Novosti
KONFERENCIJA O MESNOJ INDUSTRIJI HRVATSKE U ORGANIZACIJI HGK

Afrička svinjska kuga nije izravno utjecala na poskupljenje svinjetine
Objavljeno 29. studenog, 2023.
U sirovinskom smislu naša mesna industrija nema problem, rekao je Dragan Kovačević

Pojava i posljedice afričke svinjske kuge (ASK) nisu izravno utjecale na cijene svinjskog mesa, istaknuto je na 1. Konferenciji o mesnoj industriji, koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK).Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istaknuo je da je prema svim ekonomskim pokazateljima mesna industrija strateška industrija u Hrvatskoj te da već godinama bilježi povećanje izvoza, posebno na najzahtjevnija tržišta Europske unije.

- Hrvatska u proizvodnji mesa ima samodostatnost od tek oko 63 posto i godinama bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni mesa i klaoničkih proizvoda, koji je, primjerice, lani iznosio više od 430 milijuna eura. No s druge strane, kada je riječ o mesnim prerađevinama, što su proizvodi s velikom dodanom vrijednosti, godinama se bilježi vanjskotrgovinski suficit. Od ulaska u EU ta pozitivna vanjskotrgovinska bilanca sustavno raste - rekao je Kovačević.

Rast izvoza


Naglasio je kako je lani iz Hrvatske izvezeno mesnih prerađevina, prvenstveno kobasičarskih proizvoda, u vrijednosti od 118 milijuna eura, dok je uvezeno robe te vrste u vrijednosti od oko 87 milijuna eura. Kovačević ističe i da, prema podacima kojima trenutno raspolaže, afrička svinjska kuga nije izravno utjecala na cijenu svinjskog mesa. Naime, kako je napomenuo, Hrvatska gotovo 50 posto svojih potreba za svinjskim mesom uvozi, dok eutanazirane svinje zbog ASK-a predstavljaju oko 2 do 3 posto ukupne godišnje proizvodnje. “Tako da u sirovinskom smislu naša mesna industrija nema problem”, rekao je Kovačević.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede (koje je i pokrovitelj konferencije) Zdravko Tušek izjavio je da su unatrag nekoliko mjeseci, a prije pojave ASK-a, cijene svinjskog mesa dosegnule rekordne razine, prije svega zato što je u Uniji kod određenih velikih proizvođača smanjena proizvodnja svinjskog mesa, a riječ je o zemljama koje su proizvodile znatno više od svojih potreba.

- Od tada cijene su više-manje stabilne, a pojava ASK-a nije utjecala na njihovo povećanje - kazao je Tušek.

Istaknuo je da više od 40 posto poljoprivredne aktivnosti otpada na stočarstvo, u koje je u proteklom razdoblju kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku i Program ruralnog razvoja uloženo gotovo milijardu eura. Iz Programa ruralnog razvoja financirano je oko 3500 projekata u stočarstvu s potporom višom od milijardu eura. Od toga je više od 108 milijuna eura potpore ulaganjima u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda, od čega više od 50 posto u preradu mesa.

- Daljnja integracija primarnog stočarstva i prerađivačke industrije nužna je kako bi se zajedničkim snagama odgovorilo na izazove modernizacije, uvođenja inovacija, zelene i digitalne tranzicije, a sve u cilju prehrambene sigurnosti. Ministarstvo poljoprivrede nastavit će snažno podržavati hrvatsko stočarstvo i sektor prerade mesa – cijeli proces od primarne proizvodnje do visokokvalitetnih finalnih proizvoda - poručio je Tušek

- Hrvatskoj je za poljoprivredu do 2027. godine na raspolaganju nešto više od 3,8 milijardi eura, što znači i nastavak ulaganja u svinjogojske, govedarske, peradarske i mljekarske farme, kao i u industriju prerade mesa, kako bi bila konkurentnija i bila spremna odgovoriti na izazove koje nose nove europske politike, poput zelene i digitalne tranzicij - zaključio je Tušek.

Ne prijeti nestašica


Igor Miljak, predsjednik Uprave mesne industrije PPK Karlovac i potpredsjednik Grupacije mesnih industrija HGK, apostrofirao je krizna i izazovna vremena u kojima se taj sektor nalazi. To uključuje i probleme s nedostatkom radne snage, njezi nedovoljnom kvalificiranošću, a duže je prisutan i problem nedostatka sirovinske osnove s područja Hrvatske, što se rješava nabavom mesa iz zemalja EU-a, gdje je pak prisutan trend, o čemu je govorio i Tušek, smanjenja primarne proizvodnje.

- No ta proizvodnja je i dalje veća od potreba tih europskih zemalja - dodao je Miljak.

Rekao je da mesoprerađivačkoj industriji ne prijeti nestašica mesa zbog ASK-a te da su opskrbni i dobavni kanali uredni, dok, kada je riječ o utjecaju te bolesti na cijene svinjskog mesa, Miljak smatra da poremećaja i rasta neće biti ako u ostalim europskim zemljama koje su veliki proizvođači ne dođe do neke veće ugroze, kao i ako bolest u Hrvatskoj ostane u trenutnim okvirima. Hina
Možda ste propustili...

ZBOG PROMJENA ORGANOLEPTIČKIH SVOJSTAVA OKUSA I MIRISA

S tržišta povučena voda Donat Mg

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana