Mozaik
U VINKOVCIMA HUMANITARNA BRADATA AUKCIJA

Najhrabriji bradonje obrijali
godinama njegovane brade
Objavljeno 27. studenog, 2023.
Za sljedeću godinu plan je da, svi zajedno, raširimo tu ideju na cijelu Hrvatsku

U Vinkovcima je, prvi put izvan Splita, u Hrvatskoj, proteklog vikenda održana Bradata aukcija, dio svjetskog trenda brige o zdravlju muškaraca, čemu je posvećen cijeli mjesec studeni. Naime, Movember, ili Brkati studeni, globalni je pokret obilježavanja studenoga kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca i glavni je fokus na probleme koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate ili rak testisa.Bogat sadržaj


Glavna je značajka inicijative poticanje muškaraca da puštaju brkove i bradu kako bi privukli pozornost i potaknuli razgovore o muškom zdravlju. U Vinkovcima je mnoštvo muškaraca s bradom, pa i onih koji ih pomno njeguju, i zato vinkovački Barbershop, jedini u gradu, u vlasništvu Krešimira Španića, što ga je u listopadu 2021. otvorio s kolegom Markom Nedoklanom, uvijek ima puno posla. U Vinkovcima i Vukovaru možete vidjeti muškarce njegovane brade i brkova, kakve smo viđali samo na starim fotografijama ili u modnim žurnalima. Nije stoga čudno što je Španić jedan od zagovaratelja i suorganizatora vinkovačke Bradate aukcije.

- Prijateljstvo s kolegom iz Splita Sinišom Šunjićem i Markom Sučićem, koji su razmišljali kako svrhu Movembera pretvoriti u nešto društveno korisno, rezultiralo je Bradatom aukcijom. Odlučili su u tom trenutku, prije sedam godina, pokrenuti humanitarnu akciju koja bi bila popularnozabavnog karaktera, te su u restoranu organizirali brijanje brada tako da je svaki bradonja donirao nešto novca. Sve to u početku nije imalo velike ambicije, osim druženja i zabave, no preraslo je u nešto daleko veće. Njihova energija i zanos preselile su se nakon šest godina i na ostatak Hrvatske. Za sljedeću godinu plan je da, svi zajedno, raširimo tu ideju na cijelu Hrvatsku, jer što više ljudi osvijestimo, to će prevencija biti uspješnija – objašnjava Krešimir Španić, i sam pripadnik bradate vinkovačke populacije.

Organizatori su se potrudili i obogatili Bradatu aukciju bogatim sadržajem, koji je počeo u petak stručnim predavanjem o raku prostate i raku testisa, dvije najčešće bolesti koje pogađaju muškarce. Simptomi, dijagnostika i moderne metode liječenja samo su dio svega onoga o čemu su predavale dr. Sanja Gali, epidemiologinja pri Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, i dr. Višnja Lanc-Damjanović, specijalist urolog u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci. Kada je riječ o epidemiološkom prikazu malignih bolesti kod muškaraca, dr. Sanja Gali kaže kako je udio oboljelih u najistočnijoj županiji jednak kao i u ostatku Hrvatske, a, kao i kod žena, najvažnija je samoprovjera i rano otkrivanje bolesti.

- Rak prostate najčešće se javlja u muškaraca starije dobne skupine, iznad 50 godina, a rak testisa češće se javlja u mladih muškaraca i svoj maksimum pojavljivanja ima u dobi između 30. i 35. godine. Neke određene prevencije nema, ali svakako da na razvoj uvelike utječe česta samoprovjera i rano uočavanje bolesti – rekla je dr. Sanja Gali. Večer je nastavljena nastupom stand-up komičara SplickaScena s temom "bradata aukcija" u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Središnji događaj bio je sutradan, u subotu, u Excellent Pubu od 16 do 22 sata, gdje je Bradata aukcija nastavljena, kada su hrabri dobrovoljci obrijali svoje brade kako bi potaknuli prijatelje i znance na donacije za Ligu protiv raka Vinkovci. Došao je i velik broj gostiju, barberi iz cijele Hrvatske i Slovenije.

Svi su pozvani


Vinkovčanin Željko Rupčić prvi je obrijao bradu za Bradatu aukciju.

- Osjećam se neobično, ali učinio bih to ponovno. Brada će narasti, a humanost nema cijenu – rekao je Željko netom nakon što je ostao bez brade koja je njegov zaštitni znak bila protekle tri godine, te poziva i druge muškarce da krenu njegovim primjerom, procijene vrijednost svoje brade i doniraju Ligi protiv raka Vinkovci na budućim ovakvim humanitarnim aukcijama...

Na vinkovačko izdanje Bradate aukcije pozvani su apsolutno svi, čak i oni bez brade ili oni koji ju ne žele obrijati, jer već je i sam dolazak velika potpora Aukciji, pa je velik broj Vinkovčana promatrao što se zbiva i mnogi su dali novčani prilog.

Muškarci se, kaže iskusni vinkovački barber Marko Nedoklan, uglavnom teško odluče na brijanje duge brade, ali za ovu priliku, u subotu navečer u Vinkovcima, to uopće nije bio rijedak slučaj.

- Za dugu bradu morate imati strpljenja jer ju je teško održavati, baš kao i kosu. Tu je jednako važno redovito održavanje, upotreba raznih preparata za uređenje, pranje, sušenje, oblikovanje... - kaže Marko Nedoklan, koji se ovim poslom bavi sedam godina.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZNANSTVENICI U STRAHU

Raste zebnja zbog nestanka ledenog pokrova Antarktike

2

“NE MOGU TI REĆI” NAJAVLJUJE ALBUM

Oliverov unuk Toni u spotu za novu pjesmu

3

U NASTAVKU SERIJE KONCERATA NOVOG HRVATSKOG JAZZA, 9. OŽUJKA

Saksofonist Igor Lumpert
stiže u KCO sa svojim
sastavom Synchronicity