Magazin
BLISKOISTOČNA DRAMA

Od rijeke do mora - Spor oko propalestinskog slogana
Objavljeno 25. studenog, 2023.

Rijeka Jordan teče od krajnje točke na sjeveroistoku Izraela, prolazi kroz Galilejsko more i ulijeva se u Mrtvo more. Većim dijelom svog toka, dugog 250 kilometara, rijeka je granica između Izraela i palestinskog područja Zapadne obale Jordana s jedne i države Jordan s druge strane - piše Thomas Latschan, čiji prilog, uz neznatne jezične prilagodbe, prenosimo u cijelosti.Gotovo isto toliko duga je obala Sredozemnog mora na zapadu Izraela, uključujući i Pojas Gaze. To područje na nekim je mjestima široko samo 60 kilometara. Geografski je potpuno jasno koje teritorije obuhvaća slogan "Od rijeke do mora": Izrael, Zapadnu obalu i Pojas Gaze. Stoga je politička poruka koja proizlazi iz tog slogana vrlo kontroverzna. U Njemačkoj ga je početkom studenoga Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo.

Nakon terorističkog napada militantnog islamističkog Hamasa 7. listopada, u kojem je, prema izraelskim izvještajima, ubijeno najmanje 1200 ljudi, a oko 240 oteto, i naknadne izraelske ofenzive u Pojasu Gaze s nekoliko tisuća ubijenih Palestinaca, održani su brojni skupovi solidarnosti diljem svijeta - za obje strane. Neki od tih prosvjeda su kritizirani jer se na njima širila islamistička i antisemitska propaganda.

KONTROVERZNE RIJEČI


Na mnogim propalestinskim prosvjedima skandiralo se uz slogan "From the river to the sea - Palestine will be free" ("Od rijeke do mora - Palestina će biti slobodna"). Taj isti slogan u skraćenom obliku "Od rijeke do mora" sada kruži i društvenim mrežama, a može se vidjeti ispisan na svijećama, zastavama i majicama koji se prodaju na internetu. To je slogan koji novom snagom potpiruje proizraelske i propalestinske aktiviste iako je zapravo star desetljećima. Mnogi propalestinski aktivisti kažu da je to poziv na mir i jednakost nakon desetljeća izraelske okupacije nad milijunima Palestinaca. Drugi, međutim, to vide kao jasan poziv na uništenje Izraela.

Izraz "Od rijeke do mora" prvi je put upotrijebila Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) 1964. Nakon osnivanja PLO je tražio formiranje jedinstvene države, koja bi se protezala od rijeke Jordan do Sredozemnog mora. PLO je odlučno odbacio plan podjele Palestine koji je UN odobrio 1947. Od šestodnevnog rata 1967. slogan "Od rijeke do mora" sve više usvajaju i druge palestinske grupe. Koristi se i kao poziv na oslobođenje Palestine od izraelske okupacije u mirnim inicijativama za promicanje neovisnosti Palestine, ali sve više ga prisvajaju i radikalne organizacije kao što su "Narodni front za oslobođenje Palestine" (PFLP) ili Hamas, osnovan 1987.

Obje su te organizacije od EU-a, SAD-a i mnogih drugih zemalja okarakterizirane kao terorističke. Hamas je taj slogan prisvojio i proglasio svojim najkasnije 2012. godine, kada je njegov vođa Kalid Mašal u govoru prigodom 25. godišnjice osnivanja Hamasa izjavio: "Palestina je naša od rijeke do mora i od juga do sjevera." To je 2017. godine također uključeno u prerađenu povelju te terorističke organizacije, koja poziva na nasilno uništenje Države Izrael. U prosincu 2022. Hamas je ponovo objavio taj slogan uz kartu regije koja je pokazivala palestinsku državu, ali nije uključivala Izrael.

Zapravo, slogan ostavlja otvorenim što bi "slobodna Palestina od rijeke do mora" trebala značiti glede prava Države Izraela na postojanje. To znači da se tim izrazom mogu koristiti i miroljubivi i radikalni akteri. Primjerice, 2021. palestinsko-američki pisac Yousef Munayyer tvrdio je da formulacija "od rijeke do mora" samo opisuje prostor u kojem su Palestincima uskraćena brojna prava od njihova protjerivanja 1948. na okupiranim teritorijama, ali i u samom Izraelu. On kaže da ona izražava želju za državom u kojoj "Palestinci mogu živjeti u svojoj domovini kao slobodni i ravnopravni građani, da drugi ne vladaju nad njima i oni nad drugima". "Ne postoji ni jedan kvadratni centimetar zemlje između rijeke i mora gdje Palestinci imaju slobodu, pravdu i jednakost i nikada nije bilo važnije to naglasiti kao danas", poručio je preko Twittera taj suradnik Arapskog centra u Washingtonu.

Je li slogan antisemitski? Na proizraelskoj strani takvo se tumačenje slogana ne prihvaća. Ondje se slogan doživljava kao nedvojbeno antisemitski i anticionistički i kao jedva prikriveni poziv na uništenje Izraela. "Nema sumnje da Hamas skandira uz slogan ‘Od rijeke do mora‘ jer Palestina između rijeke i mora ne ostavlja ni pedalj prostora za Izrael", kaže se u otvorenom pismu objavljenom prošlog tjedna koje je potpisalo 30 židovskih medijskih kuća iz cijelog svijeta. "Naravno da nema ničeg antisemitskog, kada se zagovara da Palestinci trebaju imati svoju državu", piše Američki židovski odbor na svojoj internetskoj stranici, te se navodi: "Međutim, antisemitski je pozivati ​​na eliminaciju židovske države, hvaliti Hamas ili druge organizacije koje pozivaju na uništenje Izraela ili tvrditi da Židovi nemaju pravo na samoodređenje." Time što su radikalne palestinske organizacije preuzele ovaj slogan i prisvojile ga njegova je upotreba postala neodrživa, kaže se u argumentaciji.

OPOMENE I ZABRANE


Dakle, glavna točka spora je u tome uključuje li ili isključuje ovaj slogan Izrael, odnosno izraelsko stanovništvo? Traži li jednostavno jednaka prava za Palestince ili osvajanje i uništenje Države Izrael?

I u Njemačkoj se pravosudne vlasti dugo nisu slagale oko toga što s tim sloganom. Dugo se vremena smatralo da je on u osnovi pokriven slobodom izražavanja. Takve formulacije bile su kažnjive samo ako potiču na nasilje, ali to se u sloganu "Od rijeke do mora" nije moglo jasno odrediti. U međuvremenu došlo je do promjene stava. Ministarstvo unutarnjih poslova u Berlinu sada je zabranilo upotrebu tog slogana u Njemačkoj. Ministarstvo ga doživljava kao podršku Hamasu i poziv na nasilje prema Židovima i Državi Izrael. Tko ga bude upotrebljavao, prijete mu novčane kazne zbog huškanja i poticanja na mržnju, a u najgorem slučaju čak i do tri godine zatvora. Prve njemačke pokrajine već su započele kazneni progon onih koji upotrebljavaju taj slogan.

I u drugim zemljama bilo je žestokih kontroverzi oko upotrebe ovog slogana. Zbog njega su u listopadu zabranjeni prosvjedi u Austriji. U Velikoj Britaniji Laburistička stranka nametnula je privremenu kaznu zastupniku Andyju McDonaldu zbog upotrebe te formulacije na jednom skupu. U SAD-u je Predstavnički dom ukorio zastupnicu iz Demokratske stranke Rashidu Tlaib, jedinu američku parlamentarku palestinskih korijena. Ona je osudila napad Hamasa, ali je potom dala nekoliko kritičnih izjava o akcijama Izraela u Gazi koristeći se spornim sloganom.

Piše: Thomas LATSCHAN
Možda ste propustili...

MIRO KOVAČ BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Ukrajina je suočena s dva velika problema

ŽENE U DIPLOMACIJI: SVIJET U HRVATSKOJ - HRVATSKA U SVIJETU

Za mirniji, napredniji i pravedniji svijet

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽENSKA SNAGA: ZRINKA POSAVEC I SANDRA LONČARIĆ

Svakodnevno se osjeti umor i nemir, a žene su posebno pogođene

2

PREDIZBORNE PREDSTAVE (I)

Neki idu na sve ili ništa,
uvrede postaju pravilo

3

ŽENE U DIPLOMACIJI: SVIJET U HRVATSKOJ - HRVATSKA U SVIJETU

Za mirniji, napredniji
i pravedniji svijet