Osijek
SJEDNICE VIJEĆA I SKUPŠTINE

O lokalnim proračunima
Objavljeno 28. studenog, 2023.
Za srijedu je sazvana sjednica Gradskog vijeća, a za četvrtak Županijske skupštine. Zajedničko im je što će se na obje odlučivati o proračunu. Gradski vijećnici o ovom će pitanju biti nešto angažiraniji, prvo će raspravljati i odlučivati o drugom ovogodišnjem rebalansu, a potom će se izjasniti i o prijedlogu proračuna za 2024. godinu.

Proračun Grada Osijeka za 2023. godinu utvrđen je u studenome prošle godine u iznosu od 128,3 milijuna eura. Prvi rebalans bio je u svibnju u iznosu od 141,9 milijuna eura, a ovim izmjenama i dopunama proračun Grada utvrđuje se u iznosu od 139,7 milijuna eura, što je smanjenje postojećeg plana u iznosu od 2,2 milijuna eura. Smanjenje je razlog što će sredstva za neke od planiranih projekata (rekonstrukcija Copacabane, IT park, izgradnja i dogradnja dječjih vrtića) umjesto u ovoj bit povučeni u idućoj godini.

Dakle, proračun za iduću godinu bit će predložen u visini od 140 milijuna eura. Kao što smo ranije najavili, iduće godine građani Osijeka neće biti u obvezi plaćanja ni jednog lokalnog poreza, dosada je bilo propisano plaćanje prireza porezu na dohodak po stopi 13 posto. Grad Osijek neće iskoristiti dopušteno zakonsko povećanje stopa poreza na dohodak, odnosno od 1. siječnja u primjeni ostaju postojeće stope od 20 posto (do iznosa od 50.400 eura godišnje, odnosno 4200 eura mjesečno) i 30 posto (iznad 50.400 eura godišnje, odnosno 4200 eura mjesečno), te će ukidanje prireza rezultirati očekivanim padom prihoda s osnova poreza na dohodak u 2024. godini, ali i blagim rastom istih u sljedećem dvogodišnjem razdoblju. Drugi, ništa manje važan element za planiranje proračunskih prihoda/rashoda je korištenje sredstava iz nacionalnih i EU fondova. Kako se u 2024. nastavljaju projekti za koje su kreditna sredstva već osigurana u prethodnim godinama (izgradnja i rekonstrukcija dječjih vrtića, izgradnja školskih prostora, izgradnja i rekonstrukcija sportskih objekata), u idućoj godini nije bilo potrebe planirati nova kreditna zaduživanja.

Vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u četvrtak će odlučivati samo o rebalansu ovogodišnjeg proračuna, koji je sa 258,4, povećan na 266,2 milijuna eura. (N)ovim prijedlogom prihodi su povećani u iznosu od 4,66 milijuna eura. D. Kuštro
Možda ste propustili...

GRADONAČELNIK ISPUNIO OBEĆANJE

Azilu za pse umjesto tri sada 17 kilovata snage

GRGUR MARKO IVANKOVIĆ ODRŽAO PREDAVANJE O ZBIRCI SKULPTURA I NATPISA

O pozadini nastanka djela, izvornim vlasnicima i njihovim sudbinama...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRED KBC-OM POSTAVLJENA PRVA OD PET KOMUNIKACIJSKIH PLOČA

Olakšana komunikacija djeci s
govorno-jezičnim poteškoćama

2

LARVICIDNI TRETMANI

Grad Osijek u borbu protiv komaraca opet zajedno sa susjedima

3

POGLED KROZ KLJUČANICU: DAN ZA SREDNJOŠKOLCE NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Studiranje nije samo polaganje ispita nego i brojne aktivnosti u udrugama