Sport
VLADIMIR ČOHAR, DIREKTOR NK OSIJEK

Novi sportski direktor bit će stranac, Damir Vuica na čelu skauta
Objavljeno 29. studenog, 2023.
Imamo prostora u bužetu za dovođenje novih igrača ove zime, a koliko će ih doći ovisit će i o odlascima - kaže Čohar

Turbulentni jesenski dio sezone NK Osijek približava se kraju, a na Pampasu je puno otvorenih pitanja vezanih uz sportsku politiku.Nije tajna kako trener Zoran Zekić želi učiniti ozbiljne preinake u strukturi momčadi, ali to je samo jedno od brojnih otvorenih pitanja vezanih uz sportsku politiku. Nekolicini igrača na ljeto istječu ugovori, pojavljuje se sve više mladih lavova koje bi klub trebao zaštiti potpisivanjem novih ugovora, a još uvijek je otvoreno pitanje sportskog direktora. O svim tim, te o još ponekom pitanju razgovarali smo s direktorom Vladimirom Čoharom.

Inozemno rješenje


Na planu sportskog segmenta od povratka Zorana Zekića u klub pokrenute su brojne akcije, ali NK Osijek još uvijek nema ključnog čovjeka za taj dio - sportskog direktora. Ima li kakvog rješenja na vidiku?

- Svi u klubu želimo pitanje sportskog direktora što prije skinuti s dnevnog reda. Međutim, nakon svega što se događalo u protekle tri godine iznimno je važno dovesti pravu osobu za tu ulogu jer od nje očekujemo preuzimanje uzda kompletne sportske politike i strategije kluba. Zapravo, uloga novog sportskog direktora bit će ustrojavanje sportske politike kluba na način na koji to vlasnici žele od prvog dana. Njegovo područje djelovanja treba biti mnogo opsežnije od rješavanja ulaznih ili izlaznih transfera. Važniji će mu posao biti objedivanjavnje suradnje sa Školom nogometa, skautskom službom koju također formiramo, naravno, s trenerom prve momčadi, te komunikacija s predsjednikom kluba vezano uz klupske ciljeve i strategije. To je primarna zadaća koju će imati novi sportski direktor. Pregovori su u tijeku, a vode se s osobama koje na taj način doživljavaju posao. U ovom trenutku blizu smo rješenja, imamo nekoliko kandidata, a svi oni su stranci. Kada dođemo do dogovora s jednom od tih opcija vjerujemo kako ćemo temu sportskog direktora riješiti na duže vrijeme. Svjesni smo svih pogrešaka koje smo na tom planu napravili u proteklom razdoblju. Razdoblje u kojem smo bez sportskog direktora dugo traje, ali od trenutka kada je ta pozicija ostala slobodna svakodnevno smo razmišljali o njezinu popunjavanju i tražili rješenja. Svjesni smo kako se jesenski dio sezone primaknuo kraju, te da postoji puno otvorenih pitanja za čije će nam rješavanje sportski direktor biti nužan.

U tim novim planovima vezanim uz sportsku politiku mnogo bi važniju ulogu, od one koju je imala dosad, trebala nositi Skautska služba.

- Skautsku službu smatramo jednim od stupova sportskog segmenta kluba, a ona je dosad bila zanemarena i malo se o njoj pričalo. To se mora promijeniti. Uskoro ćemo predstaviti skautsku službu na čijem će čelu biti Damir Vuica. Ta služba neće biti tek ukras već će imati važnu riječ pri donošenju strateških odluka vezanih za cjelokupnu sportsku politiku. Bez jasno ustrojene Skautske službe i Škole nogometa doista ispada kako igrači dolaze i odlaze stihijski, što stvara negativni predznak u javnosti.

Stižu pojačanja


Svi ti koraci trebali bi biti preduvjet za novo preslagivanje momčadi. Ljetos taj posao nije odrađen onako kako se očekivalo, pa će ove zime opet biti pretumbacija u svlačionici.

- Navijači se ne trebaju brinuti što još nemamo sportskog direktora u smislu zimskog prijelaznog roka. Rekao sam već kako je to tek jedan segment njegova djelovanja, a mi smo već sada u dogovoru s trenerom Zoranom Zekićem pokrenuli neke razgovore oko dovođenja igračkih pojačanja ove zime. No s obzirom na to da jesenski dio sezone još traje, ne bih u ovom trenutku želio dublje ulaziti u tu priču. Prije toga želimo riješiti pitanje igrača koji su ovdje, a sljedećeg ljeta im istječu ugovori. Pregovaramo s kapetanom Vedranom Jugovićem oko produženja ugovora jer ga smatramo stožernim čovjekom u svlačionici u svim mogućim pogledima. Vjerujemo da smo vrlo blizu dogovora. Još nekolicini igrača istječu ugovori ili posudbe, a kome ćemo od njih produžiti ugovor ili ga otkupiti odlučit ćemo nakon što se izjasni trener Zoran Zekić. Svakako ćemo se prikloniti njegovu razmišljanju. Svi ti potencijalni novi ugovori morat će biti u granicama zacrtanih financijskih okvira. NK Osijek si više sigurno neće dopustiti ekstremno velike ugovore. Taj proces smo započeli prošle zime, a pogreške koje smo na tom planu počinili u prošlosti još uvijek plaćamo. Sad ćemo pokušati to rješavati na drukčiji način. Kad završi polusezona, sjest ćemo sa sportskim direktorom, voditeljem skautske službe, trenerom i voditeljem Škole nogometa, te donijeti odluke.

Koliko se klub spreman "ispružiti" tijekom zimskog prijelaznog roka pri angažmanu novih igrača, jer ljetos se uglavnom dovodilo igrače na posudbu ili one koji su slobodni?

- Potrošili smo mi i ljetos dovoljnu količinu novca na nove igrače, ali to nismo na dobar način predočili javnosti. Nismo za njih plaćali velike odštete, ali govorimo o devet igrača čije su plaće opteretile proračun. I ljetos smo imali ideju pojačati momčad, a ne štedjeti na tome. Procijenili smo kako bi sustav posudbi uz mogućnosti otkupa bio model koji bi nam mogao pomoći u prijelaznoj fazi. Što se zime tiče, imamo prostora u budžetu za dovođenje novih igrača, ali morat ćemo ga pametno iskoristiti. Imamo nekoliko igrača koji imaju visoke ugovore, pa treba vidjeti kako će izgledati i rubrika odlazaka ove zime. Svi smo svjesni kako u momčadi postoje pozicije na kojima smo deficitarni pa ćemo ih ciljano popunjavati. Uglavnom, ukoliko pronađemo igrača koji će predstavljati istinsko pojačanje za nas bit ćemo spremni otvoriti novčanik - zaključio je Vladimir Čohar, direktor NK Osijek.

Dalibor Keler
O BUKVIĆU I MATKOVIĆU
- Započeli smo razgovore i oko produženja ugovora Domagoja Bukvića koji ima ugovor još godinu i pol dana. Kada je on u pitanju, nikako se ne želimo dovesti u situaciju u kojoj će on ući u posljednju godinu ugovora. Za takve stvari nije nam nužno imati sportskog direktora. Mislim kako idemo u dobrom smjeru, te da u skoro vrijeme možemo očekivati potpis novog ugovora s njim. Isto se odnosi i na mladog Antona Matkovića koji je apsolutno zaslužio svu pozornost. On ima stipendijski ugovor u kojem postoje klauzule za potpisivanje novog ugovora. Krenuli smo s politikom pružanja prilika igračima iz naše Škole, oni se dokazuju čime smo vrlo zadovoljni. Kriteriji pod kojima ćemo potpisivati ugovore s tim igračima su jasno definirani s čime su upoznati sami igrači i njihovi posrednici.

NEMA ODUSTAJANJA
- Naš je cilj uvijek isti - Osijek treba biti u vrhu hrvatskog nogometa i za njega ćemo se nastaviti boriti ove sezone. Trenutačno nismo tamo gdje bismo željeli biti, ali nismo ni jako daleko od tih pozicija. Još smo živi i u hrvatskom Kupu. Reći kako smo odustali od bilo kakvih rezultatskih ciljeva nakon odigrane tek jedne trećine sezone nema smisla. Trebamo gledati unaprijed jer liga je ove godine prilično izjednačena. Zato želimo na proljeće pokušati biti bolji, pomiriti situaciju s navijačkim nezadovoljstvom i na još bolji način iskoristiti snagu koju smo dobili s Opus Arenom. Posljednjih sezona odluke se donose u posljednjem krugu prvenstva, gdje smo mi uglavnom posustajali. Možda ove sezone to možemo promijeniti.

Možda ste propustili...

OPUS ARENA U NEDJELJU BI OPET TREBALA BITI KRCATA

Ovo je trenutak u kojem treba pokazati duh nepokorenog grada

ČEKALI ZINEDINEA ZIDANEA, DOČEKALI HRVATA IZ SARAJEVA

Vladimir Petković na klupi Alžira

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPUS ARENA U NEDJELJU BI OPET TREBALA BITI KRCATA

Ovo je trenutak u kojem treba
pokazati duh nepokorenog grada

2

DERBI PRED VRATIMA, NIJE VRIJEME ZA NEGATIVU

U nedjelju Bijelo-plavi mogu krenuti putem iskupljenja

3

HRVAT STVARAO ISLANDSKI RUKOMET

Naš novi izbornik u karijeri je učio i od jednog Osječanina