Mozaik
OSJEČKA PREMIJERA FILMA “BANKINA”

Nebo je šarala nezavisna rockerska polarna svjetlost
Objavljeno 29. studenog, 2023.
Film govori o sazivu 14 osječkih glazbenih skupina na cjelonoćnu tvrđansku svirku u Exitu 2016. da se spriječi njihov nestanak

Kada se 2017. na osječkom UFO-u moglo vidjeti bubnjara jednog osječkog benda kako nosi majicu Why Stakla, moglo se slutiti, a bilo bi bolje da se i znalo, kako se iza toga mora nalaziti duboka podvodna underunderground (naziv jedne skladbe benda iz Priče filma) santa potencijalno najurbanijeg i najmodernijeg osjekizma. Kako ona izgleda, ta ultraurbana Osijekova šansa za biti modernim gradom, šansa pokrenuta iz prošlog desetljeća, vidi se iz dokumentarnoga rock-filma "Bankina", autora Mislava Bartoša.Ulog u rad


Film "Bankina" premijerno je prikazan u Staroj Pekari, u potpuno ispunjenoj medijskoj velikoj dvorani, pred dvjestotinjak posjetitelja, s bitnim podatkom u tome da su tu bili dominantno teenageri, te dvadeset-tridesetgodišnjaci uz sedmero onih iznad toga. Film prikazuje i govori o Bartoševu istoimenom sazivu 14 glazbenih skupina na cjelonoćnu tvrđansku svirku u Exitu u proljeće 2016., s namjerom da se zaustavi nestanak te skupine bendova, odnosno da se zabilježi njihov tada već - kod većine - otprilike sedmogodišnji ulog u vlastiti rad. Rad svih tih bendova te je 2016. već bio ugrožen odsućem prostora za vježbe, također za javne nastupe, čak i u Exitu, nestabilnošću svih vanjskih silnica odnosno recepcije.


Film je osvijetlio ovakvu Priču: Phanja svira fanki rap, hip-hopira jako pametno humorno svojim, tj. Vanjinim dosjetkama, pa ozbiljno stihuju, odličnim ironičnim zavijutcima, o nekim stvarima koje te kroz život vode. Reset, brzim pop-skakutanjem koje se dodiruje s harderskim hvatovima i solažama šalje neke poruke o svijetu i slobodi dok im ritam-sekcija "razvaljuje". InFormation (iz DGO-a, Retfale i s Juga 2) masno buba po metalu, ubrzava, usporava, vokal se svađa sa svim tim i bend je savršen za njemačke metal-festivale. Ewoya je još svađavija u tom metaliziranom nešto sporijem galopu kojim duboko prijeti s najboljim promuklim namjerama. I Candyflip je "metaliziran", vokal gotovo melodično skandira svoje ljute repeticije, a gitarska solaža navlači osmijeh. Harvo Jay, nažalost, više ne postoji, iako su pokupili sve što se na indie-noise and dream sceni domaćih država moglo pokupiti. Falset vokala pokazuje i kamo im je poslije s Čuvarkućom otići, a bas obećava jednu razorno dobru Klaustrofoniju kao organskiji noise-nastavak. Osim Candyflipa, InFormation i Ewoye na engleskom pjevaju - ali svoje - bučno repetitivne stvari i Headlights Tell Stories, pa u jednoj od njih, htjeli - ne htjeli, prizivaju i Gradonačelnika na stage modernog zvuka! Hysteria s vodećom i pratećom vokalisticom i vrlo snažno pop-raspoloženim ukupnim bendom nemaju nikakav razlog za ne okupiti tisuće. Indigoscience treba slušati bez zadrške, u njihovu učinku svijetla prijetnja bučne ugode naštimana je na složeno oblikovane skladbe, u kojima i bez vokala postoji uzbudljiva Priča. Vjerojatno su frendovi s jednim sjajnim našičkim bendom. Noisesome Mind uvjerljivo ritamsekcijski metalizira, pa i vokalom, koji odlično pjeva, i to naravno uz zabavni najpromukliji drugovokalni engleski. Svijetlim isturenim vokalom i dobrom engleskom rimom te artikuliranim hitovskim pop-metalom uz male wah-wahove melodiziraju Roadkillfarm. Syndrome su ozbiljni istražitelji svih planova glazbene postnoise skladbe. A Tin Arbutina je, kako kaže File, jedan odličan hip-hoper, koji nije samo to, ali je prava veza s rock‘and‘rollom i rado je njegovim zekantskim oštricama dati simpatije i scenu.


Kako će mnogi intervjuirani član benda reći, šteta je što se bar kolektivitet međusobnih podrški nije na vrijeme pojavio, jer bi baš to upravo osiguralo mladežnom Gradu da to bude, The Grad, baš s tim najdubljim rockerskim temeljima. Pametne, a i dominantno zafrkantske komentare tijekom filma, tj. u filmu, u jednom je trenutku osvijetlila i kriptopismena replika na Prauzor potrebe za kreativnim zajedništvom u najkriznijim okolnostima - osječki glazbeni bend koji je, kada je to bilo gotovo nemoguće, bio ujedno i scena: Noise Slawonische Kunst.

Fragmenti svirki


Ovako, treba se diviti moćnom entuzijazmu proteklog Exitnog desetljeća (i pol?), kao i autorskoj ekipi okupljenoj oko projekta iz 2016. i filma iz 2023. Uglavnom, 66 minuta filma "Bankina" je proletjelo, iako je film pomalo prekoračivao uobičajenu toleranciju ovoga žanra, jer su fragmenti svirki svih bendova bilo nešto širi, pa i na rubu minividea svakog benda, što je naravno dokumentaristički strahovito dobra odluka. Film dakle traje prekratko, a na početku premijere je uz autora predstavljen i suradnik i potpredsjednik udruge Mixeta Media Bruno Koić, te tvorac ideje i jedan od organizatora događaja - Viktor Benkotić.

Skromnizam kojim je Bartoš nastupio - ne izostavljajući sve zaslužne, od snimatelja i mudrog externomemorijskog čuvara ukupnog zapisa do superprofesorice s Kulturologije koja je svojevremeno Bankini bila posudila studijsku kameru za snimanje - bio je zarazan, pohvalan i zadivljujući.

Program je završio nezaustavljivim pljeskom, energija rnr-a te je večeri nadmoćno zamračila od rata zaostale trojanske konje turbofolka, a iznad Osijeka je nebo šarala nezavisna rockerska polarna svjetlost. Nebo iznad Osijeka!

 
Piše: Goran REM
Možda ste propustili...

“DON’T DREAM IT’S OVER” U

Bonina počast A. Navalnom

NAJBOLJI IZBOR OVE GODINE SVAKAKO JE BABY LASAGNA

Houdek: Dečak je bio najslabiji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REAKCIJE NAKON POBJEDE BABY LASAGNE

Klikovi, mjaukanje i
2. mjesto na kladionici

2

NAJBOLJI IZBOR OVE GODINE SVAKAKO JE BABY LASAGNA

Houdek: Dečak je bio najslabiji

3

AVANTURA DORA JE GOTOVA I JA SAM PREZADOVOLJAN

Kedžo: Pobijedioje moj favorit