Zdravlje
KORISNI SAVJETI U NUŽDI

Brzo snizite krvni tlak bez odlaska liječniku
Objavljeno 27. studenog, 2023.
Ako imate problema s visokim krvnim tlakom, trebali biste pripaziti na stil života tako što ćete smanjiti izvore stresa i uključiti zdraviju prehranu. No u slučaju da vam naglo poraste krvni tlak, postoji nekoliko načina kako ga na jednostavan i brz način možete sniziti. Iako postoje trikovi za brzo snižavanje tlaka, imajte na umu da nikada ne biste trebali varati u mjerenju krvnog tlaka ili skrivati hipertenziju od svog liječnika, jer vas to može spriječiti u dobivanju potrebnog liječenja i dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Kako navode u Harvard Health Publishing, duboko disanje pomaže kod snižavanja krvnog tlaka. Potrebno je duboko disati nekih 15 minuta kako bi se vaš krvni tlak snizio.

Sok od cikle ima nitrat, komponentu koja širi krvne žile i povećava protok krvi. Iako nije riječ o dugoročnom liječenju, poznato je da dnevni unos nitrata u prehrani (250 mililitara soka od cikle) snižava krvni tlak.

Brzo hodanje može pomoći u snižavanju tlaka, ali da biste to postigli, potrebno je šetati bar 15 minuta. Inače, najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti pet dana tjedno može sniziti ukupni krvni tlak i tako pozitivno djelovati u liječenju hipertenzije.

Kad osjetite da imate visok krvni tlak, popijte čašu vode. Održavanje hidratacije može spriječiti nagli pad krvnog tlak. Pobrinite se da unosite bar deset čaša vode dnevno.

Banane su bogate kalijem, koji je elektrolit i igra važnu ulogu u ljudskom tijelu kada je riječ o protoku krvi i otkucajima srca. Ako vam liječnik propiše suplemente kalija, uzimajte ih redovito.

Odmaranje i poslijepodnevno spavanje može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i usporiti otkucaje srca, što može biti posebno korisno prije provjere krvnog tlaka kod liječnika. T.K.
Možda ste propustili...