodora bolesti, s tim da je nedavno ASK utvrđen u dvorištu kuće koja se nalazi nedaleko od mog objekta - kaže Kolić.

Najveći svinjogojac Đakovštine kaže kako uz odštetu od strane države neće biti na gubitku.

- Ide po tržnoj cijeni na dan eutnazije svinja, pa je tu i mjera, podmjera jer sam veći proizvođač, s kategorijom 3. Kad se sve to obračuna i zbroji, na gubitku biti neću. Nije mi financijsko obeštećenje sporno, nego mi je žao zbog, dakako, vlastitog zgoja i svih drugih svinjogojaca što će se sada tim slučajem prolongirati datum za našu, Osječko-baranjsku županiju - 12. siječnja iduće godine, za koji je bila vezana izglednost ponovnog prometa svinjama i mesom. Daj Bože da je ovo posljednji slučaj ASK-a u ovom kraju - kaže Kolić.

Dodaje da aktualne seljačke prosvjede na ovakav način ne podržava.

- Ne želimo na takav način rješavati svoje probleme. Biosigurnost je na prvome mjestu i sve trebamo napraviti da situaciju oko ASK-a riješimo. Država, Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministricom Marijom Vučković, stoji iza svakog legitimnog proizvođača. Država i resorno ministarstvo rade maksimalno dobar posao. Struka i sve biosigurnosne mjere moraju se poštovati - kaže Kolić. S. Župan
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVJEDOČENJE DRŽAVNOG TAJNIKA

Pavić: Karolina Vidović Krištvo nudila mi je 100.000 eura mita

2

ZBOG PROMJENA ORGANOLEPTIČKIH SVOJSTAVA OKUSA I MIRISA

S tržišta povučena voda Donat Mg

3

PETI ROĐENDAN CENTRA ZA AUTIZAM

Respektabilan regionalni centar