Mozaik
IZGLASANA JE PRAVEDNA NAKNADA ZA UMJETNIKE

Spotify se odlučio povući iz Urugvaja zbog novog zakona
Objavljeno 28. studenog, 2023.
Spotify je potvrdio da će se povući iz Urugvaja, nakon što je parlament te zemlje odobrio amandman na zakon o autorskim pravima koji zahtijeva "pravednu naknadu" za umjetnike, prenosi Ravnododna.hr. Glasnogovornik streaming platforme potvrdio je da će Spotify početi postupno ukidati svoje usluge u zemlji od 1. siječnja 2024., kako bi se do veljače potpuno povukao s tog južnoameričkog tržišta. Nacrt zakona "Rendición de Cuentas" prvi je put predstavilo Urugvajsko društvo izvođača (SUDEI) ranije ove godine predlažući izmjene i dopune članaka 284. i 285. urugvajskog zakona o autorskim pravima. Izmjena, koju je prošlog mjeseca odobrio urugvajski parlament, trebala bi uvesti zahtjev za "poštenu i pravednu naknadu" za umjetnike i njihov snimljeni materijal. Prijedlog zakona također uvodi zahtjev da se društvene mreže i internet tretiraju kao "formati za koje, ako se pjesma reproducira, izvođač ima pravo na novčanu naknadu".

Spotify je prvi put zaprijetio ukidanjem svoje usluge kada je zakon predstavljen, u srpnju, tvrdeći da predloženim izmjenama "nedostaje jasnoća" i "dodatno obavezno plaćanje za glazbene usluge". U pismu urugvajskom ministru obrazovanja Pablu Da Silveiri glasnogovornik Spotifyja je rekao: "Ako predložena reforma postane zakon u sadašnjem obliku, poslovanje Spotifyja u Urugvaju moglo bi postati neizvedivo, na štetu urugvajske glazbe i njezinih obožavatelja", tvrdeći da bi je amandman prisilio da se "dvostruko plati" iznos tantijema.

- Spotify već plaća gotovo 70 % za svaki dolar koji generira od glazbe diskografskim kućama i izdavačima koji posjeduju prava za glazbu te plaća umjetnike i tekstopisce. Svaka dodatna plaćanja učinila bi naše poslovanje neodrživim. Ponosni smo što smo njihov najveći pokretač prihoda, jer smo do danas pridonijeli s više od 40 milijardi dolara. Zahvaljujući streamingu glazbena industrija u Urugvaju porasla je 20 % samo u 2022. - kaže glasnogovornik Spotifyja.

Glasnogovornica SUDEI-ja, Gabriela Pintos, inzistirala je na tome da organizacija "nije protiv platformi", ali umjesto toga želi da se tantijeme "pravedno raspodijele". Pintos je kazala da su druge zemlje poduzele korake kako bi osigurale digitalnu reprodukciju glazbe i da "zakonodavstvo ne služi za povećanje doprinosa uslugama streaminga", nego da bi osiguralo da "umjetnici mogu pregovarati o odgovarajućem postotku". T.K.
Možda ste propustili...

DOMAĆIN EUROVIZIJE OTKRIO TEHNIČKE DETALJE I POPRATNE PROGRAME

Malmö o Eurovizijskom selu i ulici te EuroClubu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BABY LASAGNA NAKON POBJEDE NA DORI 2024.

Meni je bitno da mogu noću zaspati znajući da sam dao sve od sebe

2

IZBOR NA PORTALU EUROSONG.HR

Pobjednik nagrađen i za najbolji styling, Natalie na 2. mjestu

3

DOMAĆIN EUROVIZIJE OTKRIO TEHNIČKE DETALJE I POPRATNE PROGRAME

Malmö o Eurovizijskom selu i ulici te EuroClubu