Magazin
NJEMAČKI IZAZOV

Olimpijada u Berlinu - baš 2036.?
Objavljeno 25. studenog, 2023.
Berlin želi ponovno ugostiti Olimpijske igre i realno je jedino da to bude tek 2036. Ali to je točno 100 godina od “Hitlerovih igara” u tom gradu, tako da se redaju kritike...

Grad Berlin je i službeno obavijestio nacionalni, Njemački olimpijski sportski savez (DOSB) kako je spreman ugostiti ljetne Olimpijske igre 2036. godine. Odgovarajuću su izjavu prošlog tjedna potpisali berlinski gradonačelnik Kai Wegner i senatorica za sport tog grada pokrajine, Iris Spranger. Gradonačelnik se nada sportskom slavlju u kojem će svi sudjelovati: "Mi ne želimo Igre samo za nas, nego ih provesti i uz sve građane i građanke Berlina." O toj temi za DW piše Andreas Sten-Ziemons, čiji prilog prenosimo u cijelosti.Već i sama godina je problem: to je točno jedno stoljeće nakon "Hitlerovih Olimpijskih igara" 1936. "Tu se neizbježno stječe krivi dojam kako je to nekakva stota obljetnica", izjavio je povjesničar Oliver Hilmes na postaji ARD. Dakle, ako se i održe, onda će biti nužno i posebno povijesno tumačenje i što se zbivalo 1936. i što je Berlin danas.

Osim ovog teškog bremena povijesti tu su i kritike kakve su se čule već i kod drugih kandidata za Olimpijske igre u Njemačkoj - izgledalo je da Igre opet hoće i München, postojala je i inicijativa održati OI u Porajnju. Ali redovito je bilo i glasnih protivnika za tako veliku i skupu manifestaciju. To se sad čuje i od političarke Zelenih, Klare Schedlich: "Prije nego što potrošimo milijarde u takvu sportsku manifestaciju, moramo se usredotočiti na osposobljavanje sportskih igrališta za korištenje lokalnih klubova". Jer berlinske sportske dvorane, bazeni i igrališta ionako su u jadnom stanju.

SJENA PROŠLOSTI


Makar je Berlinu OI dodijeljen još 1931., dakle prije dolaska nacista na vlast, Hitler i nacisti objeručke su dočekali tu manifestaciju kako bi cijelom svijetu pokazali snagu i moć Reicha. Zapravo, Berlin je trebao ugostiti Igre još 1916., ali zbog Prvog svjetskog rata one nisu održane. Već tada su u Berlinu izgrađena neke dvorane i mjesta održavanja sportskih natjecanja, ali nacistima gotovo ništa od toga nije bilo dovoljno monumentalno i veliko. Svi moraju ostati zapanjeni, što je Njemačka postala jedva desetak godina nakon pogubne gospodarske krize na čelu s Führerom. Naravno da je sve to bila predstava i laž: već godinu prije, 1935., nacisti su uveli rasne zakone, a makar su nacisti Međunarodnom olimpijskom odboru jamčili kako će Igre biti "otvorene za sve rase i vjere", njemački - čak i neki vrhunski sportaši židovske vjere i "nearijskog" roda već uopće nisu mogli biti članovi sportskih klubova, a kamoli predstavljati Njemačku.

OI u Berlinu doduše je bio rekordan - nastupilo je gotovo 4000 sportaša iz 49 zemalja, ali do posljednjeg trenutka postojala je mogućnost bojkota tih igara od sportaša iz SAD-a. Neposredno uoči i u vrijeme Igara nacisti su pokušavali odati dojam kako je Berlin još uvijek kozmopolitski grad, ali to je bio tek privid. Na kraju su u Berlin ipak došli i sportaši SAD-a, makar jedino oni nisu na svečanosti otvorenja pozdravljali "Hitlerovim pozdravom" - sportaši svih ostalih nacija jesu. No Igre su se za naciste ipak pretvorile u fijasko: zvijezda Igara i miljenik čak i domaće, njemačke publike bio je sportaš iz SAD-a - Jesse Owens, koji je postigao neviđen uspjeh. Njegovom tamnom bojom kože i nacistički rasni zakoni pokazali su u kojoj su mjeri apsurdni i besmisleni.

Odakle uopće ideja ugostiti OI u Berlinu? Berlinski gradonačelnik Wegner misli kako je baš sto godina nakon te nacističke predstave prilika gradu pokazati u kojoj mjeri je danas raznolik i otvoren. Igre je htjela već i njegova prethodnica i sadašnja gradska senatorica za gospodarstvo Franziska Giffey: "Već sa Specijalnom olimpijadom ove godine se pokazalo u kojoj mjeri to ima pozitivni učinak na grad, već i po broju gostiju koji su došli i koji su pomogli turizmu Berlina." Zapravo, dovesti OI opet u Berlin podržava i Jens-Christian Wagner, predsjednik Zaklade spomen-područja koncentracijskog logora Buchenwald - ali baš kao priliku podsjetiti na zločine nacista: "S jedne strane koristit će se sportska igrališta koja su se koristila i 1936." Već tamo će se moći upozoriti na mračnu prošlost: "S tim se sasvim svjesno moramo suočiti i postaviti pitanje u kojoj se mjeri sport zloupotrebljava u političke svrhe."

NEREALNI IZGLEDI


Koliki su izgledi da Berlin dobije OI? Zapravo - mali. Predsjednik IOC-a Thomas Bach izjavio je kako bi se doduše "vrlo radovao" da se OI opet održi u njegovoj domovini, ali trenutno Njemačka uopće ne dolazi u obzir zbog njezina odnosa prema sportašima iz Rusije nakon napada te zemlje na Ukrajinu i zabrane dolaska u Njemačku. "IOC može dodijeliti Igre samo tamo gdje se poštuju njegova pravila, a u to spada i da svi akreditirani sudionici smiju ući u zemlju."

I "vozni red" Olimpijskih igara već je poznat daleko u budućnost: sljedeće godine to je Pariz, 2028. to je Los Angeles, onda Brisbane 2032. Kod Zimskih igara je izvjesno jedino da će 2026. biti u Milanu, odnosno u Cortini d‘Ampezzo, a domaćine tih igara 2030. i 2034. odredit će se sljedeće godine. Za Olimpijadu 2036. zapravo već ima mnoštvo kandidata, kaže Bach. Otkriva i tko je favorit IOC-a: golema zemlja koja još nikad nije imala Olimpijske igre - Indija.

Piše: Andreas STEN-ZIEMONS
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DR. SC. KREŠIMIR PETKOVIĆ REDOVITI PROFESOR NA FAKULTETU POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Duboka država je batina s dva kraja u političkim borbama za hegemoniju koje premrežuju državu i društvo

2

RAZGOVOR: BOŠKO PEŠIĆ

Višestruka subverzija demokratske vladavine prava

3

TEMA TJEDNA: DUBOKA DRŽAVA

Mate Mijić: Postoji
politički utjecaj koji nije
ostvaren na izborima