Svijet
RUSKI NAPAD NA DAN SJEĆANJA NA GLADOMOR

Pet ozlijeđenih u Kijevu u najvećem udaru dronovima na Ukrajinu
Objavljeno 25. studenog, 2023.

Glavni grad Ukrajine podnio je u subotu najveći ruski napad bespilotnim letjelicama u ratu do sada, pri čemu je petero ljudi ranjeno dok je neprekidna tutnjave protuzračne obrane i eksplozija budila stanovnike.

Napad, u kojem su korištene iranske bespilotne letjelice Shahed počeo je u ranim jutarnjim satima u subotu gađajući različite četvrti Kijeva, s novim valovima koji su dolazili kako je sunce izlazilo.

Glasnogovornik kijevske gradske uprave rekao je javnoj televiziji Suspilne da je oboreno najmanje 40 bespilotnih letjelica.

Gradonačelnik Vitalij Kličko, pišući u aplikaciji Telegram, rekao je da je u napadu ozlijeđeno pet osoba, uključujući 11-godišnju djevojčicu, te da su oštećene zgrade u četvrtima diljem grada.

Fragmenti srušene bespilotne letjelice izazvali su požar u dječjem vrtiću, rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je da je Rusija tijekom noći lansirala više od 70 Shahed bespilotnih letjelica na Ukrajinu, od kojih je većina oborena.

Zelenskij je naglasio da je napad - organiziran na dan kada Ukrajina obilježava sjećanje na Gladomor (Holodomor) 1932.-33. koja je usmrtila nekoliko milijuna Ukrajinaca - čin "namjernog terora".

Ukrajinsko vodstvo već je povlačilo paralele između Gladomora i trenutne ruske invazije.

Ukrajina i preko 30 drugih zemalja priznaje Gladomor kao genocid Sovjetskog Saveza nad ukrajinskim narodom.

Moskva niječe da su smrti uzrokovane namjernom genocidnom politikom i kaže da su i Rusi i druge etničke skupine također patili zbog gladi.

Ukrajina je proteklih tjedana upozorila da će Rusija još jednom pokrenuti zračni napad kako bi uništila ukrajinski energetski sustav, kao što je to nastojala učiniti prošle zime.

Ukrajinsko ministarstvo energetike priopćilo je da je gotovo 200 zgrada u prijestolnici, uključujući 77 stambenih, ostalo bez struje kao rezultat napada. H

Možda ste propustili...

ČELNIK BOSANSKIH SRBA U RUSIJI I BJELORUSIJI

Putin ponovno ponudio pomoć Dodiku

ŠVICARSKA VJEŽBA ZA NAJGORI MOGUĆI SCENARIJ

Vojni zrakoplovi ovoga će lipnja polijetati i slijetati na autocestu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana